Φεστιβάλ / Βραβεία

Χρυσές Σφαίρες 2017: έρχονται αλλαγές!

στα 10

Η Ενωση Ξένων Ανταποκριτών στο Χόλιγουντ αλλάζει τους κανόνες με τους οποίους διαχωρίζει το δράμα από την κωμωδία, έτσι ώστε να μην ξανασυμβεί ένα φιάσκο όπως του «The Martian»...

Χρυσές Σφαίρες 2017: έρχονται αλλαγές!

Πρώτα από όλα, η Ενωση Ξένων Ανταποκριτών στο Χόλιγουντ ανακοίνωσε την ημερομηνία της τελετής απονομής των Χρυσών Σφαιρών 2017: θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 8 Ιανουαρίου.

Επιπλέον, ορίστηκαν τροπολογίες που έχουν να κάνουν με τη συμπεριφορά των μελών της Ενωσης: από εδώ και στο εξής περιορίζεται η αποστολή screeners (τα μέλη πρέπει να δεσμεύονται σοβαρότερα να παρακολουθούν τις ειδικές προβολές των ταινιών) κι επίσης απαγορεύεται να συνυπάρχουν σε γεύματα, events κι άλλες PR δραστηριότητες με τους υποψηφίους. Τέλος οι φωτογραφίες των δημοσιογράφων με την Αντζελίνα και τον Λεονάρντο λοιπόν - κάτι που, αν θυμάστε, ο Ρίκι Τζερβέις τους έχει πολλές φορές καρφώσει ότι «είναι κι ο μοναδικός λόγος που ίδρυσαν αυτή την Ενωση: για να κάνουν παρέα με τους σταρ...»

Δείτε ακόμη:Χρυσές Σφαίρες 2016: H απονομή με τον τρόπο του Flix

Golden Globes Change Rules 607

Αλλες αλλαγές έχουν να κάνουν με τις κατηγορίες ξενόγλωσσης ταινίας, τραγουδιού και σεναρίου, καθώς και τις τηλεοπτικές κατηγορίες, ώστε να αναγνωρίζονται και οι pay-per-view σειρές

Το σπουδαιότερο κομμάτι της ανακοίνωσης όμως είχε να κάνει με σημαντικές αλλαγές που αποφασίστηκαν: νέοι κανόνες θα διαχωρίζουν τις κατηγορίες Δράματος και Κωμωδίας.

«Οι ταινίες θα υποβάλλονται στην κατηγορία που ταιριάζει περισσότερο τον τόνο, το θέμα και το περιεχόμενό τους» γράφει η ανακοίνωση της Ενωδης. «Για αυτό, για παράδειγμα, δραματικές ταινίες με στιγμές κωμικής εκτόνωσης θα παραμένουν στην κατηγορία του Δράματος». Κι όσο για τα Μιούζικαλ θα συνεχίσουν να θεωρούνται «οι κωμικές ή οι δραματικές ταινίες όπου τραγούδια χρησιμοποιούνται με την ίδια βαρύτητα όπως οι διάλογοι για την εξέλιξη της πλοκής...»

Φυσικά κι όλα αυτά προκύπτουν από μία συνεχή κριτική (σε όρια χλευασμού) που δέχονται οι Χρυσές Σφαίρες για το πόσο αυθαίρετα συναντάμε ταινίες ή ερμηνείες στην μία ή την άλλη κατηγορία. Το παράδειγμα του «The Martian» (αν θυμάστε ακόμα κι ο Ρίντλεϊ Σκοτ, ανεβαίνοντας να παραλάβει το βραβείο του, ειρωνεύτηκε την τοποθέτηση της ταινίας του στις Κωμωδίες στις περσινές Χρυσές Σφαίρες) ήταν το τελευταίο χτύπημα.

Δυστυχώς όμως, οι δηλώσεις της Ενωσης δεν παρουσιάζουν ούτε την απαραίτητη σαφήνεια, ούτε μία μελέτη που να αποδεικνύει σοβαρότητα. Γενικότητες και επιστροφή στην... αλφάβητο. Ας ελπίσουμε ότι η κοινή λογική θα θριαμβεύσει.

Διαβάστε περισσότερα: