Industry

Η Εταιρία Ελλήνων Σκηνοθετών καταγγέλει την «ιδιωτική» ΕΡΤ

στα 10

Με αυτόν τον τίτλο, η Εταιρία Ελλήνων Σκηνοθετών δημοσιοποιεί παρέμβασή της για την ΕΡΤ.

Flix Team
Η Εταιρία Ελλήνων Σκηνοθετών καταγγέλει την «ιδιωτική» ΕΡΤ

Με αφορμή την ανακοίνωση του νέου προγράμματος της ΕΡΤ - με το σύνθημα «ΕΡΤ, πολυδιάστατη όπως εσύ» - η Εταιρία Ελλήνων Σκηνοθετών καταγγέλει τις επιλογές της νέας διοίκησης και την απουσία ελληνικού προγράμματος.

Διαβάστε ακόμη: Καμιά αγάπη για το ελληνικό σινεμά


Διαβάστε εδώ αυτούσια την ανακοίνωση της Εταιρίας Ελλήνων Σκηνοθετών

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΗΝ «ΙΔΙΩΤΙΚΗ» ΕΡΤ

Η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών αποδοκιμάζει την πρόσφατη απόφαση της ΕΡΤ να διαθέσει το σύνολο των 4 εκατομμυρίων 600 χιλιάδων ευρώ του λεγόμενου “Ανταποδοτικού τέλους” σε αλλοδαπές εταιρίες, για μίσθωση έτοιμου ξένου προγράμματος. Με την απόφασή της, η ΕΡΤ αποκλείει εκατοντάδες Έλληνες εργαζόμενους του Οπτικοακουστικού χώρου (σκηνοθέτες, σεναριογράφους, ηθοποιούς, τεχνικούς και καλλιτεχνικούς συντελεστές) από τη δυνατότητα παραγωγής καινούργιου τηλεοπτικού προγράμματος εξωθώντας τους σε ανεργία και στερεί από την ελληνική οικονομία ένα πολύ σημαντικό κονδύλι που εντέλει θα καταλήξει σε εταιρίες οι οποίες έχουν την έδρα τους στο εξωτερικό. Οι όποιες οικονομικές παροχές προς τις ελληνικές εταιρίες είναι μηδαμινές με ελάχιστα ποσά.

Ενδεικτικά μόνο στη Βόρειο Ελλάδα οι εγκρίσεις προγραμμάτων Πολιτισμού έχουν αποκλείσει τη συντριπτική πλειοψηφία των ελλήνων σκηνοθετών και ανεξάρτητων παραγωγών.

Επιπλέον, είναι λυπηρό ότι η Δημόσια Τηλεόραση με αυτή την απόφασή της, έρχεται αντιμέτωπη με τον ίδιο τον καταστατικό της ρόλο, που είναι η διαρκής επιμόρφωση και η ψυχαγωγία του ελληνικού τηλεοπτικού κοινού.

Αποκλείει τους εκατοντάδες χιλιάδες τηλεθεατές από την προβολή ελληνικών προγραμμάτων, πρωτότυπων έργων των Ελλήνων δημιουργών για τη Δημόσια Τηλεόραση, σύγχρονων ελληνικών θεατρικών παραστάσεων και μεταφορά σημαντικών λογοτεχνικών κειμένων. Στερεί τους τηλεθεατές από τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τη σύγχρονη ελληνική καλλιτεχνική παραγωγή, αφού ο συγκεκριμένος σχεδιασμός της ΕΡΤ δεν περιλαμβάνει ελληνικά προγράμματα μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, τηλεταινίες ή και οποιαδήποτε άλλη ελληνικού περιεχομένου πολιτιστική - ψυχαγωγική παραγωγή.

Με μια φράση: η ΕΡΤ απαξιώνει τον πνευματικό και τον επαγγελματικό μόχθο των Ελλήνων δημιουργών και τους αποξενώνει από το Ελληνικό τηλεοπτικό κοινό τους.

Καταθέτουμε δημόσια την αγωνία μας και ρωτάμε:

  • Πώς μπορούν να συμβαίνουν όλα αυτά όταν οι περισσότερες δημιουργικές δυνάμεις του τόπου μας βρίσκονται σήμερα καταδικασμένες στην αδράνεια, με την ανεργία περίπου στο 90%;

  • Ποιος θέλει την ΕΡΤ να μετατρέπεται σε άβουλο αγοραστή κατ’ εξοχήν ξένου τηλεοπτικού προγράμματος επενδύοντας τα χρήματα του ελληνικού λαού σε αλλοδαπές εταιρίες παραγωγής;

  • Ποιος έχει συμφέρον με την αποξένωση του κοινού μας από τους Έλληνες δημιουργούς;

  • Ποια είναι η θέση όλων των κομμάτων απέναντι στη συνεχιζόμενη απαξίωση της Δημόσιας Τηλεόρασης;

Κάποιοι παράγοντες είτε έχουν πλήρη άγνοια του ρόλου τους είτε, ακόμη χειρότερα, μεθοδεύουν τη μετατροπή της Δημόσιας Τηλεόρασης σε υποκατάστημα ξένων εταιριών παραγωγής και διακίνησης τηλεοπτικού προγράμματος.

Η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών δέχεται καθημερινά τον προβληματισμό, τα παράπονα και τις καταγγελίες των εκατοντάδων μελών της και ολόκληρης της κινηματογραφικής κοινότητας και θα ενημερώσει την ελληνική κοινωνία για όσα συμβαίνουν στη Δημόσια Τηλεόραση, καταθέτοντας τις προτάσεις της, σε Συνέντευξη Τύπου.

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ


Διαβάστε ακόμη: Το ΜΙΚΡΟΦΙΛΜ της ΕΡΤ επιστρέφει