Φεστιβάλ / Βραβεία

Γιώργος Ζώης, Ελιζαμπέτα Ηλία-Γεωργιάδου: δυο Ελληνες στο Torino Film Lab

στα 10

Το σχέδιο για την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Γιώργου Ζώη «Stage Fright», είναι ανάμεσα στα 11 που επιλέχθηκαν από το πρόγραμμα FrameWork ενώ η νεαρή σεναριογράφος Ελιζαμπέτα Ηλία-Γεωργιάδου είναι μία από τους 8 που θα διασκευάσουν ιταλικά βιβλία στο καινούριο AdaptLab.

Γιώργος Ζώης, Ελιζαμπέτα Ηλία-Γεωργιάδου: δυο Ελληνες στο Torino Film Lab
Γιώργος Ζώης

Με την εξαιρετική πορεία του «Casus Belli» πίσω του και προφανώς ένα εξίσου ενδιαφέρον σενάριο για την πρώτη του μεγάλου μήκους, ο Γιώργος Ζώης κέρδισε περσι το καλοκαίρι στο φεστιβάλ του Σαράγεβο, το βραβείο του Centre National de la Cinematographie.

Τώρα το «Stage Fright» είναι ανάμεσα στα έντεκα projects που θα συμμετάσχουν στο προγραμμα FrameWork του Torino Film Lab που θα διαρκέσει από τον Απρίλιο ως τον Νοέμβριο του 2012. Στο τέλος του προγράμματος, η ομάδα των σκηνοθετών/σεναριογράφων/παράγωγων της κάθε ταινίας, θα παρουσιάσουν τo project σε μια ομάδα 120 επαγγελματιών του κινηατογραφικού χώρου στο ΤorinoFilmLab Meeting, στην διάρκεια του 30ου Φεστιβάλ του Τορίνο, για να διεκδικήσουν χρηματική υποστήριξη που κυμαίνεται από πενήντα έως διακόσιες χιλιάδες ευρώ.

Ομως το Torino Film Lab ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες τους συμμετέχοντες σε ένα καινούριο πρόγραμμα, το AdaptLab, που δίνει την ευκαιρία σε οχτώ νέους σεναριογράφους, να δουλέψουν την κινηματογραφική μεταφορά ισάριθμων Ιταλικών βιβλίων. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέσα από τρία workshops υπό την καθοδήγηση δύο πεπειραμένων συμβούλων μέσα στους επομενους μήνες.

Ανάμεσα στα ονοματα των 8 επιλεχθέντων, συναντάμε αυτό της Ελιζαμπέτα Ηλία-Γεωργιάδου, νεαρής σεναριογράφου και σκηνοθέτιδας, απόφοιτου του κινηματογραφικού τμήματος του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που στο παρελθόν έχει συμμετάσχει με τις ταινίες της «Day Out» (σε συνσκηνοθεσία των Κατερίνα Γεροθανάση και Νίκου Αποστολόπουλου) και «Press» στο σπουδαστικο φεστιβάλ Crashfest, έχει στο ενεργητικό της είτε σαν σκηνοθέτης ή σαν σεναριογράφος τρεις ακόμη μικρού μήκους, ένω ήταν βοηθός σκηνοθέτη στο «Champions Μια Αστεία Ιστορια» του Γαβριήλ Τζάφκα.

Εχει επίσης συμμετάσχει στο παρελθόν στο Talent Campus τόσο του Φεστιβάλ του Σεράγεβο, όσο και σε αυτό του Φεστιβάλ Βερολίνου.

Ευχόμαστε καλή επιτυχία και στους δυο.