Buzz

Μετανάστευση και Φυγή στο Ινστιτούτο Goethe της Αθήνας

στα 10

Το Goethe-Institut Athen σε συνεργασία με το Story Doc και το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ AegeanDocs διοργανώνουν μια βραδιά με προβολές και συζητήσεις γύρω από το επίκαιρο και άμεσο ζήτημας της μετανάστευσης.

Flix Team
Μετανάστευση και Φυγή στο Ινστιτούτο Goethe της Αθήνας

Τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου το Goethe-Institut Athen σε συνεργασία με το Story Doc και το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ AegeanDocs διοργανώνουν βραδιά προβολών και ανοιχτών συζητήσεων στο Ινστιτούτο Goethe της Αθήνας (Ομήρου 14-16), στις 19.00 με ελεύθερη είσοδο.

Στο αφιέρωμα με το γενικό τίτλο «Μετανάστευση και Φυγή» θα προβληθεί το βραβευμένο ντοκιμαντέρ της Μαριάννας Οικονόμου «Ο Πιο Μακρύς Δρόμος», παρουσία της ίδιας της σκηνοθέτη, του επίκουρου Καθηγητή του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κώστα Μάγου και της Διευθύντριας του Κέντρου «Επάνοδος», Δρ. Φωτεινή Μιλιώνη.

Το ντοκιμαντέρ αφηγείται τη συγκλονιστική ιστορία του Γιασίμ και του Αλσαλέχ, δύο ανήλικων μεταναστών από τη Συρία και το Ιράκ που κατηγορούνται ως διακινητές παράτυπων μεταναστών και βρίσκονται φυλακισμένοι στις φυλακές του Βόλου.

Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «Ο Πιο Μακρύς Δρόμος» της Μαριάννας Οικονόμου

Ο Πιο Μακρύς Δρόμος 607

Στην εκδήλωση Θα παρουσιαστούν επίσης δυο ντοκιμαντέρ του προγράμματος «Home NewHome (;)» παρουσία των συντελεστών, κατοίκων της Λέσβου. Το «Μισή Γυάρδα» του Παναγιώτη Βεκρή που καταγράφει τους Αιγύπτιους ψαράδες στη Λέσβο και το «Απλώς, Αλληλεγγύη» της Εφης Σιαλευρή που αφηγείται την ιστοίρα μιας εθελόντριας.

Τα ντοκιμαντέρ του «Home NewHome (;)»: Παρατηρήσεις από τη Λέσβο γυρίστηκαν το 2016, με σκοπό να παρακολουθήσουν τη συμβίωση των προσφύγων και των μεταναστών με τους κατοίκους της Λέσβου, αυτήν την πρωτόγνωρη για όλους κοινή ζωή – όχι μόνον για να γίνει αντιληπτή και γνωστή μια οριακή κατάσταση, αλλά και ως προσπάθεια για αμοιβαία κατανόηση και αξιοπρεπή συνύπαρξη. Τα ντοκιμαντέρ έχουν παραχθεί από ερασιτέχνες κινηματογραφιστές, κατοίκους της Λέσβου, με την καθοδήγηση ειδικών (σκηνοθετών, τεχνικών κ.ά.) στο εργαστήριο του Ινστιτούτου για την Προώθηση του Ντοκιμαντέρ - Story Doc «Home NewHome(;)» με τη συνεργασία του Goethe-Institut Athen.

Μετά την προβολή των δύο ντοκιμαντέρ θα ακολουθήσει συζήτηση παρουσία των Παναγιώτη Βεκρή, Εφη Σιαλευρή, Σελίνα Κυριακού καθώς και των κινηματογραφιστών και εκπαιδευτών του προγράμματος Μάρκου Γκαστίν και Αγγελου Κοβότσου. Τη βραδιά συντονίζει ο Κώστας Σπυρόπουλος, Διευθυντής του Story Doc και του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ AegeanDocs.

Μισή Γυάρδα

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site του Goethe Athen και στην επίσημη σελίδα του στο Facebook