Industry

Οι εργαζόμενοι στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου απαντούν στην επιστολή παραίτησης του Γιάννη Λεοντάρη

στα 10

Η κρίση στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου βαθαίνει παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου ότι όλα θα επανέλθουν πολύ σύντομα στην κανονικότητα.

Flix Team
Οι εργαζόμενοι στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου απαντούν στην επιστολή παραίτησης του Γιάννη Λεοντάρη

Δύο περίπου εβδομάδες μετά την εμπρηστική παραίτηση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου Γιάννη Λεοντάρη και παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Πολιτισμού ότι η κρίση στο ΕΚΚ θα αντιμετωπιστεί άμεσα και όλα θα επανέλθουν στην κανονικότητα, οι εργαζόμενοι του οργανισμού απαντούν με μια σκληρή ανακοίνωση σε όσα κατηγορήθηκαν από τον απερχόμενο Πρόεδρο του ΔΣ.

Είναι αλήθεια πως η διένεξη πρώτον του Διοικητικού Συμβουλίου με τη Γενική Διευθύντρια που το ίδιο επέλεξε και η διένεξη ανάμεσα στο Διοικητικό Συμβούλιο και τους εργαζόμενους του ΕΚΚ δεν ενδιαφέρει παρά τους ίδιους τους εμπλεκόμενους και είναι κάτι που ο όποιος κύριος Λεοντάρης θα έπρεπε να λύσει εσωτερικά, χωρίς να αφήσει εκτεθειμένο έναν ολόκληρο οργανισμό τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων, ωστόσο δεν μπορεί κανείς να μη σταθεί σε δύο σημεία της ανακοίνωσης.

Στο γεγονός πως από το 2010 μέχρι και σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου έχει αλλάξει επτά φορές, όσες δηλαδή και τα χρόνια μέχρι το 2017 και πως όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι του ΕΚΚ η πεποίθηση του Γιάννη Λεοντάρη πως η δεν μπόρεσε να εφαρμόσει τη νομιμότητα επειδή υπήρξαν αντιδράσεις από φορείς της κινηματογραφικής κοινότητας, εργαζόμενους του ΕΚΚ και από μερίδα των ΜΜΕ είναι τουλάχιστον αστεία.

Διαβάστε ακόμη


Διαβάστε αυτούσια την Ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου

Με αφορμή το περιεχόμενο και το πνεύμα της επιστολής παραίτησης του Προέδρουτου Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (Ε.Κ.Κ.),κ. Ιωάννη Λεοντάρη, προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. ΛυδίαΚονιόρδου, οι εργαζόμενοι του Ε.Κ.Κ. θα ήθελαν να επισημάνουν τα εξής:Από τη ψήφιση του Νόμου 3905 «Ενίσχυση και ανάπτυξη της κινηματογραφικήςτέχνης» το 2010, το Διοικητικό Συμβούλιο του φορέα έχει αλλάξει επτά φορές. Όλοαυτό το χρονικό διάστημα που οι εκάστοτε Υπουργοί αντικαθιστούσαν τα πρόσωπατη Διοίκησης, το προσωπικό του Ε.Κ.Κ. συνέχισε να εργάζεται απρόσκοπτα για τηνεξυπηρέτηση της ελληνικής κινηματογραφίας υπερκαλύπτοντας με όποιο τρόποήταν εφικτό τις διοικητικές αρρυθμίες. Ουδέποτε ως τώρα – αλλά και ιστορικά στησαραντάχρονη πορεία του Ε.Κ.Κ. – εκπρόσωπος της Διοίκησης ανέφερε ότι οιεργαζόμενοι στάθηκαν απέναντι στα όργανα Διοίκησης και προκάλεσανδυσλειτουργίες. Η δημόσια καταγγελία από τον κ. Λεοντάρη περί παρεμπόδισηςεφαρμογής του ισχύοντος νομικού πλαισίου είναι εξαιρετικά σοβαρή, ως εκ τούτου τοΣωματείο του Ε.Κ.Κ. οφείλει να αποσαφηνίσει τουλάχιστον τα εξής:

  • Η ιδιωτική ασφάλεια υγειονομικής κάλυψης του προσωπικού του Ε.Κ.Κ. πουίσχυε επί 25 χρόνια, ουδέποτε υπήρξε παράνομη. Ο νόμος 4336/15 περί «Μημισθολογικών παροχών» τέθηκε σε ισχύ από 1/1/2016, οπότε και διεκόπηάμεσα.

  • Σχετικά με το ζήτημα της «τοποθέτησης μηχανισμού ελέγχου τηςπροσέλευσης των υπαλλήλων στην υπηρεσία τους», το προσωπικό τουΕ.Κ.Κ., ελεγχόταν και ελέγχεται στην προσέλευση και αποχώρησή τουσύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και συγκεκριμένα με την τήρησηπαρουσιολογίου. Σημειώνουμε επίσης ότι ο νέος μηχανισμός ηλεκτρονικούελέγχου προσέλευσης και αποχώρησης έχει ήδη τοποθετηθεί.

  • Όπως ο κ. Λεοντάρης όφειλε «να εφαρμόσει πλήρως το νόμο και ναεπιβάλλει κανόνες ισονομίας για όλο το προσωπικό», αντίστοιχη υποχρέωσητήρησης του νόμου και ισονομίας έχουν και οι εργαζόμενοι στο Ε.Κ.Κ.Ενημερώνουμε πως τον Αύγουστο του 2016, το Δ.Σ. του ΣωματείουΕργαζομένων του Ε.Κ.Κ. στην προσπάθειά του να προσεγγίσει το παρόν Δ.Σ.,έστειλε επιστολή υπογραμμίζοντας τα σοβαρά ζητήματα του Οργανισμού πουπροέκυψαν μετά τη ανάληψη των καθηκόντων του, η οποία δεν απαντήθηκεποτέ.

  • Επίσης, τα αιτήματα μας για: α) πληροφορίες πρακτικές σχετικά με τημετεστέγαση του Ε.Κ.Κ., β) ολιγοήμερη παράταση της επεξεργασίας τουεσωτερικού κανονισμού από πλευράς μας, γ) παράδοση του πορίσματος τηςΕΔΕ που διενεργήθηκε για διαρροή εγγράφων, μας εκπλήσσει πουχαρακτηρίζονται ισχυρή αντίδραση.

  • Σχετικά με τον ισχυρισμό του κ. Λεοντάρη ότι «σχεδόν για κάθε απόφαση τουπαρόντος Δ.Σ. του Ε.Κ.Κ. που απέβλεπε στην εφαρμογή του ισχύοντοςνομικού πλαισίου υπήρξαν ισχυρές αντιδράσεις είτε από φορείς τηςκινηματογραφικής κοινότητας, είτε από εργαζόμενους του ΕΚ.Κ., είτε απόμερίδα των Μ.Μ.Ε.», δεν έχουμε να σχολιάσουμε κάτι σχετικό, πέραν του ό,τιγράφεται δημοσίως πρέπει και να αποδεικνύεται.Είναι η πρώτη και ευχόμαστε τελευταία φορά, που ερχόμαστε στη δυσάρεστη θέσηνα απαντήσουμε δημοσίως σε παραιτηθέντα ή νυν εκπρόσωπο του Δ.Σ. Συνεχίζουμενα εργαζόμαστε με προσήλωση στο αντικείμενο της εργασίας μας και έχουμε τημέγιστη διάθεση προσφοράς για την εξυπηρέτηση των σκοπών της ελληνικήςκινηματογραφίας.


Διαβάστε ακόμη