Φεστιβάλ / Βραβεία

15ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου: το Διαγωνιστικό Πρόγραμμα

στα 10

Εννιά ταινίες διαγωνίζονται φέτος στο 15ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου για τα μεγάλα βραβεία της διοργάνωσης που θα απονεμηθούν φέτος από την κριτική επιτροπή με Πρόεδρο τον Γιώργο Χωραφά. Αναμεσά τους, μερικές από τις καλύτερες γαλλόφωνες ταινίες της χρονιάς.

15ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου: το Διαγωνιστικό Πρόγραμμα

Εννιά ταινίες από τη Γαλλία, τον Καναδά και το Βέλγιο που έχουν ήδη διανομή στην Ελλάδα και θα τις δούμε προσεχώς και στις ελληνικές αίθουσες, θα κάνουν πρώτα κάνουν την πρεμιέρα τους στο 15ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου που ξεκινάει στις 19 Μαρτίου, διεκδικώντας τη ψήφο της κριτικής επιτροπής και ένα ή και περισσότερα από τα μεγαλά βραβεία της διοργάνωσης.

Η κριτική επιτροπή αποτελείται φέτος από τον Πρόεδρο Γιώργο Χωραφά και μέλη τους Φένια Κοσοβίτσα (παραγωγός), Ολγα Κουκλακή (μουσικός), Αντουάν Ντανίς (σκηνοθέτης) και Γιάννη Ζουμπουλακη (κριτικό κινηματογράφου).

Διαβάστε ακόμη: 15 μαθήματα ζωής και σινεμά από το 15ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

Βρείτε εδώ το αναλυτικό καθημερινό πρόγραμμα προβολών του 15ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

Ας δούμε όμως αναλυτικά τις εννέα ταινίες που διαγωνίζονται στο 15ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου:

2

Camille Claudel 1915 του Μπρούνο Ντιμόν / Χειμώνας του 1915. Εγκλειστη κατά παραγγελία των γονιών της στο άσυλο ανιάτων στη Νότια Γαλλία, όπου δεν θα ξαναδημιουργήσει κανένα γλυπτό, το χρονικό της μοναχικής ζωής της Καμίλ Κλοντέλ, η οποία περιμένει την επίσκεψη του αδελφού της, Πολ. Επίσημη συμμετοχή στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, μια ταινία για τα τελευταία χρόνια της διάσημης γλύπριας Καμίλ Κλοντέλ, με την Ζιλιέτ Μπινός στον απαιτητικό πρωταγωνιστικό ρόλο με την υπογραφή του Μπρούνο Ντιμόν του «L'Humanité», του «Flandres» και του «Hors Satan». Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «Camille Claudel 1915».

2

Μια Γαλλίδα στο Μανχάταν (Casse-tête Chinois) του Σεντρίκ Κλαπίς / Ο Ξαβιέ είναι 40 χρόνων, η ζωή του δεν είναι ιδιαίτερα τακτοποιημένη και όλα μοιάζουν να γίνονται όλο και πιο περίπλοκα. Είναι πλέον πατέρας δύο παιδιών και το μικρόβιο του ταξιδιού τον παρασέρνει στη Νέα Υόρκη, στο μέσο της Τσάιναταουν. Ο Ξαβιέ προσπαθεί να επαναπροσδιορίσει τη θέση του σαν γιος, σαν πατέρας, σαν άνθρωπος. Ο Σεντρίκ Κλαπίς ενώνει ξανά τις δυνάμεις του με τον ηθοποιό - φετίχ του, Ρομέν Ντουρίς, συναντώντας τον 15 χρόνια μετά τη γνωριμία μας μαζί του στην ταινία «Euroflirt» και δέκα μετά τις «Ρωσικές Κούκλες».

2

En Solitaire του Κριστόφ Οφενστάιν / Ο Γιαν Κερμαντέκ βλέπει το όνειρο του να γίνεται πραγματικότητα όταν αντικαθιστά τελευταία στιγμή το φίλο του, Φρανκ στην εκκίνηση του ατομικού ιστιοπλοϊκού αγώνα «Vendée Globe» για το γύρο του κόσμου. Κυριευμένος από μια άγρια επιθυμία για τη νίκη, στη μέση του αγώνα ανακαλύπτει ένα νεαρό επιβάτη πάνω στο σκάφος του, γεγονός που θα ανατρέψει τα πάντα. Στην πρώτη του ταινία ως σκηνοθέτης, ο διάσημος και βραβευμένος με Σεζάρ διευθυντής φωτογραφίας Κριστόφ Οφενστάιν επαφίεται πάνω στο αστείρευτο ταλέντο του Φρανσουά Κλουζέ και στην υπέροχα φωτογραφημένη περιπέτεια του στο μέσο του πουθενά σε μία εμπειρία που δεν ξεχνάς ακόμη και όταν έχει τελειώσει.

2

Η Πεντάμορφη και το Τέρας (La Belle et la Bête) του Κριστόφ Γκανζ / 1810. Μετά το ναυάγιο των πλοίων του, ένας έμπορος αυτοεξορίζεται στην ύπαιθρο με τα έξι του παιδιά. Εκεί, ανακαλύπτει το μαγικό πύργο ενός Τέρατος, που τον καταδικάζει σε θάνατο, επειδή του έκλεψε ένα τριαντάφυλλο. Η Μπελ, η μικρότερη κόρη του εμπόρου, αποφασίζει να αυτοθυσιαστεί στη θέση του πατέρα της. Γρήγορα όμως μαθαίνει πως αυτό το μοναχικό και άγριο πλάσμα ήταν κάποτε ένας μεγαλοπρεπής πρίγκιπας. Με όπλο την καρδιά της, η Μπελ θα ελευθερώσει το Τέρας από την κατάρα του και θα ανακαλύψει την αληθινή αγάπη. Ο μύθος της «Πεντάμορφης και του Τέρατος» σε ένα εντυπωσιακό φιλμ που λάμπει από τις ερμηνείες του Βενσάν Κασέλ και της Λέα Σεϊντού αλλά και από τα εντυπωσιακά ειδικά εφέ που δίνουν ζωή στο παραμύθι.

2

O Πλειστηριασμός (Le Démantèlement) του Σεμπαστιάν Πιλότ / Ο Γκάμπι εκτρέφει πρόβατα σε μια φάρμα που κληρονόμησε από τον πατέρα του. Από τότε όμως που οι κόρες του μετακόμισαν στο Μόντρεαλ, ζει μόνος του. Σ’αυτήν την απομακρυσμένη περιοχή, η οικονομική κρίση αναγκάζει όλο και περισσότερο τους αγρότες να πουλήσουν τα κτήματά τους. Ο Γκάμπι αντιστέκεται. Η φάρμα είναι το μοναδικό του κίνητρο για ζωή. Μέχρι τη στιγμή όπου η κόρη του, πνιγμένη από οικονομικά προβλήματα, ζητάει τη βοήθειά του. Ο Γκάμπι θα κάνει τα πάντα για να τη βοηθήσει. Βραβευμένη για το σενάριο της στην Εβδομάδα Κριτικής του Φεστιβάλ Καννών, η ταινία του Σεμπαστιάν Πιλότ, έρχεται ως φυσική συνέχεια του υπέροχου «Le Vendeur» για να επιβεβαιώσει πως βρισκόμαστε μπροστά σε ένα από τα μεγάλα ταλέντα του σύγχρονου σινεμά.

