Buzz

Φταίνε οι ταινίες που οι έφηβοι κάνουν σεξ νωρίτερα από το κανονικό;

στα 10

Η έρευνα του του Dartmouth’s Geisel School of Medicine, που διεξήχθη ανάμεσα σε 1200 παιδιά από τον Ιούνιο του 2003 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2009 λέει ναι, προειδοποιώντας πως το «κακό» μπορεί να συμβεί ακόμη και με μια ταινία της Disney!

Φταίνε οι ταινίες που οι έφηβοι κάνουν σεξ νωρίτερα από το κανονικό;
Να τι παθαίνεις άν δεν βάλεις προφυλακτικό!

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα Psychological Science σε ένα άρθρο με τίτλο «Μεγαλύτερη έκθεση σε σεξουαλικό περιεχόμενο στις ταινίες προβλέπει νωρίτερα την πρώτη σεξουαλική επαφή των παιδιών και αυξημένο ρίσκο», όπου ρίσκο αναφέρεται η μειωμένη ή λανθασμένη χρήση του προφυλακτικού κατά τις σεξουαλικές συνευρέσεις των νέων.

Οι ερευνητές του Dartmouth συγκέντρωσαν περισσότερες από 600 γνωστές ταινίες και τις ταξινόμησαν σε σχέση με τα δευτερόλεπτα σεξουαλικού περιεχομένου (από φιλί μέχρι συνουσία) με τη λίστα να περιλαμβάνει όχι μόνο ταινίες με τον χαρακτηρισμό «Ακατάλληλο», αλλά και ταινίες όπως το «The Princess Diaries» που περιείχε χαρακτηριστικά 42 δευτερόλεπτα σεξουαλικού περιεχομένου αλλά και το «My Big Fat Greek Wedding».

Τα 1200 παιδιά, ηλικίας 12 με 14 ετών ρωτήθηκαν ποιες ταινίες από τις παραπάνω 600 είχαν δει και έξι χρόνια μετά ρωτήθηκαν για τη σεξουαλική τους συμπεριφορά. Αυτό που προέκυψε ήταν πως τα περισσότερα από τα παιδιά είχαν κάνει το σεξουαλικό τους ντεμπούτο νωρίτερα από το κανονικό (ποιό είναι άραγε το κανονικό;) και επιπλέον δεν υπήρξαν προσεκτικοί ως προς τα μέτρα προφύλαξης κατά τη διάρκεια του σεξ.

«Αναρωτηθήκαμε πολύ για το ρόλο της διαπαιδαγώγησης από την οικογένεια και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Είναι ωστόσο καταπληκτικό πως το σεξ που βλέπουν τα παιδιά όταν είναι 12 με 14 ετών τους επηρεάζει τόσο βαθιά, ώστε τους οδηγεί σε ριψοκίνδυνες συμπεριφορές χρόνια μετά, ακόμη και όταν είναι 20 ετών», δηλώνει ένας από τους ερευνητές και καθηγητής παιδιατρικής στο Dartmouth’s Geisel School of Medicine.

Το άρθρο συστήνει προς τους γονείς να ελέγχουν σωστά το σύστημα βαθμολόγησης των ταινιών από την επίσημη αρμόδια επιτροπή (ratings), επαινώντας την πως «αντίθετα με το αλκοόλ και το κάπνισμα, στο θέμα του σεξ, η επιτροπή κάνει καλή δουλειά. Τα παιδιά εκτίθενται στο σεξ από τις ταινίες στην τηλεόραση και είναι σημαντικό οι γονείς να επιβλέπουν τι ακριβώς βλέπουν τα παιδιά τους όταν πηγαίνουν και στο σινεμά, αλλά και να χρησιμοποιούν τα διάφορα συστήματα περιορισμού του περιεχομένου που μπορούν να δουν στην τηλεόραση όταν βρίσκονται στο σπίτι.»

Η έρευνα επίσης επισημαίνει πως η έλλειψη αληθοφάνειας στον τρόπο που το Χόλιγουντ απεικονίζει το σεξ (δηλαδή το γεγονός πως ελάχιστα ζευγάρι χρησιμοποιούν προφυλακτικό) οδηγεί τα παιδιά να θεωρούν πως αυτός είναι ο σωστός τρόπος να έρθουν σε σεξουαλική επαφή με τους συνομίληκους συντρόφους τους.

Θα αφήναμε ασχολίαστα τα αποτελέσματα της παραπάνω έρευνας, αλλά ειδικά σε μια εποχή που το σινεμά δαιμονοποιείται ως φορέας κακών (βλ. υπόθεση της μαζικής δολοφονίας στην προβολή του «Dark Knight Rises»), μοιάζει μάλλον αφελές να πιστέψει κανείς πως η απρόσεκτη σεξουαλική συμπεριφορά των εφήβων οφείλεται σε τέτοιο μεγάλο βαθμό στο σινεμά και όχι ας πούμε στην ανύπαρκτη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση (πράγμα που ομολογούμε πως αναφέρει η έρευνα) ή τον άκρατο συντηρητισμό της αμερικανικής (και όχι μόνο) κοινωνίας.

Οσο για το πότε είναι νωρίς ή αργά να ξεκινήσει κάποιος τη σεξουαλική του ζωή, ας αφήσουμε τη φύση (ή τουλάχιστον τον Τζάστιν Μπίμπερ) να αποφασίσει.