Φεστιβάλ / Βραβεία

Gotham Awards 2012: μεγάλος νικητής το «Moonrise Kingdom»

στα 10

Tα Gotham Awards, βραβεία της νεοϋορκέζικης ανεξάρτητης σκηνής, μοιράστηκαν στον Γουές Αντερσον («Moonrise Kingdom»), τον Τζάρετ Λίτο («Artifact») και τον Μπεν Ζάιτλιν («Beasts of Southern Wild»).

Gotham Awards 2012: μεγάλος νικητής το «Moonrise Kingdom»

Θα ξεκινήσουμε ανάποδα. Από τις απουσίες. Τα Gotham Awards χθες σόκαραν με δύο ταινίες που δεν κατάφεραν να σκοράρουν ούτε ένα βραβείο: αβράβευτο έφυγε το «The Master» του Πολ Τόμας Αντερσον, όπως επίσης και το «Silver Linings Playbook» του Ντέιβιντ Ο' Ράσελ, παρόλο που αυτά είναι τα δύο ανεξάρτητα φιλμ της χρονιάς που έχουν ξεχωρίσει για να παίξουν «με τα μεγάλα παιδάκια», έχουν πάρει το χρίσμα, έχουν, άτυπα, ήδη μπει στην οσκαρική κούρσα.

Γνωρίζουμε ότι κάθε χρόνο μία ταινία από τις μικρές ανεξάρτητες κάνει την έκπληξη. Φέτος, κι αυτό είναι εξαιρετική εξέλιξη, έχουμε περισσότερες. Εκτός από τον θριαμβευτή της Βενετίας Πολ Τόμας Αντερσον και τον Ο' Ράσελ ο οποίος κερδίζει συνεχώς βραβεία (και ειδικά «Βραβεία Κοινού», που σημαίνει ότι η ταινία αρέσει), στις φετινές οσκαρικές εκπλήξεις περιμένουμε, για παράδειγμα, και τον νικητή του Sundance Μπεν Ζάιτλιν («Beasts of Southern Wild»).

beastsΜπεν Ζάιτλιν

Μόνο ο τελευταίος βραβεύτηκε χθες στα Gotham Awards, με το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη (και μετά κέρδισε κι ένα τιμητικό), αλλά κι αυτός έχασε σε μία κατηγορία που θα φαινόταν αδύνατον: η πιτσιρίκα του Κουαβεζανέι Γουόλις δεν κέρδισε το βραβείο Καλύτερου Ηθοποιού (είναι κοινό για άντρες και γυναίκες), το οποίο πήγε στην Εμαγιάντζι Κορινέλντι για το «Middle of Nowhere» (κάνοντάς μας να αναρωτιόμαστε: μήπως υπάρχουν κι άλλες ερμηνείες που θα μπουν στον οσκαρικό συναγωνισμό κι απλώς δεν τις έχουμε δει ακόμα;)

Ο Ζάιτλιν επίσης έχασε το Βραβείο Κοινού (το οποίο θα θεωρούσαμε επίσης βέβαιο, σε σχέση με τον ανταγωνισμό της πεντάδας) που πήγε στον παραγωγό Τζάρετ Λίτο για την ταινία «Artifact» (που σκηνοθέτησε ο ίδιος με το ψευδώνυμο Μπαρθόλομιου Κιούμπινς).

actressΠοια είναι η Εμαγιάντζι Κορινέλντι; Θα την ξαναδούμε στην οσκαρική κούρσα (Α' Γυναικείου για «Middle of Nowhere»)

Καλύτερο ντοκιμαντέρ ανακηρύχτηκε το «How to Survive a Plague» του Ντέιβιντ Φρανς (για την επιβίωση από την επιδημία του AIDS), Καλύτερο ensemble cast οι ηθοποιοί του «Your Sister's Sister» (Εμιλι Μπλαντ, Μαρκ Ντούπλας και Ρόζμαρι Ντιγουίτ). Το τελευταίο προκάλεσε ξανά την έκπληξη, γιατί όλοι είχαμε σίγουρη την επικράτηση των Τζένιφερ Λόρενς, Μπράντλεϊ Κούπερ, Ρόμπερτ Ντε Νίρο για το «Silver Linings Playbook» του Ντέιβιντ Ο' Ράσελ.

Ο Ο' Ράσελ όμως ανέβηκε στην σκηνή και παρέλαβε το ένα από τα δύο τιμητικά βραβεία της βραδιάς. Τον παρουσίασε η Εϊμι Ανταμς (πρωταγωνίστριά του στο «The Fighter»). Ο Μπίλι Κράνταπ παρουσίασε το δεύτερο τιμητικό βραβείο που δόθηκε στην Μαριόν Κοτιγιάρ («Σώμα με Σώμα»).

Τέλος, το μεγάλο βραβείο της βραδιάς πήγε στο τρυφερό «Moonrise Kingdom» του Γουες Αντερσον, και το παρέλαβε ο μικρός πρωταγωνιστής του Τζάρεντ Γκίλμαν.

Παρόντες για να παρουσιάσουν βραβεία και να τιμήσουν τους συναδέλφους τους ήταν οι Ματ Ντέιμον, Τζον Κραζίνσκι, Τζακ Μπλακ, Εμιλι Μπλαντ, Εϊμι Ανταμς, Ιθαν Χοκ, Ολιβερ Πλατ.

Δείτε φωτογραφίες στο gallery.