Φεστιβάλ / Βραβεία

Η 64η Berlinale ξεκινάει! Το Flix είναι εδώ!

στα 10

Το Flix είναι πανέτοιμο για το 64ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου που φέτος διεξάγεται από τις 6 έως και τις 16 Φεβρουαρίου.

Η 64η Berlinale ξεκινάει! Το Flix είναι εδώ!

Οι επόμενες δέκα ημέρες, από τις 6 έως και τις 16 Φεβρουαρίου, ανήκουν δικαιωματικά στο μεγαλύτερο ευρωπαϊκό φεστιβάλ του χειμώνα καθώς όλα είναι έτοιμα για μια ακόμη διοργάνωση, από την οποία δεν μοιάζει να λείπει τίποτα: ούτε το ιδανικό άνοιγμα με το «The Grand Budapest Hotel» του Γουες Αντερσον, ούτε οι μεγάλες πρεμιέρες, ούτε οι σταρ, ούτε πολυαναμενόμενες ταινίες, ούτε το αυξημένο ελληνικό ενδιαφέρον που μας κάνει τα τελευταία χρόνια να νιώθουμε τη Berlinale λίγο σαν το σπίτι μας.

Το Flix βρίσκεται στο Βερολίνο καθόλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ για να σας μεταφέρει λεπτό προς λεπτό όλα όσα συμβαίνουν μέσα και έξω από τις σκοτεινές αίθουσες, να συνομιλήσει με τους πρωταγωνιστές της Berlinale, να αναδείξει τις ταινίες που θα πρωταγωνιστήσουν στα μεγάλα βραβεία της και να σας μεταφέρει το θερμο κλίμα του πιο cool Φεστιβάλ της χρονιάς στο ειδικό τμήμα του που θα ανανεώνεται συνεχώς.

Ας θυμηθούμε ποια είναι τα πράγματα που μας κάνουν να ανυπομονούμε:

stratos

Με την τέταρτη ταινία του, «Το Μικρό Ψάρι», ο Γιάννης Οικονομίδης βρίσκεται στο Διαγωνιστικό Τμήμα του 64ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, διεκδικώντας τη Χρυσή Αρκτο με την ιστορία του Στράτου («Stratos» είναι και ο αγγλικός τίτλος της ταινίας) που τη νύχτα εργάζεται σε βιοτεχνία αρτοποιίας, ενώ την ημέρα εκτελεί συμβόλαια θανάτου και ταυτόχρονα μαζεύει χρήματα για να χρηματοδοτήσει την απόδραση του Λεωνίδα, του ανθρώπου που τον έσωσε, όσο ο ίδιος ήταν στη φυλακή. Το «Μικρό Ψάρι» είναι μια συμπαραγωγή Ελλάδας, Κύπρου και Γερμανίας. Διαβάστε περισσότερα για την ταινία, τους συντελεστές και την υπόθεση της εδώ.

2

Το ελληνικό ενδιαφέρον, όμως, στην 64η Berlinale δεν σταματάει εκεί, αφού στο τμήμα Panorama συναντάμε την ευρωπαϊκή πρεμιέρα του «Να Κάθεσαι και Να Κοιτάς» του Γιώργου Σερβετά (φωτό), στο τμήμα Forum την παγκόσμια πρεμιέρα του «Στο Σπίτι» του Αθανάσιου Καρανικόλα, στο τμήμα Berlinale Shorts το μικρού μήκους «Washingtonia» της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη και στο τμήμα Generation το μικρού μήκους «Προαύλιο» της Ρηνιώς Δραγασάκη, ενώ στο τμήμα της Αγοράς συμμετέχουν τα «Ο Γιος της Σοφίας» της Ελίνας Ψύκου και το «Χρόνια Πολλά» του Χρίστου Γεωργίου σε μια προσπάθεια να ελκύσουν διεθνή συμπαραγωγή.

2

Με το βλέμμα στραμμένο στην Ελλάδα θα γίνει και η παγκόσμια πρεμιέρα - σε ειδική προβολή - του «Two Faces of January» του Χοσέιν Αμινί με τους Βίγκο Μόρτενσεν και Κίρστεν Ντανστ που μέρος του γυρίστηκε στην Αθήνα και την Κρήτη και βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Πατρίτσια Χάισμιθ. Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «The Two Faces of January».

2

Στο Διαγωνιστικό Τμήμα της 64ης Berlinale, είκοσι ταινίες θα συναγωνιστούν για τα μεγάλα βραβεία της διοργάνωσης. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν το «Aimer, Βoire et Chanter», η καινούρια ταινία του 91χρονου Αλέν Ρενέ, το πολύχρονο πρότζεκτ «Boyhood» του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ (φωτό) και το «La Belle et la Bête» του Κριστόφ Γκανζ με τη Λέα Σεϊντού και τον Βενσάν Κασέλ. Η φετινή επιτροπή που θα αποφασίζει για τη Χρυσή Αρκτο και τα βραβεία του Φεστιβάλ βρίσκει ως επικεφαλής τον Τζέιμς Σέιμους, τον άνθρωπο που καθόρισε το ανεξάρτητο αμερικανικό σινεμά και το οδήγησε από το καλλιτεχνικό περιθώριο στο mainstream ενδιαφέρον, ιδρυτή της Good Machine που αργότερα εξελίχθηκε σε Focus Features. Δίπλα του θα συναποφασίσουν η Αμερικανίδα παραγωγός (της σειράς των James Bond μεταξύ άλλων), Μπάρμπαρα Μπροκόλι, η Δανέζα ηθοποιός Τρίνε Ντίρχολμ που πρόσφατα είδαμε στο «Love Is All You Need», η Ιρανή εικαστικός και σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ Μίτρα Φαραχανί, η Αμερικανίδα «Frances Ha» Γκρέτα Γκέργουιγκ, ο Μισέλ Γκοντρί που πριν λίγους μήνες μάς ταξίδεψε με τον «Αφρό των Ημερών», ο σούπερ σταρ και πάντα γόης Τόνι Λιουνγκ και ο Κριστόφ Βαλτς, σε ευρωπαϊκό διάλειμμα στην αμερικανική καριέρα του. Διαβάστε εδώ αναλυτικά για τις ταινίες που συμμετέχουν στο Διαγωνιστικό Τμήμα του 64ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.

2

Εκτός Διαγωνιστικού Τμήματος, την ευρωπαϊκή πρεμιέρα του θα κάνει στο Φεστιβάλ και το «The Monuments Men» του Τζορτζ Κλούνεϊ, το τμήμα Panorama θα ανοίξει με το «Yves Saint Laurent» του Χαλίλ Λεσπέρ (φωτό), ενώ για τη λήξη της η 64η Berlinale διαθέτει μια έκπληξη: το ημιτελές ακόμη ντοκιμαντέρ του Μάρτιν Σκορσέζε για το The New York Review of Books, τη δίμηνη πλέον έκδοση που παρουσιάζει συγγραφείς, βιβλία, θεωρητικές μελέτες και έρευνες που φέρουν τις υπογραφές των πιο δυνατών λογοτεχνικών κριτικών της Αμερικής.

2

Τιμώμενο πρόσωπο του Φεστιβάλ θα είναι φέτος ο Κεν Λόουτς, προφανώς με αφορμή το γεγονός της δήλωσής του πως εγκαταλείπει το σινεμά. Ο Βρετανός βετεράνος θα τιμηθεί με Χρυσή Αρκτο, ενώ θα προβληθεί και μέρος της φιλμογραφίας του, παρουσία του ίδιου.

Μείνετε συντονισμένοι μαζί μας για όλα τα παραπάνω, αλλά κυρίως και για τις ταινίες και τα πρόσωπα που θα ανακαλύψουμε κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ και θυμηθείτε να επισκέπτεστε συνεχώς το ειδικό τμήμα του Flix που θα ανανεώνεται συνεχώς.

2