Φεστιβάλ / Βραβεία

«Golden Slumbers»: Φαντάσματα του σινεμά της Καμπότζης στο Exile Room

στα 10

Ανάμεσα στο 1960 και το 1975 γυρίστηκαν περισσότερες από 400 ταινίες στην Καμπότζη. Από αυτές σήμερα σώζονται ελάχιστες καθώς και μερικές αφίσες, λίγες φωτογραφίες και κάποια τραγούδια. Που πάει το σινεμά όταν πεθαίνει αναρωτιέται το ντοκιμαντέρ του Ντείβι Τσου που προβάλλεται την Πέμπτη 10 Ιανουαρίου στο Exile Room.

«Golden Slumbers»: Φαντάσματα του σινεμά της Καμπότζης στο Exile Room

Εχοντας ήδη διανύσει μια λαμπρή πορεία στο κύκλωμα των Φεστιβάλ, το φιλμ του Ντέιβι Τσου, περισσότερο από ντοκιμαντέρ μοιάζει με seance, με ένα κάλεσμα χαμένων εικόνων, ανθρώπων, μισοξεχασμένων αναμνήσεων.

Η κινηματογραφία της Καμπότζης άνθισε από το εξήντα αποτελώντας μια μαζική λαϊκή διασκέδαση και δημιούργησε την δική της βιομηχανία και το δικό της star system. Oλα αυτά θα τελείωναν το 1975: οι Κόκκινοι Χμερ φρόντισαν να καταστρέψουν σχεδόν ολοσχερώς την κινηματογραφική αυτή κληρονομιά και να δολοφονήσουν τους περισσότερους ηθοποιούς και σκηνοθέτες της χώρας.

Ακόμη κι έτσι όμως κάτι μοιάζει να επιβιώνει είτε μέσα από τις μνήμες των ανθρώπων που έζησαν αυτές τις ιστορίες στην οθόνη, ή από εκείνων που τις έφτιαξαν, από ξεφτισμένες αφίσες αλλά και από τραγούδια που ακόμη αποτελούν hits στα karaoke bar της χώρας δίχως οι νεαροί που τα τραγουδούν να έχουν ιδέα για την καταγωγή τους.

Στο «Golden Slumbers» ο Ντέιβι Τσου, εγγονός ενός από τους θρυλικούς παραγωγούς εκέινης της εποχής, ανασύρει θολές μνήμες μέσα από ιστορίες των ελάχιστων επιζώντων και αναπαραστάσεις ανύπαρκτων πλέον ταινιών, επιβεβαιώνοντας τη θέση που έχει το σινεμά στις καρδιές μας, ακόμα κι όταν οι εικόνες έχουν χαθεί για πάντα.

Δείτε πιο κάτω μια σειρά από αφίσες από εκείνες τις ταινίες που κανείς δεν θα ξαναδεί κανείς, ποτέ πια, καθώς και το τρέιλερ του φιλμ.

Κι αν η νοσταλγική του γοητεία κεντρίσει την σινεφίλ σας διάθεση, δείτε το «Golden Slumbers» την ερχόμενη Πέμπτη 10 Ιανουαρίου στις 21:00 στο Exile Room (Αθηνάς 12, 3ος όροφος, απέναντι από τη στάση ΜΕΤΡΟ Μοναστηράκι. Τηλ: 210 3223395) με δωρεάν είσοδο.

slumbers2

slumbers3

slumbers4

slumbers5

slumbers6

slumbers7

slumber1