Φεστιβάλ / Βραβεία

Gotham Awards 2013: το «Inside Llewyn Davis» των αδελφών Κοέν o μεγάλος νικητής

στα 10

Χθες το βράδυ έγινε η τελετή απονομής των Gotham Awards και το αμερικανικό ανεξάρτητο σινεμά είχε την τιμητική του. Οι αδελφοί Κοέν κέρδισαν τον Στιβ ΜακΚουίν στην πρώτη αναμέτρηση της οσκαρικής κούρσας.

Gotham Awards 2013: το «Inside Llewyn Davis» των αδελφών Κοέν o μεγάλος νικητής

Χθες βράδυ ξεκίνησε και επισήμως η οσκαρική κούρσα λοιπόν - ή, τουλάχιστον, άρχισαν να μοιράζονται βραβεία, τα οποία συνυπολογίζονται στα στατιστικά των οσκαρικών προβλέψεων. Τα Gotham Awards (μαζί με τα Independent Spirit Awards που δίνονται μία μέρα πριν τα Οσκαρ) είναι για το αμερικανικό ανεξάρτητο σινεμά μία πρώτη σοβαρή ένδειξη για το ποιες ταινίες θα ξεχωρίσουν και θα κάνουν το άλμα στην «μεγάλη» κατηγορία - θα αναμετρηθούν στις Χρυσές Σφαίρες και θα βρεθούν και στο κόκκινο χαλί, τουλάχιστον, της οσκαρικής τελετής απονομής.

Για αυτό το λόγο, η χθεσινή τελετή απονομής των Gotham Awards στην Νέα Υόρκη ήταν κάπως... σοκαριστική. Οχι γιατί ξεχώρισε το «Inside Llewyn Davis» των αδελφών Κοέν, το οποίο είναι μία εξαιρετική ταινία και θέλουμε να το δούμε στις πεντάδες των μεγάλων βραβείων. Ούτε γιατί το «Fruitvale Station» (Μια Στάση Πριν το Τέλος), αναμενόμενα, έφυγε με δύο αγαλματάκια. Ούτε ακόμα γιατί το ντοκιμαντέρ των Τζόσουα Οπενχάιμερ και Κριστίν Σιν «The Act of Killing» έχει τόσο σίγουρο το Οσκαρ που δε χρειάζεται καν να μπει κανείς στον κόπο να συμπληρώσει την πεντάδα.

1

Η χθεσινή βραδιά άλλαξε τα δεδομένα (μέχρι την επόμενη, φυσικά, απονομή) σε σχέση με όσους έχασαν. Μεγάλος χαμένος ο Στιβ ΜακΚουίν (ο οποίος πρωταγωνίστησε στις υποψηφιότητες των Independent Spirit Awards) και το «12 Years a Slave», το οποίο ενώ διαγωνιζόταν σε δύο κατηγορίες (Καλύτερης Ταινίας και Α' Ανδρικού) δεν κέρδισε καμία. Χαμένος επίσης, ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ («All is Lost»), ο οποίος στην πρώτη του αναμέτρηση με Μάθιου ΜακΚόνεχεϊ («Dallas Buyers Club») για το Α' Ανδρικό, τα... έχασε όλα. Χαμένος και ο Ρίτσαρντ Λικλέιτερ, ο οποίος μπορεί να ανέβηκε στη σκηνή για το τιμητικό του βραβείο (ήταν ένας από τους τιμώμενους της βραδιάς, μαζί με τον Φόρεστ Γουιτάκερ και τον μεγάλο απόντα Τζέιμς Γκαντολφίνι), αλλά το «Πριν τα Μεσάνυχτα» έχασε κι αυτό στην αναμέτρηση για την Καλύτερη Ταινία. Χαμένη και η Κέιτ Μπλάνσετ («Θλιμμένη Τζάσμιν»): παρόλο που στην πεντάδα δεν βρισκόταν το «Gravity», οπότε απουσίαζε και η μεγαλύτερη αντίπαλός της, η Σάντρα Μπούλοκ, η Μπλάνσετ έχασε το βραβείο από την Μπρι Λάρσον του «Short Term 12». Σας είχαμε πει να την υπολογίζετε την πιτσιρίκα.

2

Φυσικά κι όλα αυτά δεν λένε τίποτα από μόνα τους. Ειδικά όταν ο σκοπός των Gotham είναι να αναδείξουν πρωτοεμφανιζόμενους κυρίως και outsiders. Το μόνο που αξίζει να σημειώσουμε είναι ποιοι παίρνουν το προβάδισμα για να κάνουν τις ανατροπές και να χωθούν σε πεντάδες. Μέχρι χθες, για παράδειγμα, κανείς δεν έδινε το «Inside Llewyn Davis» για την πεντάδα καλύτερης ταινίας. Μήπως από σήμερα πρέπει να το συνυπολογίζουμε;

Υπομονή. Μέρα με την μέρα θα ανακοινώνονται μέσα στο Δεκέμβριο τα βραβεία των Κριτικών Ενώσεων, ενώ στις 10 Δεκεμβρίου θα έχουμε και την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων για τις Χρυσές Σφαίρες. Και τότε το τοπίο θα ξεκαθαρίσει.

3

Διαβάστε αναλυτικά τα βραβεία Gotham 2013:

Διαβάστε περισσότερα για την κούρσα των βραβείων: