Φεστιβάλ / Βραβεία

H απίστευτη ιστορία ενός «Χαμένου Παραδείσου»

στα 10

Μετά από 18 χρόνια στη φυλακή, οι τρεις νεαροί περισσότεροι γνωστοί ως West Memphis 3, αφέθηκαν ελεύθεροι δικαιώνοντας τους δύο ντοκιμαντερίστες που για χρόνια αγωνίστηκαν για την απελευθέρωση τους.

H απίστευτη ιστορία ενός «Χαμένου Παραδείσου»
Oι Σινόφσκι και Μπέρλινγκερ στο κελί των «West Memphis 3» σε σκηνή από το «Paradise Lost 3: Purgatory»

To 1993, τρια νεαρά αγόρια καταδικάστηκαν για τη δολοφονία τριών οκτάχρονων παιδιών στο Μέμφις. Κατά τη διάρκεια της δίκης, και ενώ τα στοιχεία για την ενοχή τους ήταν ελλιπή, το κίνητρο που αναγνώρισε το δικαστήριο - κρίνοντας τους ενόχους από τα μαύρα τους ρούχα και το γεγονός πως ήταν φανατικοί της heavy metal μουσικής - ήταν η συμμετοχή τους σε σατανικές τελετές. Ο Ντάμιεν Εχολς καταδικάστηκε σε θάνατο, ο Τζέσι Μισκέλι Τζούνιορ σε ισόβια (συν δύο 20χρονες ποινές κάθειρξης) και ο Τζέσιον Μπόλντουιν σε ισόβια.

Το 1996, οι Τζο Μπέρλινγκερ και Μπρους Σινόφκσι σκηνοθέτησαν το «Paradise Lost: The Child Murders at Robin Hood Hills» (παραγωγής ΗΒΟ) σε μια προσπάθεια να αφυπνίσουν την κοινωνική συνείδηση γύρω από την αθωότητα των τριών αγοριών. Η ταινία επαινέθηκε από τους κριτικούς, σήμανε την πρώτη φορά που οι Metallica έδωσαν την άδεια για χρήση τραγουδιού τους στον κινηματογράφο (δέκα χρόνια μετά οι Μπέρλινγκερ και Σινόφσκι θα σκηνοθετούσαν το «Some Kind of Monster» για τους Metallica) και η υπόθεση των τριών αγοριών άνοιξε μια μεγάλη συζήτηση γύρω από την «αδέκαστη» αμερικανική δικαιοσύνη και το κυνήγι μαγισσών κατά της διαφορετικότητας που συνεχίζεται απρόσκοπτα στην αμερικανική επαρχία.

Το 2000, οι Μπέρλινγκερ και Σινόφσκι σκηνοθέτησαν ένα δεύτερο ντοκιμαντέρ με τίτλο «Paradise Lost 2: Revelations» αποκαλύπτοντας νέα στοιχεία για την αθώοτητα των τριών αγοριών. Σκοπός τους ήταν να συνεχίσουν, με ακόμη δύο ταινίες, την ανάδειξη μιας υπόθεσης που ήδη είχε αρχίσει να εισβάλλει στην ποπ κουλτούρα και να εμπνέει συγκροτήματα, συγγραφείς και ανθρώπους της κινηματογραφικής βιομηχανίας, όπως τους Τζόνι Ντεπ, Πίτερ Τσάκσον, Χένρι Ρόλινς, Εντι Βέντερ, οι οποίοι στάθηκαν από την αρχή υπέρ της αθώωσης των τριών αγοριών.

Το 2010, με την υπόθεση των «τριών του Δυτικού Μέμφις» να ανοίγει και να κλείνει με μια πληθώρα νέων στοιχείων που αποδείκνυαν την αθωότητα τους, οι δύο σκηνοθέτες ανακοίνωσαν πως ετοιμάζουν ακόμη δύο ντοκιμαντέρ: «Στην αρχή είχαμε φανταστεί το τρίτο μέρος του "Paradise Lost" να συμπίπτει με το κλείσιμο της υπόθεσης, που θα μπορούσε να σημαίνει απαλλαγή των κατηγορουμένων ή τελικά την εκτέλεση τους, πράγμα που θα ήταν τραγικό. Δεν είχαμε σκοπό για μια τέταρτη ταινία, αλλά τώρα πιστεύουμε πως είναι απαραίτητη, γιατί το τρίτο μέρος των ντοκιμαντέρ πρέπει να κυκλοφορήσει σύντομα για να υπενθυμίσει στον κόσμο πως αυτή η υπόθεση μένει ακόμη ανοιχτή».

