Φεστιβάλ / Βραβεία

Gotham Awards 2014: Το «Birdman» του Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιάριτου ολοταχώς στα Οσκαρ

στα 10

Με βραβεία στους Μάικλ Κίτον και Τζούλιαν Μουρ και την ανώτερη διάκριση της καλύτερης ταινίας στο «Birdman», τα Gotham Awards του 2014 όρισαν την επίσημη αφετηρία της προοσκαρικής περιόδου.

Gotham Awards 2014: Το «Birdman» του Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιάριτου ολοταχώς στα Οσκαρ
Μάικλ Κίτον και Τζον Χαμ διασκεδάζουν το θρίαμβο του «Birdman»

Προορισμένα να δίνονται κάθε χρόνο στους «ανεξάρτητους» Αμερικάνους, ως μέρος του Independent Feature Project (IFP), του μεγαλύτερου συνδρομητικού οργανισμού των ΗΠΑ για τις ανεξάρτητες ταινίας που ιδρύθηκε το 1979, τα βραβεία Gotham έδωσαν χθες το στίγμα τους για την επίσημη έναρξη της προοσκαρικής περιόδου τιμώντας ταινίες και ηθοποιούς που θα βρεθούν σίγουρα στις υποψηφιότητες των Οσκαρ - αν όχι θα κερδίσουν ακριβώς τα ίδια βραβεία που πήραν χθες το βράδυ.

Παρόλο που το «Boyhood» του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ έφτασε στην απονομή με τις περισσότερες υποψηφιότητες (τέσσερις τον αριθμό ανάμεσα στις οποίες και αυτή της καλύτερης ταινίας), ο μεγάλος νικητής της βραδιάς ήταν με κάποιο τρόπο το «Birdman» του Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιάριτου που κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας και το Βραβείο Ανδρικού Ρόλου για τον Μάικλ Κίτον. Ειδικό βραβείο πήρε και η τριάδα των αντρών (Τσάνινγκ Τέιτουμ, Στιβ Καρέλ, Μαρκ Ράφαλο) του «Foxcatcher» του Μπένετ Μίλερ, ενώ η Τζούλιαν Μουρ κέρδισε το βραβείο Καλύτερης Ηθοποιού για το «Still Alice», με τις εντυπώσεις να κλέβει ωστόσο η παρουσία της οικοδέσποινας Ούμα Θέρμαν που έδωσε πραγματικό αέρα Χόλιγουντ στη βραδιά.

Gotham Awards 2014 607

O Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιάριτου δήλωσε για τη βράβευση του «Birdman» με το Gotham Καλύτερης Ταινίας: «Ηταν ένα πείραμα, ένα εργαστήριο από οπτικά αντικείμενα που είχε κάθε δικαίωμα να αποτύχει. Ευτυχώς δεν αποτύχαμε. Ολοι αυτοί οι χτύποι εδώ είναι οι χτύποι κάθε ηθοποιού εδώ μέσα. Ας πάμε όλοι μαζί να μεθύσουμε...»

Gotham Awards 2014 607

O Μάικλ Κίτον που βλέπει επιτέλους τον εαυτό του ως φαβορί για το φετινό Οσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου δήλωσε πως δεν είχε έτοιμο κάποιο λόγο, αλλά πως ο ρόλος του στο «Birdman» τον έκανε να νιώσει νοσταλγία: «Με έκανε να θυμηθώ τους ρόλους μου στο θεάτρο. Εκανα μερικούς μόνο όταν ήμουν παιδί, αλλά με έκανε να θυμηθώ πόσο αστεία και ταυτόχρονα τρομακτικά ήταν.»

Gotham Awards 2014 607

Μιλώντας για τη βράβευσή της η Τζούλιαν Μουρ έδειξε ενθουσιασμένη για την ταινία που θα την οδηγήσει μαθηματικά στο πρώτο της Οσκαρ και δεν ξέχασε να ευχαριστήσει και τη Νέα Υόρκη - τη Gotham που δίνει και το ονομά της στα βραβεία: «Είμαι τόσο χαρούμενη, είναι μια ταινία που κάναμε για 4 εκ. δολ. τον περασμένο Μάρτιο, το μοντάζ τέλειωσε τον Αύγουστο, βρήκαμε διανομή το Σεπτέμβριο. Δεν το πιστεύω ότι είμαστε εδώ. Ξέχασα να ευχαριστήσω και την πόλη της Νέας Υόρκης, εξαιτίας των φοροαπαλλαγών μπορώ να δουλεύω εδώ. Στο σπίτι μου.»

Gotham Awards 2014 607

Τιμητικό βραβείο παρέλαβε η Τίλντα Σουίντον η οποία μίλησε για το «Snowpiercer» αλλά και για το «Μόνο οι Εραστές Μένουν Ζωντανοί» ενώ δεν παρέλειψε να εκθειάσει τους φίλους της αδελφούς Κοέν: «Η ταινία θα είναι καταπληκτική. Σαν σινεφίλ το ξέρω και έχουν ήδη ξεκινήσει γυρίσματα και την επόμενη εβδομάδα θα είμαι μαζί τους. Θα είναι απίστευτα. Το "Hail Caesar!" έχει θαυμαστικό στον τίτλο. Δεν μπορεί παρά να είναι σπουδαίο.»

Gotham Awards 2014 607

Αναλυτικά τα βραβεία Gotham Awards του 2014:

  • Καλύτερη Ταινία: Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance) του Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιάριτου
  • Καλύτερη Ηθοποιός: Τζούλιαν Μουρ για το «Still Alice»
  • Καλύτερος Ηθοποιός: Μάικλ Κίτον για το Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance)του Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιάριτου
  • Ειδικό Βραβείο Καλύτερου Ηθοποιού: Στιβ Καρέλ, Τσάνινγκ Τέιτουμ, Μαρκ Ράφαλο για το «Foxcatcher» του Μπένετ Μίλερ
  • Καλύτερο Ντοκιμαντέρ: Citizenfour της Λόρα Πόιτρας
  • Independent Film Audience Award: «Boyhood» του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ
  • Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη: Ανα Λίλι Αμιρπούρ για το «A Girl Walks Home Alone at Night»
  • Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Ηθοποιού: Τέσα Τόμσον για το «Dear White People»
  • Βραβείο «Live the Dream» για Γυναίκα Σκηνοθέτη: Κλόε Ζάο για το «Songs My Brothers Taught Me»

Δείτε εδώ όλη την τελετή των Gotham Awards 2014:


Διαβάστε ακόμη: