Φεστιβάλ / Βραβεία

Η «10η Ημέρα» του Βασίλη Μαζωμένου στο Φεστιβάλ του Μόντρεαλ

στα 10

Η ιστορία του Αφγανού Αλί και του ταξιδιού του, μέσα από τη ματιά του Βασίλη Μαζωμένου, επιλέχθηκε στο επίσημο πρόγραμμα του Montreal World Film Festival.

Η «10η Ημέρα» του Βασίλη Μαζωμένου στο Φεστιβάλ του Μόντρεαλ

Στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μόντρεαλ, που θα διεξαχθεί από τις 23 Αυγούστου ως τις 8 Σεπτεμβρίου, θα συμμετάσχει η «10η Ημέρα», του Βασίλη Μαζωμένου. Η ταινία έχει ήδη επιλεγεί στο Fantasporto, αλλά με το Μόντρεαλ θα κάνει την υπερατλαντική πρεμιέρα της.

Ο Αλί ζει μοναχικά σ' ένα ημιυπόγειο διαμέρισμα. Η καθημερινότητά του είναι μονότονη. Κοιμάται, τρώει λιτά και προσεύχεται. Η μοναδική του διασκέδαση είναι το άθλημα του kick boxing, για το οποίο προπονείται στον ακάλυπτο της πολυκατοικίας του. Για να επιβιώσει μαζεύει παλιοσίδερα από τα σκουπίδια, που τα συγκεντρώνει σ' ένα καρότσι super market το οποίο σέρνει στους δρόμους. Ομως δεν είναι μόνο οι μνήμες από την πατρίδα του, την οικογένειά του και το κορίτσι του που τον κατακλύζουν. Πιο έντονο συναίσθημα του προκαλεί η τελετή της Ασούρα, που παρακολουθεί χωρίς να συμμετέχει. Πρόκειται για μια ημέρα μνήμης και πένθους για τους περισσότερους μουσουλμάνους, διότι τότε έχασε τη ζωή του, ο Χουσεΐν Αλί, σημαντική φυσιογνωμία στο Ισλάμ.

Μπορεί η ταινία να είναι φιξιόν, αντλεί όμως το υλικό της από εκατοντάδες αληθινές ιστορίες που εκτυλίσσονται στην σημερινή Αθήνα.

Διαβάστε περισσότερα για τη «10η Ημέρα» και τη συνέντευξη του Βασίλη Μαζωμένου στο flix.gr εδώ

info

Σκηνοθεσία, σενάριο: Βασίλης Μαζωμενος / Πρωταγωνιστούν: Αλί Χαϊντάρι, Ιόλη Δημητρίου κι εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες / Παραγωγή:Βασίλης Μαζωμένος, Τάκης Ζερβουλάκος / Εκτέλεση παραγωγής: Πόλυ Τρανιδου / Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιώργος Παπανδρικόπουλος / Καλλιτεχνική διέυθυνση: Βασίλης Μαζωμένος / Επεξεργασία Ηχου: DNA LAB / Μουσική: DNA / Μοντάζ (επικεφαλής): Γιαννης Κωσταβάρας / Μοντάζ: Χρήστος Γάκης