Φεστιβάλ / Βραβεία

H 3D επανάσταση του Ζαν-Λικ Γκοντάρ

στα 10

Στα 82 του χρόνια, ο Ζαν - Λικ Γκοντάρ ενώνει δυνάμεις με τον Πίτερ Γκρίναγουεϊ και τον Εντγαρ Πέρα για ένα avant-garde τρισδιάστατο τρίπτυχο που θα κλείσει επίσημα την «Εβδομάδα Κριτικής» στο 66ο Φεστιβάλ Καννών.

H 3D επανάσταση του Ζαν-Λικ Γκοντάρ

Δεν είναι τυχαίο πως για ένα καλλιτεχνικό πείραμα πάνω στο 3D σινεμά, ενώθηκαν οι δυνάμεις δύο μεγάλων πρωτοπόρων της ιστορίας του κινηματογράφου, του Ζαν-Λικ Γκοντάρ και του Πίτερ Γκρίναγουεϊ, οι οποίοι μαζί με τον κατά πολύ νεότερό τους, Πορτογάλο Εντγκαρ Πέρα φέρνουν στις Κάννες το «3X3D», ένα τρίπτυχο φτιαγμένο πάνω στις αρχές του μοντερνισμού και του κλασικισμού σε μια πρωτότυπη μείξη.

Με σκοπό την εξερεύνηση του πώς ο σύγχρονος θεατής αντιλαμβάνεται τις εικόνες μέσα από την τρισδιάστατη τεχνολογία, ο Πίτερ Γκρίναγουεϊ παρουσιάζει το «Just in Time», μια εμβάθυνση στην τοποθέτηση της εικόνας, ο Ζαν-Λικ Γκοντάρ με το «Three Disasters» επαναπροσδιορίζει το δικό του «Histoire(s) Du Cinema» σε τρεις διαστάσεις και ο Πέρα παίζει με την ιστορία του σινεμά στο «Cinesapiens».

2 Just in Time του Πίτερ Γκρίναγουεϊ

2 Three Disasters του Ζαν-Λικ Γκοντάρ

3 Cinesapiens του Εντγκαρ Πέρα

Επίκεντρο και στις τρεις ταινίες είναι η αρχαία πορτογαλέζικη πόλη του Γκιμαράες, η πρώτη πρωτεύουσα της χώρας και γνωστή ως το «λίκνο του πορτογαλικού έθνους», σε μια προσπάθεια να βρεθεί ο χαμένος κρίκος ανάμεσα στην Ιστορία και την πρωτοπορία του σινεμά.

Διαβάστε εδώ το πλήρες πρόγραμμα της «Εβδομάδας Κριτικής» και διαβάστε περισσότερα για το 66ο Φεστιβάλ Καννών που ξεκινάει στις 15 Μαΐου και θα διαρκέσει φέτος έως τις 26 Μαΐου.

Tags: cannes 2013