Φεστιβάλ / Βραβεία

Γιατί το «The Bling Ring» της Σοφία Κόπολα δεν βρίσκεται στο Διαγωνιστικό Τμήμα του 66ου Φεστιβάλ Καννών;

στα 10

Λίγες μόνο ώρες πριν την επίσημη συνέντευξη Τύπου του 66ου Φεστιβάλ Καννών και της ανακοίνωσης των ταινιών που θα κάνουν την πρεμιέρα τους στα επίσημα προγράμματά του, μια αναπάντεχη ανακοίνωση θέλει τη Σοφία Κόπολα και το «Τhe Bling Ring» εκτός Διαγωνιστικού Τμήματος.

Γιατί το «The Bling Ring» της Σοφία Κόπολα δεν βρίσκεται στο Διαγωνιστικό Τμήμα του 66ου Φεστιβάλ Καννών;

Σε όλες τις συζητήσεις γύρω από το ποιες ταινίες θα κερδίσουν την πολυπόθητη θέση στο φετινό Διαγωνιστικό Τμήμα του 66ου Φεστιβάλ Καννών, το «Τhe Bling Ring» της Σοφία Κόπολα ήταν απλά το σιγουράκι, η μεγάλη επιστροφή της μετά την «Μαρία Αντουανέτα» του 2006 στη διεκδίκηση του Χρυσού Φοίνικα και μια από τις ταινίες - γεγονότα της φετινής διοργάνωσης.

Λίγες μόνο ώρες πριν την επίσημη αποκάλυψη του Διαγωνιστικού του Προγράμματος, το Φεστιβάλ των Καννών κάνει γνωστό πως το «The Bling Ring» θα κάνει την πρεμιέρα του στις Κάννες, όχι, όμως, στο Διαγωνιστικό του Τμήμα, αλλά ως άνοιγμα του παράλληλου επίσημου προγράμματος «Ενα Κάποιο Βλέμμα».

Αυτό σημαίνει δύο πράγματα: πρώτον πως ο Τιερί Φρεμό, καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ θεώρησε πως χρειάζεται μια ταινία για ενδυναμώσει το «Ενα Κάποιο Βλέμμα» και εμπνεόμενος από το νεανικό του θέματος της Κόπολα, έστειλε την ταινία εκεί, δίνοντάς της ωστόσο την αίγλη του ανοίγματος του πλέον ανήσυχου τμήματός των Καννών και δεύτερον πως το «The Bling Ring» δεν είναι ακριβώς η ταινία που όλοι περίμεναν ως μεγάλη επιστροφή της Σοφία Κόπολα μετά το Χρυσό Λέοντα στη Βενετία του «Somewhere».

Στη δεύτερη περίπτωση (που, μεταξύ μας, μοιάζει πιο πιθανή), έρχονται να προστεθούν ως αποδείξεις παλαιότερα παραδείγματα προσδοκώμενων ταινιών που όλοι περίμεναν για το Διαγωνιστικό Τμήμα και βρέθηκαν στο «Ενα Κάποιο Βλέμμα» με πιο πρόσφατη και ενδεικτική το χλιαρό «Restless» (μην κάνετε πως το έχετε ξεχάσει) του Γκας Βαν Σαντ.

Αν ισχύει η πρώτη περίπτωση, πρέπει να αναμένουμε ένα από τα πιο δυνατά Διαγωνιστικά Τμήματα των τελευταίων χρόνων, πράγμα που ανεβάζει την αγωνία για το μεγαλύτερο φεστιβάλ του πλανήτη που ξεκινάει στις 15 του Μαΐου με τον «Υπέροχο Γκάτσμπι» του Μπαζ Λούρμαν.

Σε ένα Φεστιβάλ, ωστόσο, από τα πιο «σκληρά» στις επιλογές του, πριν από τις ταινίες πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν οι πολιτικές, ενώ σε κάθε περίπτωση η εκτός Διαγωνιστικού συμμετοχή του «The Bling Ring» δεν το κάνει να χάνει τίποτα από την τεράστια επιτυχία που θα γνωρίσει σε όλον τον πλανήτη, αφού με την έξοδο του στην Αμερική αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο λίγοι θα θυμούνται πως κάποτε ήταν φαβορί για να διεκδικήσει το φετινό Χρυσό Φοίνικα.

Στην ίδια σημερινή ανακοίνωση, αποκαλύφθηκε και ο Πρόεδρος του Τμήματος «Ενα Κάποιο Βλέμμα» που δεν είναι άλλος από τον αγαπημένο των Καννών Δανό Τόμας Βίντερμπεργκ.

Μέχρι την επίσημη ανακοίνωση του φετινού προγράμματος, διαβάστε τα πάντα για το 66ο Φεστιβάλ Καννών και κάντε επανάληψη σε κάθε φήμη, σκηνή και φωτογραφία που είδαμε μέχρι σήμερα από τη συμμορία της Σοφία Κόπολα.