2

Τα Καλύτερα Ερχονται (Les Beaux Jours) της Μαριόν Βερνού / Ξέγνοιαστες μέρες; Η Καρολίνα έχοντας πρόσφατα συνταξιοδοτηθεί, διαθέτει ελεύθερο χρόνο. Καλή ζωή; Δεν είναι και τόσο απλό... Πώς λοιπόν να τα ξαναφτιάξεις όλα απ' την αρχή; Να παραβείς τους κανόνες, να κάνεις καινούριες γνωριμίες ή απλώς να γεμίσεις το πρόγραμμά σου; Ή μήπως όλα είναι ήδη μπροστά της; Με την υπογραφή της Μαριόν Βερνού, μια από τις δυνατές γυναικείες φωνές του γαλλικού σινεμά μια ταινία για τις δεύτερες ευκαιρίες με την γενναιόδωρη και υποψήφια για Σεζάρ ερμηνεία της Φανί Αρντάν.

2

Michael Kohlhaas του Αρνό ντε Παλιέρ / Σεβέν, 16ος αιώνας. Ο Μάικλ Κόχλχας, έμπορος αλόγων, εύπορος και ευτυχισμένος οικογενειάρχης, πέφτει θύμα αδικίας από έναν άρχοντα. Αυτός ο ευσεβής και τίμιος άνθρωπος, οργανώνει στρατό και σκορπά φωτιά και όλεθρο στη χώρα για να ξαναβρεί το δίκιο του. Επίσημη συμμετοχή στο Διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Καννών, με την ερμηνεία του Μαντς Μίκελσεν να ξεχωρίζει σε μια ιστορία επιβίωσης για όλες τις εποχές. Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «Michael Kohlhaas».

2

Suzanne της Κατέλ Κιγιεβερέ / Η Σουζάν είναι μια χαοτική, απρόβλεπτη και εύθραυστη. Εφηβη μητέρα, ζει με τον πατέρα της και την αδερφή της, με την οποία είναι αχώριστες. Η ζωή της γίνεται άνω-κάτω, όταν ερωτεύεται τον Ζουλιέν, έναν κακοποιό που τη παρασέρνει στη παρανομία. Ανοιγμα στην Εβδομάδα Κριτικής του Φεστιβάλ Καννών, βραβευμένη στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, μια μικρή ταινία με μεγάλα αισθήματα με την Σαρά Φορεστιέ να κλέβει την παράσταση στον ομότιτλο ρόλο. Διαβάστε περισσότερα εδώ για το «Suzanne».

2

Yves-Saint Laurent του Χαλίλ Λεσπέρ / Παρίσι, 1957. Στα 21 του χρόνια, ο Ιβ-Σεν Λοράν καλείται να αναλάβει τα ηνία του οίκου υψηλής ραπτικής του Christian Dior μετά τον θάνατό του. Στην πρώτη του θριαμβευτική επίδειξη, η συνάντησή του με τον Πιερ Μπερζέ θα αναστατώσει τη ζωή του. Εραστές και συνεργάτες, οι δύο άντρες ενώνουν τις δυνάμεις τους και δημιουργούν τον οίκο Yves Saint Laurent. Παρά τις εμμονές και τα δαιμόνια του, ο Ιβ -Σεν Λοράν θα φέρει την επανάσταση στο χώρο της μόδας. Επίσημη συμμετοχή στο 64ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου και τεράστια εμπορική επιτυχία, κυρίως λόγω της εξαιρετικής ερμηνείας του Περ Νινέ στον εμβληματικό ρόλο του ανθρώπου που άλλαξε τη μόδα. Η ταινία θα είναι και η επίσημη έναρξη του 15ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου.

Το 15ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδας θα διεξαχθεί από τις 19 έως τις 26 Μαρτίου στην Αθήνα στις αίθουσες Δαναός, Embassy Nova Odeon και στο Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας (Auditorium Theo Angelopoulos) και από τις 27 Μαρτίου έως και τις 2 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη στην αίθουσα Πάυλος Ζάννας. / Γενική είσοδος στο Auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών: 5 € / Τιμές εισιτηρίων στους κινηματογράφους Δαναός, Embassy Nova Odeon, Παύλος Ζάννας: Γενική είσοδος : 6 €. Mειωμένο εισιτήριο : 5 € / Περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

Διαβάστε εδω όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το 15ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου.