Industry

Η αγορά της… δεκαετίας; Η Lucasfilm ανήκει, πια, στην Disney!

στα 10

Σε μια αγοραπωλησία που κάποια μέρα θ’ αποτελέσει υλικό για ταινία – όχι φαντασίας! – ο Τζορτζ Λούκας έδωσε, με το αζημίωτο φυσικά, το προσωπικό του μεγαθήριο του entertainment στο στούντιο της Disney, που θα συνεχίσει με το «Star Wars VII»!

Η αγορά της… δεκαετίας; Η Lucasfilm ανήκει, πια, στην Disney!
Εικονογράφηση του Σάιμον Λούτριν για το «Wired»

Αυτό θα πει βγαίνω για ψώνια: η Walt Disney Co. αγόρασε την Lucasfilm, έναντι 4.05 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μετρητά και μετοχές και συγχρόνως ανακοίνωσε ότι βάζει μπρος το «Star Wars VII», με σκοπό να είναι έτοιμο για τους fans το 2015!

Η Κάθλιν Κένεντι θα είναι η Πρόεδρος της νέας Lucasfilm – που διατηρεί τον τίτλο της – και θ’ αναφέρεται, βεβαίως, στον επικεφαλής της Walt Disney Co., Αλαν Χορν. Το σχέδιο του νέου στούντιο είναι να παράγει μία συνέχεια του «Star Wars» κάθε δύο ή τρία χρόνια, με τον Τζορτζ Λούκας ως καλλιτεχνικό σύμβουλο πια.

Εχοντας στην κατοχή της τα brand names των Muppets, της Pixar, της Marvel και, τώρα, της Lucasfilm (μαζί με την Industrial Light & Magic), η Disney αποκτά σαφώς το μεγαλύτερο μέγεθος στην αγορά του entertainment οικογενειακής ψυχαγωγίας και φαντασίας, μαζί φυσικά και με τα παρελκόμενα προϊόντα. Αλλωστε, η επιχείρηση του merchandise του «Star Wars» έχει αξία γύρω στα 20 δισεκατομμύρια δολάρια!

Η αγορά αυτή πιθανότατα σημαίνει ότι η τελευταία συνεργασία του «Πολέμου των Αστρων» με την 20th Century Fox που παραδοσιακά ήταν ο διανομέας της σειράς, θα είναι οι προσεχείς προβολές του «Star Wars» σε 3D.

Στο δελτίο τύπου που έστειλαν μαζί οι δύο εταιρείες, ο Μπομπ Αϊγκερ, CEO της Disney, αναγνωρίζει την τεράστια σημασία της αγοράς αυτής για την επιχείρηση: «Η Lucasfilm αντανακλά το μοναδικό πάθος, το όραμα και τη φαντασία του ιδρυτή της, Τζορτζ Λούκας. Η συναλλαγή μεταξύ μας συνδυάζει έναν παγκόσμιου βεληνεκούς κατάλογο που συμπεριλαμβάνει τον Πόλεμο των Αστρων, ένα από τα σπουδαιότερα franchises στη οικογενειακή ψυχαγωγία στην ιστορία του σινεμά, με τη μοναδική και ασύγκριτη δημιουργικότητα της Disney σε πολλαπλές πλατφόρμες και αγορές, για να εξασφαλίσει μακροχρόνια ανάπτυξη και εξάπλωση.»

Ο Τζορτζ Λούκας, παραγωγός με τη Lucasfilm όχι μόνο των «Star Wars», αλλά και των μεγαλύτερων επιτυχιών του Στίβεν Σπίλμπεργκ (στον «Ε.Τ.», τον «Ιντιάνα Τζόουνς», το «Back to the Future», το «Jurassic Park», τη «Λίστα του Σίντλερ», αλλά και του επερχόμενου «Lincoln») και υποψήφιος 7 φορές για Οσκαρ, εξηγεί στην ίδια ανακοίνωση τις δικές του προθέσεις: «Τα τελευταία 35 χρόνια ήταν για μένα μεγάλη ευτυχία να βλέπω τον Πόλεμο των Αστρων να περνά από τη μια γενιά στην άλλη. Τώρα ήρθε η σειρά μου να παραδώσω τον Πόλεμο των Αστρων σε μια νέα γενιά κινηματογραφιστών. Ανέκαθεν πίστευα ότι αυτές οι ταινίες θα ζήσουν περισσότερο από μένα και θεώρησα σωστό να φροντίσω για την εξασφάλισή τους όσο ζω.»

Οπως, βέβαια, μπορείτε να δείτε στο παρακάτω βίντεο – μια κοινή ανακοίνωση που έκαναν on camera ο Αϊγκερ και ο Λούκας – ο δημιουργός σκοπεύει τώρα ν’ ασχοληθεί (αλά Μπιλ Γκέιτς) με τη φιλανθρωπία και το πειραματικό σινεμά! Επίσης, όμως, βλέπει αυτήν την αγοραπωλησία σαν έναν τρόπο να εξασφαλίσει τα έσοδά του για τα μη παραγωγικά χρόνια της ζωής του: «Είμαι βέβαιος ότι η Disney θα φροντίσει το franchise που έχτισα εγώ ο ίδιος. Ταυτόχρονα, για μένα, είναι σα να επενδύω στην Disney, γιατί αυτή εδώ είναι η αποταμίευσή μου για όταν αποσυρθώ.» Ο άνθρωπος που σύμφωνα με το Forbes, τον Σεπτέμβριο του 2012, άξιζε ήδη 3,3 δις δολάρια. Αντε, τώρα, να το πεις αυτό στον Ελληνα συνταξιούχο!