Φεστιβάλ / Βραβεία

Ο Φρανσουά Οζόν αφιερώνει στην Φρανσουάζ Αρντί και σε όλα όσα μας κρατάνε νέους και ωραίους!

στα 10

Η επίσημη σύνοψη της νέας ταινίας του Φρανσουά Οζόν «Jeune et Jolie» που κάνει την πρεμιέρα της στο 66ο Φεστιβάλ Καννών είναι «η ιστορία μιας 17χρονης κοπέλας σε τέσσερις εποχές και τέσσερα τραγούδια». Τις εποχές τις ξέρετε. Τα τραγούδια ανήκουν στην υπέροχη Φρανσουάζ Αρντί...

Ο Φρανσουά Οζόν αφιερώνει στην Φρανσουάζ Αρντί και σε όλα όσα μας κρατάνε νέους και ωραίους!

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Φρανσουά Οζόν χρησιμοποιεί τραγούδια της Φρανσουάζ Αρντί για κάποια ταινία του. Είχε κάνει το ίδιο και στο «Water Drops on Burning Rocks» του 2000 και στις «8 Γυναίκες» του 2002.

Το «Jeune et Jolie» (διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για την ταινία) όμως μοιάζει να είναι πραγματικά χτισμένο πάνω στα τέσσερα τραγούδια που χωρίζουν τη ζωή της Ιζαμπέλ, της ηρωίδας του μέσα στη διάρκεια ενός χρόνου, με ένα τραγούδι της Φρανσουάζ Αρντί για κάθε εποχή, ξεκινώντας από το καλοκαίρι.

«Ηθελα να στήσω ένα πλαίσιο εργασίας μέσα στο οποίο θα είχα απόλυτη ελευθερία. Ηταν σημαντικό για μένα η ιστορία να λάβει χώρα κατά τη διάρκεια ενός σχολικού έτους. Τα τραγούδια έρχονται σαν υπογράμμιση, σαν διαλείμματα που διακόπτουν τη δράση. Λατρεύω τον τρόπο με τον οποίο η Φρανσουάζ Αρντί συλλαμβάνει την ουσία του εφηβικού έρωτα, το καρδιοχτύπι, τις φαντασιώσεις, το ρομάντζο... Βρίσκω πολύ ενδιαφέρουσα την αντιπαράθεση μιας τόσο θρυλικής άποψης για τη ζωή με το ωμό πορτρέτο της Ιζαμπέλ. Βαθιά μέσα της, η Ιζαμπέλ αγωνιά να ζήσει το συναισθηματικό, ιδεατό μοντέλο της ενηλικίωσης και αυτό θέλουν και οι γονείς της γι' αυτήν. Αλλά πριν ερωτευτεί, πρέπει να βρει τον εαυτό της και να έρθει αντιμέτωπη με τις αντιφάσεις της...»

2 Σκηνή από το «Jeune et Jolie» του Φρανσουά Οζόν

Αλλό που δεν θέλαμε για να τα ακούσουμε ξανά άλλη μια φορά...

Το πρώτο τραγούδι που ακούγεται στο φιλμ είναι το «L' Amour D' Un Garcon», σε σύνθεση του Μπερτ Μπάκαρακ και στίχους του Χαλ Ντέιβιντ και της Φρανσουάζ Αρντί. To τραγούδι είναι η γαλλική διασκευή του «The Love of a Boy» που τραγούδησε πρώτος στα αγγλικά ο Τίμι Γιούρο.

Το δεύτερο τραγούδι είναι το «A Quoi ça Sert» σε μουσική και στίχους της Φρανσουάζ Αρντί από το δίσκο «Comment Te Dire Adieu» του 1968.

To τρίτο τραγούδι είναι «Premier Recontre» σε σύνθεση και στίχους του Μισέλ Μπέργκέρ που ηχογραφήθηκε πρώτη φορά για τον δίσκο της Αρντί «Message Personnel» του 1973.

Το τέταρτο τραγούδι είναι το «Je Suis Moi» και αυτό του Μισέλ Μπεργκέρ από τον δίσκο «Message Personnel» του 1973.

Μάθετε τα πάντα για το 66ο Φεστιβάλ Καννών, στο ειδικό τμήμα του Flix.gr που ανανεώνεται συνεχώς.