Κάπως έτσι ξεκίνησε να γυρίζεται το «Paradise Lost: Purgatory», το τρίτο μέρος της εργασίας ζωής των Μπέρλινγκερ και Σινόφσκι. Τη στιγμή, όμως, που το ντοκιμαντέρ επιλέχθηκε για προβολή στο επερχόμενο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο, η υπόθεση των τριών νεαρών πήρε μια αναπάντεχη τροπή.

Λόγω ελλείψεων ικανών στοιχείων, οι «West Memphis 3» αφέθηκαν ελεύθεροι, αν και υποχρεώθηκαν να ομολογήσουν την ενοχή τους προκειμένου να ισχύσει γι'αυτούς η ευνοική απόφαση της απαλλαγής τους.

«Βρισκόμασταν στο μοντάζ φτιάχνοντας τον τελικό ήχο της ταίνιας, όταν μάθαμε τα νέα», δηλώνει ο Τζο Μπέρλινγκερ. «Φύγαμε αμέσως για το Αρκανσας για να κινηματογραφήσουμε τη δίκη». Ενώ, όμως, ο σκηνοθέτης κατάφερε να συναντηθεί με τους «ήρωες» του, δεν του δόθηκε άδεια για κινηματογράφηση μέσα στο δικαστήριο. Οταν προσπάθησε να στήσει την κάμερα του για την συνέντευξη Τύπου θα δινόταν μετά τη δίκη, ένας αστυνομικός τον σταμάτησε και τον συνέλαβε. «Δεν μπορούσα να πιστέψω την ειρωνεία. Οι «West Memphis 3» θα ήταν για πρώτοι φορά ελεύθεροι και εγώ θα περνούσα το βράδι μου στη φυλακή.

Ο Μπέρλινγκερ κατάφερε να αποφύγει τη φυλάκιση και σήμερα βρίσκεται στο επίκεντρο της δημοσιότητας, κυρίως με αφορμή το αν «Paradise Lost: Purgatory» θα περιέχει τη νέα τροπή της υπόθεσης στην προβολή του στο Τορόντο. Οι δύο σκηνοθέτες είναι ωστόσο κάθετοι πως η ταινία θα προβληθεί όπως ακριβώς είχε γυριστεί, αλλά θα μονταριστεί για την πρεμιέρα της στο φεστιβάλ της Νέας Υόρκης τον Οκτώβριο.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που δεν θα χρειαστεί να γυρίσουμε μια τέταρτη ταινία», δηλώνουν οι δύο σκηνοθέτες, αν και ταυτόχρονα είναι δυσαρεστημένοι από το γεγονός πως οι τρεις νεαροί αναγκάστηκαν να δηλώσουν ένοχοι προκειμένου να αφεθούν ελεύθεροι. «Δύο δεκαετίες από τη ζωή τους έχουν ήδη χαθεί. Η κόρη μου είναι 17 ετών», συμπληρώνει ο Μπέρλινγκερ, «και κάθε φορά που έκανε κάτι σημαντικό - τα πρώτα της βήματα, την πρώτη φορά που πήγε σχολείο, το πρώτο της αγόρι - σκεφτόμουν τον Ντάμιεν Εχολς να λιώνει στη φυλακή».

Μπορεί, ωστόσο, το τέταρτο μέρος του «Paradise Lost» να μην γυριστεί ποτέ, μια ταινία μυθοπλασίας για την υπόθεση, όμως, βρίσκεται ήδη στα σκαριά.

Το «Devil's Knot», μια παραγωγή 20 εκ. δολ. βασίζεται σε ένα σενάριο των Σκοτ Ντέρικσον και Πολ Μπόρντμαν («O Εξορκισμός της Εμιλι Ρόουζ»), ενώ στην καρέκλα του σκηνοθέτη κάθεται ο Ατόμ Εγκογιάν. Το σενάριο, με τη σειρά του, βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο της Μάρα Λέβεριτ, το οποίο κυκλοφόρησε το 2003 και αποτελεί ένα πλήρες χρονικό των δικών των τριών νεαρών