Industry

Πρόσκληση για υποβολή σχεδίων για το ταμείο ελληνογαλλικών συμπαραγωγών

στα 10

Ξεκινά η υποβολή κινηματογραφικών σχεδίων για χρηματοδοτήση στο πλαίσιο του Ταμείου υποστήριξης συμπαραγωγής ελληνογαλλικών κινηματογραφικών έργων του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (Ε.Κ.Κ.) και του Εθνικού Κέντρου Κινηματογράφου και Κινούμενης Εικόνας της Γαλλίας (CNC).

Πρόσκληση για υποβολή σχεδίων για το ταμείο ελληνογαλλικών συμπαραγωγών
Σκηνή από το «Γυρίζοντας τον Κόσμο» των Μιριέλ και Ντελφίν Κουλέν που ενισχύθηκε από το ελληνογαλλικό ταμείο συμπαραγωγών

Οπως αναφέρει επίσημο δελτίο Τύπου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, ξεκινά η υποβολή κινηματογραφικών σχεδίων για χρηματοδότηση στο πλαίσιο του Ταμείου υποστήριξης συμπαραγωγής ελληνογαλλικών κινηματογραφικών έργων που συστάθηκε το Μάιο 2014 μεταξύ του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (Ε.Κ.Κ.) και του Εθνικού Κέντρου Κινηματογράφου και Κινούμενης Εικόνας της Γαλλίας (CNC) με διάρκεια 3 έτη και σκοπό την ενίσχυση έργων ελληνογαλλικής συμπαραγωγής.

Διαβάστε ακόμη: Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου ξεκινάει τη διαδικασία χρηματοδότησης νέων σχεδίων ταινιών

Από τις πιο σημαντικές προϋποθέσεις για την υποβολή σχεδίων προς χρηματοδότηση από το Ταμείο είναι τα σχέδια για κινηματογραφικά έργα, ανεξάρτητα από το είδος τους (μυθοπλασία, κινούμενα σχέδια, ντοκιμαντέρ), να έχουν διάρκεια ίση ή μεγαλύτερη των 60 λεπτών και να συμμετέχει σε αυτά μια τουλάχιστον εταιρεία παραγωγής με έδρα την Ελλάδα και μια τουλάχιστον εταιρεία παραγωγής με έδρα τη Γαλλία.

Τα σχέδια θα εξετάζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ε.Κ.Κ. και του CNC και όσα κρίνονται επιλέξιμα, θα υποβάλλονται για καλλιτεχνική γνωμοδότηση στην εξαμελή ελληνογαλλική επιτροπή υποστήριξης της συμπαραγωγής. Το ανώτατο ποσό χρηματοδότησης ανά σχέδιο έχει οριστεί στα 500.000€.

Ο φάκελος πρέπει να αποσταλεί ηλεκτρονικά σε δύο αντίτυπα από την 1η Ιουλίου 2016 έως την 20η Σεπτεμβρίου 2016 μέσω δύο ξεχωριστών e-mail: το ένα στην ελληνική και το άλλο στη γαλλική γλώσσα στις ακόλουθες διευθύνσεις:

  • Για το Ε.Κ.Κ. (στην ελληνική γλώσσα): info@gfc.gr
  • Για το CNC (στη γαλλική γλώσσα) :acfg@cnc.fr

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο φακέλου υποψηφιότητας, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται εργάσιμες ημέρες και ώρες στη Διεύθυνση Ανάπτυξης και Παραγωγής του Ε.Κ.Κ. (Διονυσίου Αρεοπαγίτου 7, Αθήνα) στους κ. Γιάννη Ηλιόπουλο (Τηλ. 210-3678501, e-mail : see@gfc.gr) και κ. Λίνα Μανωλοπούλου (τηλ: 210-3678525, e-mail : lina.mano@gfc.gr)


L' Ultima Spiaggia 607 Σκηνή από την «Τελευταία Παραλία» του Θάνου Αναστόπουλου που ενισχύθηκε από το ελληνογαλλικό ταμείο συμπαραγωγών

Από τα σημαντικότερα προγράμματα ενίσχυσης των ελληνικών ταινιών (σε ένα κράτος που έτσι κι αλλιώς διαθέτει λίγα και τώρα πια ακόμη λιγότερα για το σινεμά), το ελληνογαλλικό ταμείο συμπαραγωγών ενίσχυσε από το πρώτο χρόνο της λειτουργίας του σημαντικές συμπαραγωγές ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γαλλία, με πιο πρόσφατα και επιτυχημένα παραδείγματα την «Τελευταία Παραλία» του Θάνου Αναστόπουλου (Επίσημη Συμμετοχή - Ειδικές Προβολές - 69ο Φεστιβάλ Καννών) και το «Γυρίζοντας τον Κόσμο» των Μιριέλ και Ντελφίν Κουλέν (Επίσημη Συμμετοχή - Ενα Κάποιο Βλέμμα - 69ο Φεστιβάλ Καννών - Βραβείο Σεναρίου).

Δυστυχώς η από δω και πέρα ενίσχυση του προγράμματος συμπαραγωγών ανάμεσα στο Ελληνικό και το Γαλλικό Κέντρο Κινηματογράφου θα είναι μειωμένη στο μισό, αλλά ακόμη κι έτσι, το εν λόγω ταμείο παραμένει μια από τις πιο υγιείς συνεργασίες του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου που όλοι ελπίζουν και για την ανανεώσή του.

Διαβάστε ακόμη: