Buzz

Στο Γαλλικό Ινστιτούτο το βλέμμα είναι πάντα στραμμένο στο μέλλον

στα 10

Παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου το πολιτιστικό πρόγραμμα του Γαλλικού Ινστιτούτου για το 2017, με πλήθος εκδηλώσεων, νέων συνεργασιών και σταθερών ραντεβού όπως το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου.

Flix Team
Στο Γαλλικό Ινστιτούτο το βλέμμα είναι πάντα στραμμένο στο μέλλον

Οπως αναφέρθηκε στην επίσημη συνέντευξη Τύπου που έγινε στο Αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου, το πολιτιστικό πρόγραμμα του για το 2017 βασίζεται σε 3 άξονες: στην προσέγγιση, στήριξη και ανάδειξη της νεολαίας που εκπαιδεύεται, καλλιεργείται και καινοτομεί, στην παρουσία της Γαλλίας σε όλη την Ελλάδα και στις προτάσεις του Ινστιτούτου για νέα θέματα σε νέα σχήματα.

Αναζητήστε εδώ περισσότερες πληροφορίες για το Πολιτιστικό Πρόγραμμα του Γαλλικού Ινστιτούτου για το 2017 αλλά και για τον κύκλο μαθημάτων της Γαλλικής Γλώσσας

Γαλλικό Ινστιτούτο 2017

Σε ακριβή αντιστοιχία με τους προαναφερόμενους άξονες δράσης του, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος για την επίτευξη των στόχων του, μπορεί να υπολογίζει, σε ένα πολύ πλούσιο δίκτυο συνεργατών που το 2017 θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο. Χάρη σ’ αυτές τις συνεργασίες η δράση του Γαλλικού Ινστιτούτου γίνεται γνωστή και εκτός των τειχών του.

Οσον αφορά τις παραστατικές τέχνες, το Ινστιτούτο συνεργάζεται:

  • με το Θέατρο Τέχνης: σε λίγες ημέρες θα γίνει η πρεμιέρα του έργου του Roger Vitrac «Βικτώρ ή τα παιδιά στην εξουσία» σε σκηνοθεσία της Μαριάννας Κάλμπαρη πάνω σε ένα λιμπρέτο του Σταμάτη Κραουνάκη, με τον ίδιο στο ρόλο του Βικτώρ!
  • με το Εθνικό Θέατρο για την παραγωγή του έργου «Η Ελλάδα μέσα από τα μάτια του Ζακ Λακαριέρ», μια παράσταση σε σκηνοθεσία της Φένιας Παπαδόδημα
  • με το θέατρο « Η Νέα Σκηνή – Λευτέρης Βογιατζής» για το νέο φεστιβάλ «Το Γαλλικό Θέατρο, ένα νέο βλέμμα» , όπου θα παρουσιαστούν 3 ρομαντικά έργα το φθινόπωρο
  • με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, για το έργο του Albert Camus «Καλιγούλας» και για το Φεστιβάλ «Διαφορετικότητα», τον Ιούνιο που θα περιλαμβάνει δρώμενα μέσα στη πόλη
  • με το Ελληνικό Φεστιβάλ όπου θα προσκληθούν σπουδαίοι γάλλοι καλλιτέχνες, και με την Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση που επιλέγει τα καλύτερα της καλλιτεχνικής δημιουργίας

Οσον αφορά τον κινηματογράφο, το Ινστιτούτο συνεχίζει τις σταθερές συνεργασίες του μεταξύ άλλων με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, με το Φεστιβάλ Σύρου, ενώ ξεκινάει και μια νέα συνεργασία με τη γειτονική μας Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή, στους υπέροχους κήπους της οποίας θα διοργανωθεί ένα Θερινό Φεστιβάλ Γαλλικού Κινηματογράφου, με 6 ταινίες που θα προβληθούν μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου.

Οσον αφορά τη μουσική, συνεχίζει η συνεργασία του Ινστιτούτου με την Εθνική Λυρική Σκηνή που έχει ξεκινήσει την εγκατάστασή της στους νέους χώρους της στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, και ιδιαίτερα στον προγραμματισμό της Εναλλακτικής Σκηνής, καθώς και με σημαντικά μουσικά σύνολα της Αθήνας. Σημαντικές είναι και οι συνεργασίες στον τομέα της ηλεκτρονικής μουσικής, με Γάλλους μουσικούς, όπως το φεστιβάλ Plissken, το Φεστιβάλ Inmute και το Gazarte.

Οσον αφορά το βιβλίο, συνεχίζουν οι συνεργασίες με εκδοτικούς οίκους, στη μετάφραση γαλλικών βιβλίων στα ελληνικά αλλά και με γάλλους εκδότες για την προώθηση της ελληνικής λογοτεχνίας στη Γαλλία, με τα βιβλιοπωλεία Λεξικοπωλείο, Ιανός και Public. Φέτος εγκαινιάζεται και λέσχη ανάγνωσης, της οποίας η λειτουργία θα βασίζεται στο ότι ο κάθε ένας που θα συμμετέχει, θα φέρνει ένα αγαπημένο του γαλλόφωνο βιβλίο και θα συνομιλεί γι αυτό με τους άλλους αναγνώστες. Οι συναντήσεις θα γίνονται στο café του Γαλλικού Ινστιτούτου.

Οσον αφορά τις εικαστικές τέχνες, το Ινστιτούτο συμμετέχει στην πρόσκληση Γάλλων καλλιτεχνών στην Documenta 14, στην 6η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης, στο Athens Photo Festival στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού μήνα Φωτογραφίας. Επίσης συμμετέχουμε σε τρεις πολύ σημαντικές εκδηλώσεις : στις εκθέσεις «Thiknes of time», «GR 80» με την εκπληκτική έκθεση φωτογραφιών του Κωνσταντίνου Πίττα που εγκαινιάζεται στις 24 Ιανουαρίου καθώς και σε μια ακόμη έκθεση φωτογραφιών, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Pierre Bourdieu που θα πλαισιωθεί από πολλές στρογγυλές τράπεζες με θέμα την Αγάπη για την τέχνη. Τέλος, το 2017 ξεκινάει μια σημαντική συνεργασία με το Palais de Tokyo με εκδηλώσεις για την σύγχρονη τέχνη, τις οποίες θα παρουσιάσουμε αργότερα μέσα στο χρόνο.

Οσον αφορά τις συζητήσεις ιδεών, συνεχίζεται η συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για τον κύκλο «CNRS, Ξεπερνώντας τα σύνορα της γνώσης» αλλά και με πολλούς άλλους συνεργάτες για την οργάνωση στο Γαλλικό Ινστιτούτο, 3 συνεδρίων κατά τη διάρκεια του έτους: ένα με θέμα για την θεωρία της μορφής, σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Paris-IV της Σορβόννης τον Ιούνιο, ένα άλλο για τον φιλόσοφο Merleau Ponty τον Οκτώβριο και τέλος ένα συνέδριο τον Νοέμβριο για την φιλοσοφία του δικαίου.


Γαλλικό Ινστιτούτο 2017

ΤΑ ΣΤΑΘΕΡΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΟΥ ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ

4η Νύχτα της Φιλοσοφίας: Η Αισθητική / 19 Μαΐου 2017 / Γαλλικό Ινστιτούτο, Ινστιτούτο Γκέτε της Αθήνας

Η επόμενη Νύχτα της Φιλοσοφίας που θα διοργανωθεί σε συνεργασία με το ινστιτούτο Goethe, θα είναι μια συμμετοχική και πολυθεματική εκδήλωση με θέμα την αισθητική. Δεν πρόκειται απλά για μια νύχτα σκέψης πάνω στην αισθητική, αλλά για μια νέα σύλληψη μιας νύχτας αισθητικής. Μια νέα εμπειρία προτείνεται κατά τη διάρκεια αυτής της νύχτας, όπου οι έννοιες θα συναντήσουν τις αισθήσεις και θα ερμηνευτούν μέσα από διαφορετικές γνώσεις και πρακτικές. Το δύο ινστιτούτα προσκάλεσαν την Camille Louis, φιλόσοφο και δραματουργό και την κολλεκτίβα της Kom.post που αποτελείται από γερμανούς, έλληνες και γάλλους καλλιτέχνες και ερευνητές, για να επιμεληθεί τη διοργάνωση της φετινής Νύχτας της Φιλοσοφίας. Η κολλεκτίβα θα προτείνει μια διαδρομή ανάμεσα στα δύο Ινστιτούτα ως καλλιτεχνική παρέμβαση, σε συνεργασία με τον Αλέξανδρο Μιστριώτη, δημιουργώντας έτσι μια σύνδεση μεταξύ τους και αναδεικνύοντας την κοινή περιοχή τους. Τα μουσικά σύνολα του Δήμου Αθηναίων, υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Βλαστού θα συμμετέχουν σε αυτό το περίπατο. Η Στέλλα Κάλτσου θα επιμεληθεί τη φωτεινή εγκατάσταση μέσα στα ινστιτούτα και σε όλο το μήκος της διαδρομής.Η φετινή Νύχτα της Φιλοσοφίας υποστηρίζεται από το Γαλλογερμανικό Ταμείο.

18ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου / 23 - 29 Μαρτίου 2017 / Αθήνα: Γαλλικό Ινστιτούτο, Δαναός, Αστορ / Θεσσαλονίκη: Ολύμπιον

Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδας διοργανώνεται για πρώτη φορά τις ίδιες ημερομηνίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Οπώς πάντα, το φεστιβάλ περιλαμβάνει το διαγωνιστικό τμήμα, που θα περιλαμβάνει δέκα περίπου ταινίες που έχουν αγοραστεί από Έλληνες διανομείς και για τις οποίες έχουν ήδη απαντήσει θετικά συντελεστές τους ότι θα παρευρεθούν. Στο τμήμα «Πανόραμα», οι ταινίες που προγραμματίζονται είναι επιλεγμένες σε συνεργασία με τις πρεσβείες των γαλλόφωνων χωρών στην Ελλάδα. Για την 18η οργάνωση του φεστιβάλ, μια θεματική ενότητα για την μουσική στον κινηματογράφο θα είναι η ευκαιρία να δούμε και να ξαναδούμε ταινίες των οποίων η μουσική επένδυση έγινε γνωστή και έμεινε στην ιστορία. Στο πλαίσιο αυτής της ενότητας θα διοργανωθεί και ένα masterclass. Tέλος η «λευκή κάρτα» - ένα τμήμα του Φεστιβάλ - δίνεται φέτος στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου.

Η Γιορτή της Γαλλοφωνίας / 6 - 21 Μαρτίου

Η Γιορτή της Γαλλοφωνίας 2017 θα είναι ποικιλόμορφη, στραμμένη στην νεολαία. Στόχος της να είναι επίσης δημιουργική και πρωτότυπη, χωρίς ταυτόχρονα να αποκλείει μια πνευματική και κοινωνική διάσταση. Την γιορτή ανοίγει μία διάλεξη και μία σειρά συναντήσεων με το κοινό του μεγάλου Αλγερινού συγγραφέα Boualem Sansal στις 7 Μαρτίου, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος. Το τελευταίο του βιβλίο «2084» μόλις κυκλοφόρησε στα ελληνικά και αποτελεί την αφορμή για σκέψη γύρο από την γαλλική γλώσσα, τη θέση της στον κόσμο και τις χρήσεις της. Η Αλγερία όπως και το σύνολο του Μαγρέμπ, με την Τυνησία και το Μαρόκο που αποτελούν επίσης βασικούς συντελεστές της Γαλλοφωνίας 2017, βρίσκονται στο επίκεντρο της συζήτησης για την γλώσσα ως δείκτη του οικονομικού μέλλοντος αλλά και του κοινωνικού γίγνεσθαι. Η γαλλική γλώσσα βρίσκεται στην καρδιά αυτών των προκλήσεων στις οποίες αξίζει να αναφερθούμε καθώς η γαλλοφωνία αποτελεί όπως το γνωρίζετε πολιτικό φορέα που περιλαμβάνει τις χώρες που μοιράζονται την κοινή χρήση της γαλλικής γλώσσας. Ο Boualem Sansal θα επισκεφτεί το Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου και θα συναντήσει τους φοιτητές. Θα ακολουθήσει μετακίνηση στην Ελλάδα, κατά πάσα πιθανότητα στην Κέρκυρα.Το πρόγραμμα της γιορτής συνεχίζεται με μία σειρά συναντήσεων, συναυλιών και συζητήσεων.
Η Πρεσβεία του Βελγίου προτείνει μία συναυλία της σοπράνο Τίνα Ανδρικοπούλου με συνοδεία πιάνου, ενώ θα προηγηθούν τα εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, στις 8 Μαρτίου. Έργα από το διάσημο «livre d’orgue de Montréal» (χειρόγραφο για εκκλησιαστικό όργανο) θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα στις 10 Μαρτίου στην Αγγλικανική Εκκλησία Αγίου Παύλου, μία πρωτοβουλία της Πρεσβείας του Καναδά. Σειρά έχουν μία διάλεξη και συνάντηση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και σε βιβλιοπωλεία της πόλης. Στο πλαίσιο του κύκλου « Λέξεις επί σκηνής » θα έχουμε την ευκαιρία μίας πολυαναμενόμενης συνάντησης με τον συγγραφέα François Augiéras, ταξιδιώτη ποιητή, εμπνευσμένου λογοτέχνη που παρέμεινε καιρό στο περιθώριο και τον οποίο θα ανακαλύψουμε μέσα από τα κείμενα και την ζωγραφική του στις 15 Μαρτίου, και συγκεκριμένα μέσα από το «Ταξίδι στο Άθως» που δεν μπορεί να αφήσει αδιάφορο το ελληνικό κοινό. Υποδεχόμαστε με την αφορμή αυτή, τον ψυχαναλυτή Philippe Lacadée, ιδιαίτερα γνωστό στην Ελλάδα, και συγγραφέα ενός καθοριστικού κειμένου γύρο από το έργο του. Άλλη μία σημαντική στιγμή της γαλλοφωνίας 2017, όπως επίσης αναμένεται να είναι και η συναυλία λήξης, μία γιορτή για όλους όσους επέλεξαν την γαλλική γλώσσα. Ο Αλέκος Βρέτος και το τρίο του θα δώσουν τον ρυθμό στη γιορτή το βράδυ της 21ης Μαρτίου. Με την συμβολή της Πρεσβείας του Λιβάνου. Θα έχουν προηγηθεί μία συναυλία «ερωτικών τραγουδιών» (σοπράνο και κιθάρα) πρόταση της Πρεσβείας της Ρουμανίας και του Ρουμανικού πολιτιστικού Ινστιτούτου στις 17 Μαρτίου, μία διάλεξη αφιερωμένη στον ιδρυτή της Βιβλιοθήκης της Ανδρίτσαινας, διοργάνωση της Πρεσβείας της Ελβετίας στις 13 Μαρτίου.

Ημέρες Ταλέντου / 10-11 Φεβρουαρίου

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος οργανώνει κάθε χρόνο μία εκδήλωση αφιερωμένη στην ανώτατη εκπαίδευση και τον προσανατολισμό των νέων, ώστε να βοηθήσει τους νέους να χτίσουν το μέλλον τους. Ο τομέας των επαγγελμάτων που σχετίζονται με την ψηφιακή οικονομία είναι ένας από αυτούς όπου η ζήτηση για εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό θα αυξηθεί στα προσεχή χρόνια. Στις 10 Φεβρουαρίου, δίνει την ευκαιρία για μία συζήτηση με θέμα τις νέες ικανότητες που απαιτεί η ψηφιακή επανάσταση, σε συνεργασία με τον ΣΕΒ, το Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και με την συμμετοχή ειδικών και επαγγελματιών του χώρου. Στις 11 Φεβρουαρίου, οι φοιτητές θα μπορέσουν να συναντήσουν εκπροσώπους από 20 γαλλικά ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης, στην ετήσια έκθεσή μας, και να ενημερωθούν για τις σπουδές στη Γαλλία και για το πρόγραμμα υποτροφιών της Γαλλικής Πρεσβείας.

Focus: Βιντεοπαιχνίδια

Τον Σεπτέμβριο 2015, το Γαλλικό Ινστιτούτο αποφάσισε να δημιουργήσει μέσα στη βιβλιοθήκη Octave Merlier ένα νέο χώρο αποκλειστικά αφιερωμένο στα βιντεοπαιχνίδια, με το σκεπτικό ότι το βιντεοπαιχνίδι αποτελεί πλέον, μετά από 30 χρόνια ύπαρξης, μια σύγχρονη μορφή καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας. Στο πλαίσιο του Focus: Βιντεοπαιχνίδια με τη διοργάνωση εργαστηρίων για αρχάριους, τουρνουά και δραστηριότητες μέσα στο χώρο καθώς και συναντήσεις με δημιουργούς και φορείς αυτής της νέας πολιτιστικής βιομηχανίας. Ο Benoît Sokal είναι ο πρώτος Γάλλος δημιουργός που θα έρθει στην Αθήνα, στο Αμφιθέατρο στις 07 Απριλίου 2017, με την υποστήριξη του «Comicdom Con Athens» για να παρουσιάσει το Syberia 3, το τελευταίο μέρος μιας τριλογίας που θεωρείται μια από τις πιο μεγάλες επιτυχίες των βιντεοπαιχνιδιών. Το Syberia 3, που ανήκει στο είδος των adventure game, προσκαλεί τον παίχτη σ’ ένα ταξίδι στη φαντασία μέσα από ένα μοναδικό οπτικό σύμπαν. Αυτή η πρωτότυπη ιστορία, εμπνευσμένη από μεγάλα γεγονότα του 20ου αιώνα δημιουργήθηκε από τον Benoît Sokal, που είναι ένας από τους πρώτους κομίστες που συνέλαβε, πραγματοποίησε και επέβλεψε την όλη διαδικασία παραγωγής ενός βιντεοπαιχνιδιού.


Nuits Pleine Lune

ΟΙ ΚΥΚΛΟΙ

Ciné-Club

Μετά την πρώτη του χρονιά, η αγάπη και ο ενθουσιασμός με τις οποίες το κοινό και οι παρουσιαστές των ταινιών αγκάλιασαν τον κύκλο ciné-club, μας οδήγησαν στην ανανέωση αυτών των μηνιαίων ραντεβού και για το 2017, με προβολές κλασσικών και πιο νέων ταινιών, πάντα σε συνδυασμό με την πολιτιστική επικαιρότητα. Eτσι στις 24 Ιανουαρίου το ciné-club συντονίζεται με την παράσταση «Δον Ζουάν» σε σκηνοθεσία του Μιχαήλ Μαρμαρινού στη Στέγη και προβάλλει την ταινία του Eric Rohmer «Νύχτες με πανσέληνο» με παρουσιαστή τον Γιάγκο Αντίοχο, κριτικό κινηματογράφου στο Αθηνόραμα. Στις 21 Φεβρουαρίου το αφιέρωμα στο Νίκο Καζαντζάκη που διοργανώνεται στο πλαίσιο του κύκλου «Λέξεις επί σκηνής» με αφορμή τα 60 χρόνια από τον θάνατό του, θα είναι η αφορμή για την προβολή της ταινίας του Jules Dassin «Celui qui doit mourir» που είναι η μεταφορά στη μεγάλη οθόνη του μυθιστορήματος « Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» . H επόμενη προβολή του ciné-club έχει προγραμματιστεί για τις 16 Μαίου. Tο ciné-club θα δώσει τη σκυτάλη στο νέο κινηματογραφικό ραντεβού του Γαλλικού Ινστιτούτου, το Θερινό Φεστιβάλ Γαλλικού Κινηματογράφου «En plein air», σε συνεργασία με την Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών, με προβολές στους πανέμορφούς κήπους της. Οι ημερομηνίες και οι ταινίες που θα προβληθούν, θα ανακοινωθούν σύντομα.

Η Λογοτεχνία Πέρα Μακριά

Κάθε δύο μήνες, το Ινστιτούτο προτείνει να συναντήσετε το «αλλού» στον χώρο και τον χρόνο της σύγχρονης λογοτεχνίας, ταξίδια και οράματα μακρινά, μέσα από συγγραφείς που έγραψαν στη γαλλική γλώσσα αλλά προέρχονται από διάφορους ορίζοντες. Στο πλαίσιο αυτό υποδέχεται στις 7 Μαρτίου, στο πλαίσιο του Μήνα της Γαλλοφωνίας, τον μεγάλο γαλλοαλγερινό συγγραφέα Boualem Sansal

Τα Πάντα για τις Σπουδές στη Γαλλία

Στο πλαίσιο αυτού του κύκλου διοργανώνονται συναντήσεις κάθε δυο μήνες για θέματα σπουδών στη Γαλλία. Οι συναντήσεις αυτές έχουν βρει μεγάλη ανταπόκριση στο κοινό που ανταποκρίνεται μαζικά σε κάθε μας πρόσκληση για ενημέρωση. Το πρώτο Rendez-vous Campus France του 2017 θα έχει ως θέμα τις προπτυχιακές σπουδές και θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου στο Audi¬torium Theo Angelopoulos. Το δεύτερο Rendez-vous θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο και θα είναι αφιερωμένο στις διδακτορικές σπουδές.

Σύγχρονη Σκέψη

Ο κύκλος αυτός προτείνει τη συζήτηση για καίρια θέματα που απασχολούν τις σύγχρονες κοινωνίες. Έτσι για το 2017, θα θέσει επί τάπητος το ζήτημα της Ευρώπης και της ευρωπαϊκής ταυτότητας προσκαλώντας γάλλους διανοούμενους από διάφορους τομείς του επιστητού. Την εναρκτήρια διάλεξη του κύκλου θα δώσει στις 31 Ιανουαρίου η Νιcole Fontaine Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου από το 1999 ως το 2002, με τίτλο «Ευρώπη μετά το Brexit, πώς να επαναπροσδιορίσουμε το εγχείρημα μιας ενωμένης και αλληλέγγυας Ευρώπης». Βαθιά πεπεισμένη για την αναγκαιότητα ύπαρξης μιας ενωμένης Ευρώπης, ανοίγει τον κύκλο διαλέξεων του 2017 και μας καλεί να σκεφτούμε την «υπαρξιακή κρίση» που περνάει η Ευρώπη. Στις 7 του επόμενου Νοεμβρίου, θα έχουμε την τιμή να υποδεχτούμε έναν εξέχοντα Γάλλο διανοούμενο, τον Pierre Rosanvallon, στρατευμένο επιστήμονα, καθηγητή στο Κολλέγιο της Γαλλίας και ιδρυτή της δεξαμενής σκέψης «La République des idées». Το πλούσιο του έργο έχει ως κεντρικό άξονα την μελέτη της ιστορίας και των μεταβολών της σύγχρονης δημοκρατίας.

Αειφόρος Ανάπτυξη

Η θεματική που επιλέχθηκε για αυτό το κύκλο το 2017 είναι αυτή των έξυπνων και δημιουργικών πόλεων. Το φθινόπωρο, Γάλλοι ειδικοί αυτού του τομέα που βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη θα μας βοηθήσουν να ανακαλύψουμε πώς η τεχνολογική καινοτομία μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής, να ενισχύσει τους κοινωνικούς δεσμούς και να προωθήσει την δημοκρατία. Ένας από αυτούς είναι ο παγκοσμίως γνωστός Γαλλοκολομβιανός επιστήμονας, Carlos Moreno.

CNRS - Ξεπερνώντας τα Σύνορα της Γνώσης

Κύκλος CNRS: Αυτός ο κύκλος που οργανώνει το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής, αναδεικνύει το Εθνικό Κέντρο Επιστημονική Έρευνας (CNRS) που βρίσκεται στην πρώτη θέση των παγκόσμιων οργανισμών έρευνας. Οι προσκεκλημένοι είναι ερευνητές παγκοσμίου φήμης. Έτσι, στις 7 Φεβρουαρίου 2017, Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και το Μέγαρο Μουσικής υποδέχονται τον παλαιοντολόγο Michel Brunet, που έχει κάνει μία από τις μεγαλύτερες ανθρωπολογικές ανακαλύψεις των τελευταίων δεκαετιών, αυτή του Toumaï, του πιο αρχαίου γνωστού μας προγόνου. Θα μας διηγηθεί την προέλευση και την ιστορία της ανθρώπινης οικογένειας, αυτά που ξέρουμε, αυτά που νομίζουμε ότι ξέρουμε, αυτά που αγνοούμε. Στις 16 Μαΐου, θα είναι η σειρά του Jules Hoffmann, ο οποίος τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής του 2011 και ο οποίος θα μας αποκαλύψει τα μυστικά της ανοσίας.

Λέξεις επί Σκηνής - Μια Λογοτεχνική Στιγμή στη Σκηνή

Ο κύκλος αυτός που ξεκίνησε το 2016, μας χάρισε αξέχαστες βραδιές το 2016, θα περιλαμβάνει και φέτος λογοτεχνικές βραδιές προβάλλοντας την ποίηση μέσα από αναγνώσεις, παρουσιάσεις ποιητών και ηθοποιών, με τη συνοδεία μουσικής και κινηματογραφικών προβολών. Έτσι στις 2 Φεβρουαρίου διοργανώνουμε μια βραδιά αφιερωμένη στον Paul Celan, έναν από τους μεγαλύτερους ποιητές του 20ου αιώνα, με παρουσίαση του έργου του Θωμά Συμεωνίδη « Υπάρχει επίσης» , σε σκηνοθεσία του Σάββα Στρούμπου. Στη συνέχεια, στις 17 Φεβρουαρίου η βραδιά θα είναι αφιερωμένη στο Νίκο Καζαντζάκη, με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από το θάνατό του και θα έχει τίτλο «Ο Νίκος Καζαντζάκης και η ποίηση. Η Οδύσσεια ή η πορεία ενός ελεύθερου ανθρώπου». Θα διαβαστούν αποσπάσματα από την Οδύσσεια, συνοδεία μουσικής. Στις 15 Μαρτίου, θα ταξιδέψουμε στο σύμπαν ενός θησαυρού της γαλλικής λογοτεχνίας που ακόμη είναι υπό εξερεύνηση, του François Augiéras. Τον Μάιο οι Λέξεις επί σκηνής θα συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα της Νύχτας Φιλοσοφίας (19/05) και στις 19 Ιουνίου, στο πλαίσιο της Γιορτής της Μουσικής, θα απολαύσουμε το ντουέτο Jacques Bertin – Laurent Desmurs. Ο κύκλος θα συνεχιστεί το φθινόπωρο με την βραδιά «Οπτική ποίηση – ηχητική ποίηση – συγκεκριμένη ποίηση» που θα γίνει τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο θα έχουμε τη τιμή να φιλοξενήσουμε στο Ινστιτούτο έναν από τους μεγαλύτερους εν ζωή γάλλους συγγραφείς, τον Pierre Michon.

Ο Λόγος στους Δημιουργούς - Μια Υπόσχεση Ανακαλύψεων και Εκπληκτικών Συναντήσεων

Ενθαρρύνοντας νέες μορφές διαλόγου, έκφρασης και σκέψης, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος δίνει τον λόγο στους δημιουργούς, στους καλλιτέχνες, σε όλους τους πολίτες που με ενδιαφέρον διερωτώνται για τη θέση που καταλαμβάνει η δημιουργία, που μοιράζονται καλλιτεχνικές δράσεις στην υπηρεσία ενός σκοπού και φαντάζονται άλλες. Ένας κύκλος που φιλοδοξεί να γίνει μια «αγορά» αποτελούμενη από τρία είδη συναντήσεων μέσα σε ένα συμμετοχικό και ευχάριστο πνεύμα:

Οι Δευτέρες Είναι (P)ARTY!

Ένας χώρος συνάντησης με τους καλλιτέχνες που επισκέπτονται την Ελλάδα. Σε συνεργασία με το Pavillon του Palais de Tokyo και σε αποκλειστικότητα, πέντε Δευτέρες, ανοιχτές σε όλους, με προβολές, περφόρμανς, συναυλία.. Κάθε παρέμβαση προκαλεί σκέψεις, εμπειρίες και αισθήσεις.

Το Πλατό Média - Ενα διαδραστικό πλατό στο χώρο μας και εξ’ αποστάσεως

Σε σκηνογραφία του Vincent Cavaroc, ο χώρος αυτός, ακριβώς όπως ένα τηλεοπτικό πλατό, θα συγκεντρώσει γύρω από την προβληματική της δημιουργικής πόλης προσκεκλημένους από διαφορετικούς ορίζοντες - καλλιτέχνες, επιχειρηματίες, ερευνητές, παράγοντες που συντελούν στην αλλαγή ή όσους κάνουν χρήση αυτών κλπ.- για να μοιραστούν τις εμπειρίες και τα σχέδιά τους. Σε απευθείας μετάδοση στο Διαδίκτυο, μπορείτε να παρακολουθείτε και να συμμετέχετε από οπουδήποτε ανάλογα με το πρόγραμμά σας. Πριν ή μετά τα πλατό média, θα υπάρχει ένας χρόνος για μελέτη για αυτούς που θέλουν να μοιραστούν τα δημιουργικά τους σχέδια, να ανταποκριθούν σε συλλογικές προκλήσεις και νέες δημιουργικές πρακτικές. Στο πλαίσιο ενός εργαστηρίου που θα συντονίζει ένας καλεσμένος και με αφετηρία μία πρακτική μελέτη εργασίας, οι συμμετέχοντες, σε περιορισμένο αριθμό, θα ανταποκρίνονται συλλογικά σ’αυτή την πρόκληση. Αποκλειστικά με εγγραφή. Μέσω αυτών των συναντήσεων, το Γαλλικό Ινστιτούτο επιθυμεί να ενθαρρύνει τη μετάδοση των πρακτικών και των συλλογικών δράσεων.

Η Νεολαία που Καινοτομεί

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος οργανώνει 4 βραδιές κάθε χρόνο για να συνδέσει τα οικοσυστήματα της γαλλικής και της ελληνικής καινοτομίας που θέτουν νέες βάσεις για τον κόσμο του αύριο. Για το 2017, ο κύκλος παρουσιάζει πρωτοπόρους που εργάζονται σε ποικίλους τομείς όπως η γεωργία (στις 23 Φεβρουαρίου) ή οι έξυπνες πόλεις (το φθινόπωρο). Οι εκδηλώσεις θα έχουν τη μορφή lab sessions, συζητήσεων που θα ακολουθούνται από Cocktail-Networking ή προβολών ντοκιμαντέρ όπως η ταινία-φαινόμενο «Αύριο», στις 27 Ιανουαρίου ή το ντοκιμαντέρ «Farming on crisis «, στις 23 Φεβρουαρίου.

Διαχείριση της Διαφορετικότητας στο Σχολείο - Εκπαίδευση του Σήμερα και του Αύριο

Οι στρογγυλές τράπεζες για την Εκπαίδευση διεξάγονται από το 2013 και τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Λαμβάνουν χώρα κάθε δύο με τρείς μήνες ακολουθώντας ένα κοινό σχήμα: μία διάλεξη για το ευρύ κοινό το απόγευμα της Παρασκευής στο Γαλλικό Ινστιτούτο, ένα γεύμα εργασίας με στελέχη της Εκπαίδευσης και εκπροσώπους του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής και της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής, συνδιοργανώτριας του κύκλου, και τέλος ένα εργαστήριο το πρωινό του Σαββάτου για το κοινό που επιθυμεί να εμβαθύνει τον προβληματισμό. Μέσα από μία επιτυχημένη προσέγγιση, το κοινό καλείται να εστιάσει σε ακανθώδη συχνά ζητήματα όπως η δυσφορία στο σχολείο, οι μαθησιακές δυσκολίες, οι διακρίσεις, τα δικαιώματα του παιδιού, οι οθόνες αλλά και θέματα όπως η σεξουαλική/έμφυλη ταυτότητα, το σχολείο της ελευθεριότητας, η βία, η διαχείριση της διαφορετικότητας, η ανεξιθρησκία… Το πλέον πιστό και πολυάριθμο κοινό των συναντήσεων αυτών εκφράζει έναν πραγματικό προβληματισμό και συγκεκριμένες προσδοκίες γύρο από τα θέματα αυτά. Στις συζητήσεις αυτές συμμετέχουν τόσο εξειδικευμένοι εκπαιδευτικοί, θεωρητικοί της παιδαγωγικής εκπαίδευσης, ψυχολόγοι, όσο και θεσμικοί συνεργάτες όπως ο Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού, εκπρόσωποι του CASNAV (Υπηρεσία του Γαλλικού Υπουργείου Παιδείας για θέματα φοίτησης νεοαφιχθέντων μαθητών και παιδιών μετακινούμενων οικογενειών) ή της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, καθώς επίσης μαθητές και γονείς, πανεπιστημιακοί με ερευνητικό ενδιαφέρον για θέματα συμπεριφορών στο σχολείο, μαθησιακών μεθόδων, ζητήματα που αφορούν την θέση του σχολείου στην ευρύτερη κοινωνία και την αγωγή του πολίτη. Η πρωτοβουλία των στρογγυλών αυτών τραπεζών ανήκει στο Γαλλικό Ινστιτούτο αλλά εντάσσεται στο πλαίσιο της δυναμικής που δημιουργήθηκε γύρο από την Ελληνική Εταιρεία της Νέας Λακανικής Σχολής και την ανάπτυξη των ψυχαναλυτικών σπουδών τόσο στη Γαλλία όσο και στην Ελλάδα, χάρις στην έντονη μεταφραστική δραστηριότητα και στις ανταλλαγές μεταξύ φορέων. Ο κύκλος βασίζεται επίσης στην συμβολή και στον προβληματισμό γύρο από την παιδαγωγική Freinet. Η παιδαγωγική ομάδα « Το Σκασιαρχείο » και το Πανεπιστήμιο της Πικαρδίας προσφέρουν μία αδιαμφισβήτητη παιδαγωγική εγγύηση μέσα από την πρακτική προσέγγιση προβληματισμών των εκπαιδευτικών απέναντι στις δυσκολίες που συναντούν στο σχολείο, δυσκολίες που αντικατοπτρίζουν στο χώρο του σχολείου την ευρύτερη κοινωνική κατάσταση. Τα ερωτήματα αυτά θα απασχολήσουν τον «κύκλο» τους προσεχείς μήνες: το ζήτημα του φύλου και οι ταυτότητες σε κρίση, η διδασκαλία των θρησκευτικών και η έννοια της ανεξιθρησκίας, μετά τον πρόσφατο προβληματισμό γύρο από την εικονική πραγματικότητα, τη θέση της οθόνης στην τάξη και τη χρήση του διαδικτύου στις στρατηγικές εκμάθησης των νέων.

Αναζητήστε εδώ περισσότερες πληροφορίες για το Πολιτιστικό Πρόγραμμα του Γαλλικού Ινστιτούτου για το 2017 αλλά και για τον κύκλο μαθημάτων της Γαλλικής Γλώσσας

Γαλλικό Ινστιτούτο 2017