Buzz

H Αντζελίνα στη Χάγη για τη δίκη εγκληματία πολέμου

στα 10

Η Αντζελίνα Τζολί εμφανίστηκε χτες ανάμεσα στο κοινό του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης στη δίκη του Κονγκολέζου εγκληματία πολέμου Τόμας Λουμπάνγκα, ο οποίος κατηγορείται ότι χρησιμοποιούσε ανήλικα παιδιά ως στρατιώτες στον 5ετή εμφύλιο του Κονγκό.

H Αντζελίνα στη Χάγη για τη δίκη εγκληματία πολέμου
H Αντζελίνα Τζολί και ένας από τους κατηγόρους της δίκης ο Λουίς Μορένο-Οκάμπο

Η 36χρονη ηθοποιός ταξίδεψε στη Χάγη για να συμπαρασταθεί στους ανήλικους μάρτυρες της δίκης του 48χρονου αφρικανού «άρχοντα του πολέμου» Τόμας Λουμπάνγκα. Ο Λουμπάνγκα κατηγορείται ότι απήγαγε παιδιά κάτω των 12 ετών και τα στρατολογούσε στον εμφύλιο του Κονγκό που έληξε το 2003. Τα κορίτσια τα κρατούσε αιχμάλωτα στα στρατόπεδα για σεξουαλική εκμετάλλευση. Ο Λουμπάνγκα είχε συλληφθεί το 2006 και η δίκη του είχε αναβληθεί αρκετές φορές στο παρελθόν.

«Μόνο να φανταστώ μπορώ πόσο δύσκολο είναι για όλα αυτά τα γενναία παιδιά να καταθέτουν σήμερα εναντίον του» δήλωσε η 36χρονη σταρ και πρέσβειρα του ΟΗΕ. Βρισκόμαστε μπροστά σε μία πολύ κρίσιμη ιστορικά στιγμή της διεθνούς δικαιοσύνης απέναντι στα παιδιά του κόσμου» «Τα παιδιά πρέπει να προστατεύονται. Το να τα χρησιμοποιεί κανείς στα πεδία της μάχης είναι απεχθές έγκλημα και καταστρέφει τον παγκόσμιο κοινωνικό ιστό..»

Χτες Πέμπτη ήταν η τελευταία μέρα της δίκης και σήμερα η παγκόσμια κοινή γνώμη περιμένει την απόφαση του δικαστηρίου. Εξαιρετικό βρίσκουμε ότι ο κατήγορος που έκανε την τελική αγόρευση εναντίον του Λουμπάνγκα, ήταν ο Μπέντζαμιν Φερένζ, ο 91χρονος πλέον κατήγορος της δίκης της Νυρεμβέργης.

«Είναι συγκλονιστικό να παρακολουθεί κανείς το μυαλό αυτού του ανθρώπου» δήλωσε η Αντζελίνα. «Είναι αξιοθαύμαστη η διαύγειά του, η σοφία, το θάρρος και η συμπόνια του».