Buzz

Η Μισέλ Ρέι-Γαβράς μιλά για την επόμενη ταινία του Κώστα Γαβρά. Ναι, αυτή για τον Γιάννη Βαρουφάκη

στα 10

Η παραγωγός και σύζυγος του σπουδαίου σκηνοθέτη, εξηγεί στο Flix πως προέκυψε η ιδέα για την μεταφορά στο σινεμά του βιβλίου του Γιάννη Βαρουφάκη «Adults in the Room» ή «Ανίκητοι Ηττημένοι» όπως είναι ο πιο «επαναστατικός» ελληνικός τίτλος του.

Η Μισέλ Ρέι-Γαβράς μιλά για την επόμενη ταινία του Κώστα Γαβρά. Ναι, αυτή για τον Γιάννη Βαρουφάκη
Η Μισέλ-Ρέι Γαβράς κι ο Κώστας Γαβράς φωτογραφημενοι από τον Αρη Ράμμο

Βρισκόμασταν στην Θεσσαλονίκη γυρίζοντας το «Ακόμη Κρύβομαι για να Καπνίσω», όταν το καλοκαίρι του 2015 έκλεισαν οι τράπεζες στην Ελλάδα. Ηταν ένα τεράστιο πρόβλημα γιατί όταν γυρίζεις μια ταινία, χρειάζεσαι χρήματα. Μετρητά. Ο γιός μου ήρθε από την Γαλλία με χρήματα, όλοι ήταν συνέχεια στα τηλέφωνα, κανείς δεν ήξερε τι θα γίνει. Ηταν μερικές πολύ κουραστικές μέρες κι ένα βράδυ γυρίζοντας στο διαμέρισμα που είχαμε νοικιάσει στη Θεσσαλονίκη, με δυο σπανακόπιτες που αγοράζαμε κάθε βράδυ. Διαβάζοντας τα νέα της ημέρας βρήκα μια συνέντευξη του Γιάννη Βαρουφάκη στην Guardian και σκέφτηκα αυτό είναι κάτι το φανταστικό. Την έστειλα στον Κώστα και του είπα «εδώ υπάρχει μια ταινία». Κάπως έτσι ξεκίνησε η ιδέα, θελήσαμε να τον γνωρίσουμε, πήγαμε στο εξοχικό του στην Αίγινα και συναντηθήκαμε.

Στην πραγματικότητα ο Κώστας δούλευε ήδη πάνω σε αυτό το θέμα από το «Capital» και είχε ήδη στο μυαλό του να κάνει μια ταινία στην Ελλάδα, απ’ όταν ξεκίνησε η κρίση. Μάζευε υλικό και προσπαθούσε να βρει την γραμμή για να κάνει μια κινηματογραφική ταινία πάνω στην κρίση κι όχι ένα ντοκιμαντέρ. Μια ταινία που να μην αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά να είναι παγκόσμια. Μια ταινία για την δημοκρατία στην εποχή των τραπεζών. Και έτσι αφού γνωρίσαμε τον Γιάννη Βαρουφάκη ένοιωσε ότι βρήκε την γραμμή που έψαχνε. Ξεκίνησε να δουλεύει κι όταν ο Γιάννης έγραψε το βιβλίο το έστειλε αμέσως στον Κώστα.

Ο Γιάννης Βαρουφάκης μας έδωσε τα δικαιώματα, εμπιστεύθηκε τον Κώστα αλλά σε ό,τι αφορά στην ταινία, θα τον δούμε ξανά στην πρεμιέρα της.

Η ταινία θα είναι βασισμένη πάνω στο βιβλίο του Γιάννη, ένα βιβλίο που όλοι οι Έλληνες πρέπει να διαβάσουν. Δεν έχει σημασία αν είσαι υπέρ του Βαρουφάκη ή κατά, υπέρ του Τσίπρα ή του Σαμαρά, κάθε Έλληνας πρέπει να διαβάσει το βιβλίο. Εκλαιγα στο τέλος του. Ο Γιάννης έχει μεγάλο ταλέντο σαν συγγραφέας και γράφει πολύ κινηματογραφικά. Αλλά κυρίως νιώσαμε ότι ο Γιάννης είναι ειλικρινής, ότι λέει την αλήθεια. Κάθε Έλληνας πρέπει να διαβάσει αυτό το βιβλίο με ανοιχτό μυαλό, νιώθω ότι είναι πολύ σημαντικό για την δημοκρατία.

Ξέρουμε ότι το να βρούμε κάποιον να παίξει έναν ήρωα σαν τον Γιάννη Βαρουφάκη θα είναι δύσκολο, αλλά όπως λέει ο Κώστας «Μισού, πρώτα πρέπει να σκεφτόμαστε το σενάριο. Μετά όλα θα γίνουν». Δεν έχουμε βρει ακόμη τον πρωταγωνιστή, αλλά δεν είναι απαραίτητό να είναι κάποιος που θα μοιάζει στον Γιάννη. Κοιτάζουμε παντού, με ανοιχτό μυαλό.

Γιάννης Βαρουφάκης 607 Γιάννης Βαρουφάκης / Photo: Nikos Pilos for the Observer

Η ταινία θα γυριστεί και στην Ελλάδα αλλά και σε άλλα μέρη όπου χρειάζεται να πάει η ιστορία, ελπίζουμε μέσα στο 2018. Ευτυχώς το 2018, όπως κάθε χρόνο ξεκινά τον Ιανουάριο και τελειώνει τον Δεκέμβριο, οπότε έχουμε αρκετό χρόνο.

Αντιλαμβανόμαστε ότι το να κάνουμε μια ταινία για ένα θέμα, μια ιστορία που ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη είναι κάτι πολύ δύσκολο. Είναι μια πολύ μεγάλη ευθύνη, αλλά ο Κώστας έχει απόλυτη συναίσθηση αυτής της ευθύνης. Ξέρει τι κουβαλά στους ώμους του και είναι πολύ προσεκτικός στον τρόπο που θα χειριστεί την ιστορία του φιλμ.

Ο Γιάννης Βαρουφάκης μας έδωσε τα δικαιώματα, εμπιστεύθηκε τον Κώστα αλλά σε ότι αφορά στην ταινία, θα τον δούμε ξανά στην πρεμιέρα της. Το σενάριο θα είναι του Κώστα, η ταινία θα είναι του Κώστα, ο Γιάννης δεν θα έχει καμιά άλλη ανάμειξη στο φιλμ. Θα το δει απλά τελειωμένο.

Δείτε ακόμη: H Ραϊανά και η Μισέλ Ρέι-Γαβράς δεν είναι γυναίκες που κρύβονται