Industry

Σύμβαση μεταξύ ΕΡΤ Α.Ε. και Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών για τη διασφάλιση εργασιακών και πνευματικών δικαιωμάτων

στα 10

Η Ε.Ε.Σ. ανακοινώνει σύμβαση με την ΕΡΤ Α.Ε., υπέρ της διασφάλισης των δικαιωμάτων των σκηνοθετών.

Flix Team
Σύμβαση μεταξύ ΕΡΤ Α.Ε. και Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών για τη διασφάλιση εργασιακών και πνευματικών δικαιωμάτων

Την ώρα που ολόκληρη η κινηματογραφική κοινότητα αναρωτιέται, ανησυχεί, αντιδρά στον τρόπο λειτουργίας της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. ως προς την ενίσχυση ή υποστήριξη του ελληνικού κινηματογράφου, η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών και ο Πρόεδρός της, Χάρης Παπαδόπουλος, υπέγραψαν μια σύμβαση που εξασφαλίζει την προστασία των εργασιακών και πνευματικών δικαιωμάτων των Ελλήνων σκηνοθετών και την επέκταση των συμφωνημένων και σε μη μέλη της εταιρείας.

Διαβάστε αυτούσια την ανακοίνωση της ΕΕΣ παρακάτω.

Διαβάστε ακόμη: H ΕΣΠΕΚ αναρωτιέται «Τι ακριβώς συμβαίνει στην ΕΡΤ;»


Υπογραφή Σύμβασης Μεταξύ της ΕΡΤ Α.Ε. και της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών
υπέρ των Ελλήνω σκηνοθετών

Η ΕΡΤ Α.Ε. και η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, αναγνωρίζοντας με σεβασμό τις σχέσεις εργασίας που εξασφαλίζουν αίσθημα ασφάλειας για τους εργαζόμενους και υψηλά αισθητικά αποτελέσματα, κινήθηκαν στη διασφάλιση των εργασιακών και πνευματικών δικαιωμάτων των σκηνοθετών ώστε να μπορούν με επαγγελματική άνεση και ανθρώπινη αξιοπρέπεια να παράγουν το έργο τους.

Η σημερινή διοίκηση της ΕΡΤ Α.Ε., με την υπευθυνότητά της απέναντι στους δημιουργούς των οπτικοακουστικών έργων, αποδέχτηκε τη νέα σύμβαση εργασίας που πρότεινε η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, για να προστατεύονται οι Ελληνες σκηνοθέτες από τη σημερινή αναρχία των εργασιακών σχέσεων και να εμπεδωθεί η μακρόχρονη συνεργασία όλων μας προς όφελος του Δημόσιου Ραδιοτηλεοπτικού φορέα και των πολιτών.

Στην νέα σύμβαση οι αμοιβές των σκηνοθετών αυξήθηκαν σημαντικά έναντι των προηγούμενων αμοιβών. Τα νέα ποσά αμοιβών αποτελούν διασφάλιση μιας μίνιμουμ αποζημίωσης για έναν δημιουργό που εργάζεται κυρίως περιστασιακά, προκειμένου να εξασφαλίσει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, όσο εργάζεται για τη δημιουργία ενός έργου.

Η σύμβαση αυτή που πετύχαμε, δεσμεύει τον τηλεοπτικό παραγωγό ως προς τις αμοιβές του σκηνοθέτη στον προϋπολογισμό έργου που θα καταθέτει, προς έγκριση, στηο Δημόσια Τηλεόραση, αναβαθμίζοντας και το ρόλο του ίδιου του παραγωγού, αφού θα μπορεί έτσι να επιλέγει αξιοκρατικά τους καταλληλότερους σκηνοθέτες για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα της πρότασής του.

Μετά από πολύωρες και πολύμηνες διαβουλεύσειςτης Ε.Ε.Σ. με τη Διοίκηση της ΕΡΤ, η νέα σύμβαση εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της Δημόσιας Τηλεόρασης και υπεγράφη από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Βασίλη Κωστόπουλο και τον Πρόεδρο της Ε.Ε.Σ κ. Χάρη Παπαδόπουλο.

Παραθέτουμε ένα απόσπασμα από το τελικό κείμενο της απόφασης του Δ.Σ. της ΕΡΤ για την υπογραφή της σύμβασης:

«...Το Διοικητικό Συμβούλιο, αφού έλαβε υπόψη την εισήγηση του Διευθύνοντος Συμβούλου με αρ. πρωτ.: 930/22.06.2018, την προφορική εισήγηση της κας Σουλτανιά, που χειρίστηκε το σχέδιο της σύμβασης για το νομικό μέρος, αποφασίζει και εγκρίνει τη κατάρτιση σύμβασης με την Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών και την επέκτασή της σε σκηνοθέτες που δεν αποτελούν μέλη της, σύμφωνα με όσα αναγράφονται στην εν λόγω εισήγηση…»

Η Ε.Ε.Σ. ευχαριστεί τη Διοίκηση της ΕΡΤ για τη παραγωγική αυτή συνεργασία και προσδοκά στη συνεχή βελτίωση του ελληνικού τηλεοπτικού προγράμματος.

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ


Διαβάστε ακόμη: Να κάνω ταινία στην Ελλάδα ή να πάω αλλού; To Flix μπαίνει στα βαθιά νερά του Filming in Greece