Buzz

«Η Αγνωστη Ζωή των Αλλων»: Το Ινστιτούτο Γκαίτε Αθηνών γιορτάζει 60 χρόνια πολιτισμού!

στα 10

Με μια σειρά από 6 ντοκιμαντέρ με θέμα την ελληνογερμανική αλληλοκατανόηση και συμβίωση, το Ινστιτούτο Γκαίτε της Αθήνας γιορτάζει τα 60ά του γενέθλια!

«Η Αγνωστη Ζωή των Αλλων»: Το Ινστιτούτο Γκαίτε Αθηνών γιορτάζει 60 χρόνια πολιτισμού!

Είναι μια από τις πιο καίριες ερωτήσεις στη σύγχρονη νεανική κουλτούρα: στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, πώς αντιδρούν συνειδησιακά οι νέοι μεταξύ τους; Πώς βλέπουν οι νέοι Γερμανοί τους Ελληνες και πώς οι νέοι Ελληνες τους Γερμανούς συνομήλικούς τους; Πόσο ισχύουν τα κλισέ και πόσο η πραγματικότητα τα διαψεύδει; Σε καιρούς κρίσης βγαίνουν στην επιφάνεια στερεότυπα, προκαταλήψεις, θαμμένες αναμνήσεις, ιστορικές μνήμες και βιώματα, μισαλλοδοξίες. Το σινεμά και η ματιά των νέων έρχονται για να διαλύσουν τις λάθος εντυπώσεις!

Με μια σειρά από 6 ντοκιμαντέρ με αυτό το θέμα και με τον κοινό τίτλο «Η Αγνωστη Ζωή των Αλλων», το Ινστιτούτο Γκαίτε της Αθήνας γιορτάζει τα 60 του χρόνια!

Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2012, 14 νέοι, Γερμανοί και Ελληνες, συναντήθηκαν στην Αθήνα και στο Μπέργκις-Γκλάντμπαχ της Κολωνίας και παρακολούθησαν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με εργαστήρια συγγραφής σεναρίου και παραγωγής ταινιών ντοκιμαντέρ. Εκεί κατέγραψαν με την κάμερα άγνωστες πτυχές της ζωής των εκάστοτε «Αλλων», προσπαθώντας να κατανοήσουν την πραγματικότητα για τους Ελληνες και τους Γερμανούς στον καιρό της οικονομικής κρίσης. Ενα πρόγραμμα, το οποίο δε δίστασε να βάλει στην άκρη τις εικόνες των μίντια και να προβάλει τη συνάντηση των λαών που οδηγεί στην αμοιβαία κατανόηση.

together

Η ιδέα του εκπαιδευτικού προγράμματος γεννήθηκε από τους κινηματογραφιστές Βέρα Σόπφερ και Ντίτερ Μπόνγκαρτς (ιδρυτές του δικτύου Screenagers) κι αυτήν την ιδέα ενστερνίστηκαν και υλοποίησαν μαζί τους το Σχολειό Kreativitätsschule στο Μπέργκις-Γκλάντμπαχ, το Goethe-Institut Athen και το Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο για την προώθηση του Ντοκιμαντέρ, Story Doc.

Στις αρχές του 2012 οι νέοι από την Ελλάδα ταξίδεψαν στην Κολωνία για να γυρίσουν από κοινού τα 3 ντοκιμαντέρ για τη Γερμανία και το Φεβρουάριο του 2012 οι Γερμανοί – φίλοι τους, θα λέγαμε τώρα πια - ήρθαν στην Αθήνα, όπου από κοινού πάλι γύρισαν τα 3 ντοκιμαντέρ για την Ελλάδα. Τα έξι ντοκιμαντέρ που γύρισαν από κοινού προβάλλονται τώρα για πρώτη φορά στην Αθήνα και εντάσσονται στις εορταστικές εκδηλώσεις του Goethe-Institut Athen για τα 60 χρόνια του στην Αθήνα – εκδηλώσεις με τις οποίες το Ινστιτούτο Γκαίτε τιμά και τα 60 χρόνια ελληνικής φιλοξενίας.

02

Οι προβολές των έξι ντοκιμαντέρ, κάνουν την εορταστική πρεμιέρα τους στο Ινστιτούτο Γκέτε Αθηνών, την Παρασκευή, 5 Οκτωβρίου. Οι ταινίες που θα προβληθούν είναι οι εξής:

Athens Calling (30´), των Ruben Bohnet, Michael Fetter Nathansky, Αναστασίας Ρεπούλιου, Κωνσταντίνου Σπανομαρίδη / 12 Φεβρουαρίου 2012: Διαδηλώσεις στην Αθήνα κατά των μέτρων λιτότητας. Πάνω από 40 κτήρια καίγονται, μεταξύ αυτών και 3 κινηματογράφοι. Γιατί αυτές οι επιθέσεις κατά των χώρων της τέχνης; Οι νεαροί Γερμανοί και Ελληνες περιδιαβαίνουν την πόλη, αναζητώντας απάντηση σ’ αυτό ακριβώς το ερώτημα.

Maria Motjer Milanes – Recuerdos (45´), των Michael Fetter Nathansky, Sinah Käding, Αναστασίας Ρεπούλιου, Χλόης Παρέ-Αναστασιάδου / Πώς θυμόμαστε έναν αγαπημένο άνθρωπο; Τρυφερό κινηματογραφικό πορτραίτο της τραγουδίστριας Maria Mojter Milanes και της μπάντας της, που απεικονίζει ταυτόχρονα τη ζωή Ισπανών μεταναστών στη Γερμανία.

The Bridge (20´), των Χρήστου Γαμπρίτσου, Adna Islamovic, Ολγας Λατουσάκη, Αγγέλας Ντέρου / Ο μαθητής Σόλων Καρυδάκης χάνει τη ζωή του σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στη Λ. Κηφισίας. Το σχολειό του αγωνίστηκε για δυο ολόκληρα χρόνια για μια γέφυρα πεζών στο επικίνδυνο σημείο. Και τα κατάφερε.

Private Talks – A German-Greek Video Session (20´), των Χρήστου Γαμπρίτσου, Josephine Mäder, Μαριάννας Σερβετά, Felix Zilles-Perels / Οι κινηματογραφιστές αφηγούνται τη δική τους συνάντηση στην Αθήνα και στο Bergisch-Gladbach. Μια συνάντηση κόντρα στη δυσπιστία και την εχθρότητα.

Hol’ Doch die Polizei – Call the Cops! (15´), των Ruben Bohnet, Adna Islamovic, Ολγας Λατουσάκη, Αγγέλας Ντέρου / Σπίτι υπό κατάληψη στην Κολωνία. Το ντοκιμαντέρ παρατηρεί έναν αυτοδιοικούμενο χώρο ζωής νεαρών ανθρώπων, ο οποίος απειλείται διαρκώς με κλείσιμο.

Thirsty (15´), των Sinah Käding, Χλόης Παρέ-Αναστασιάδου, Ειρήνης Σερβετά / Στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας κωφοί παίρνουν μαθήματα ζωγραφικής και γλυπτικής. Είναι οι κωφοί καλλιτέχνες όπως όλοι οι άλλοι; Ή έχουν άλλες, δικές τους προσβάσεις στον ορατό κόσμο; / Σε αγγλική και ελληνική νοηματική γλώσσα με ελληνικούς υπότιτλους.

Info

  • Οι γλώσσες της εκδήλωσης θα είναι η γερμανική, η ελληνική και η ελληνική νοηματική και θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση.
  • Οργάνωση/Παραγωγή στην Ελλάδα: Goethe-Institut Athen, Κώστας Σπυρόπουλος (δημοσιογράφος), Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο για την προώθηση του Ντοκιμαντέρ - Story Doc / Μια παραγωγή του Krea Jugendclub, του Δημιουργικού Σχολείου Bergisch Gladbach (Kreativitätsschule), σε συνεργασία με το δημιουργικό δίκτυο Screenagers, το Goethe-Institut Athen και το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο για την Προώθηση του Ντοκιμαντέρ – Story Doc, Αθήνα / Οργάνωση/Παραγωγή στη Γερμανία: Sigrid Brenner, Διευθύντρια του Σχολείου Kreativitätsschule Bergisch-Gladbach / Συγχρηματοδότηση: Υπουργείο Οικογένειας, Νεολαίας, Παιδιών, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Κρατιδίου Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και Goethe-Institut Athen.
  • Πρεμιέρα: Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012, 19:30
  • Χώρος: Goethe-Institut Athen, Ομήρου 14-16, Τηλ. 210 36 61 000
  • Είσοδος ελεύθερη για το κοινό
  • Περισσότερες πληροφορίες: www.goethe.de/60xronia