Buzz

Τι σημαίνει «Για Πάντα»; Η Μαργαρίτα Μαντά, η Αννα Μάσχα κι ο Κώστας Φιλίππογλου απαντούν, με δικά τους λόγια

στα 10

Η νέα ταινία της Μαργαρίτας Μαντά πιστεύει στο «Για Πάντα». Η σκηνοθέτης κι οι πρωταγωνιστές της ψάχνουν να βρουν πού βρίσκεται κρυμμένο στην αληθινή ζωή.

Τι σημαίνει «Για Πάντα»; Η Μαργαρίτα Μαντά, η Αννα Μάσχα κι ο Κώστας Φιλίππογλου απαντούν, με δικά τους λόγια

Το «Για Πάντα» είναι η ιστορία του Κώστα, οδηγού στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο στη διαδρομή Αθήνα - Πειραιά και της Αννας, πωλήτριας σε εκδοτήριο ακτοπλοϊκών εισιτηρίων. Ο Κώστας και η Αννα αργοπεθαίνουν από έλλειψη αγάπης μέσα σε μια πόλη που αργοπεθαίνει από έλλειψη αγάπης. Την Αθήνα του σήμερα. Ο Κώστας ερωτεύεται την Αννα την οποία μεταφέρει καθημερινά από το Θησείο στον Πειραιά και το αντίστροφο. Την αγαπά από μακριά, χωρίς να τολμά να την προσεγγίσει. Ο Κώστας, η Αννα και η Αθήνα συναντιούνται ξανά και ξανά, γεμίζοντας τις σιωπές με ρομαντισμό. Ο Κώστας Φιλίππογλου, η Αννα Μάσχα και η Μαργαρίτα Μαντά μάς γράφουν πού βρίσκεται κρυμμένο το δικό τους «για πάντα» και, διαβάζοντας ό,τι μας έστειλαν, μοιάζει να το βρίσκουμε κι εμείς.

Το «Για Πάντα» προβάλλεται από σήμερα, Πέμπτη 29 Ιανουαρίου, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix

Μαργαρίτα Μαντά Για Πάντα 607

Μαργαρίτα Μαντά

Τα παιδιά από το FLIX, αντί συνέντευξης, μου ζήτησαν μια φράση, ή μια ζωγραφιά ή μια φωτογραφία που για μένα να είναι η έννοια «για πάντα».

Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα, σαν φωτογραφία, ήταν η Θάλασσα. Το ίδιο μου είπε και μια φίλη που γνώρισα έντεκα χρονών κοριτσάκι και είναι σήμερα μαμά μιάς κόρης τριάμισυ μηνών.

Πήρα τηλέφωνο τον ανιψιό μου τον Μιχάλη. Είναι δεκάμισυ χρονών, και τον ρώτησα τί θα ήταν γι’ αυτόν το «για πάντα». Μου απάντησε αμέσως: η θάλασσα. Τον ρώτησα, η θάλασσα πώς; Με καράβια, με ανθρώπους να κολυμπάνε, πώς; Μου απάντησε: Μόνο η θάλασσα και άπειρο, λίγο ουρανός. Και να είναι πρωϊνή θάλασσα.

Δεν προλάβαινα να πάω να τραβήξω την πρωϊνή θάλασσα του Μιχάλη με άπειρο και λίγο ουρανό. Στέλνω μία φωτογραφία που τράβηξα εγώ, πριν δύο χρόνια, ένα μήνα πριν ξεκινήσει το γύρισμα της ταινίας.

για πάντα καραβάκι 607

Επειδή δεν έμαθα ποτέ να φτιάχνω χάρτινα καραβάκια, ζήτησα από ένα αγοράκι που βρισκόταν κοντά να μου φτιάξει ένα. Και το έριξα στη θάλασσα. Και το φωτογράφισα να προσπαθεί να πλεύσει. Εδειξα στον Μιχάλη την φωτογραφία αυτή λέγοντας του οτι δεν προλαβαίνω να πάω να βρώ αυγινή θάλασσα να φωτογραφίσω κι αν συμφωνεί για τη φωτογραφία με το καραβάκι. Ο Μιχάλης συμφώνησε.

Παρεμπιμπόντως, σεναριακά, το «Για Πάντα», τέλειωνε με ένα ακίνητο πλάνο πολύ αυγινής θάλασσας όπου έρχεται σταδιακά η αυγή και φέρνει χρώμα, στην σχεδόν ασπρόμαυρη ταινία. Οταν είδα το πρώτο cut της ταινίας, κατάργησα μόνη μου αυτό το πλάνο γιατί δεν χρειαζόταν πιά. Με αυτό το πλάνο ξεκινάει η καινούργια ταινία που γράφω τώρα.

Αυτό δεν το έχω πεi ακόμα στον Μιχάλη.

Για Πάντα 607

Αννα Μάσχα

10+1 πράγματα που κρατούν «για πάντα»

  • 1.A+Θ=καρδούλα for ever - όπου Α είμαι εγώ και Θ ο γιος μου.
  • 2.Το παλτό της γιαγιάς μου που κληρονόμησα εγώ και που είναι φτιαγμένο να κρατήσει για πάντα.
  • 3.Η γέφυρα που θα μου φτιάξει ο οδοντογιατρός μου και που μου υποσχέθηκε ότι θα κρατήσει για πάντα.
  • 4.«Για πάντα μαζί» που λέει το τραγούδι.
  • 5.«Για πάντα θα μείνω αν ρωτάς, για πάντα θάμαι εδώ να με κοιτάς, για πάντα εδώ είναι το κορμί εδώ είναι η ζωή, δε φεύγω αν δε φύγουμε μαζί» που λέει ένα άλλο τραγούδι.
  • 6.Τα τατουάζ.
  • 7.Το μικρό μαύρο φόρεμα που θα είναι για πάντα στη μόδα.
  • 8.«θα είμαστε μαζί» ή κάτι τέτοιο «for ever and ever» που λέει ο Ντέιβιντ Μπόουι στην Κατρίν Ντενέβ στην ταινία «Hunger» όπου παίζουν τους βρυκόλακες.
  • 9.Οι βρυκόλακες.
  • 10.Η Ακρόπολη, οι πυραμίδες, το Σινικό Τείχος, οι Δίδυμοι Πύργοι (ουπς, σόρυ!).
  • 11.Το καλοκαίρι.

Για Πάντα 607

Κώστας Φιλίππογλου

Τι θα μπορούσε να κρατήσει για πάντα; Σκεφτόμουνα όλες αυτές τις μέρες αυτή την ερώτηση και δεν μπορούσα να βρω απάντηση.

Ο ανθρώπινος νους δεν το έχει ακόμα συλλάβει. Η λογική λέει πως τίποτα δεν κρατάει για πάντα. Ακόμα και το σύμπαν έχει την ημερομηνία λήξης του. Τουλάχιστον έτσι όπως το γνωρίζουμε.

Και μετά θυμήθηκα ένα περιστατικό. Μπαίνω στο σπίτι και ο τετράχρονος γιος μου με πλησιάζει και μου λέει. «Μπαμπακούλη έκανα μια ζημιά, θα μ’ αγαπάς;» Κοιτάζω τη ζημιά και ήταν τόσο μεγάλη, που ούτε να θυμώσω δεν μπόρεσα.

«Θα μ’ αγαπάς;» «Ναι αγόρι μου θα σ’ αγαπώ πάντα».

Και τώρα σκέφτομαι πως πραγματικά θα τον αγαπώ για πάντα. Οχι μόνο όσο ζω... για πάντα.

Η ταινία «Για Πάντα» βγαίνει αποκλειστικά στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας στις 29 Ιανουαρίου.

Πάρτε μέρος στο διαγωνισμό «Αθήνα. Για Πάντα», εξερευνήστε την πόλη και κερδίστε ένα πολύ προσωπικό, συλλεκτικό δώρο από την ταινία.

Το «Για Πάντα» προβάλλεται από σήμερα, Πέμπτη 29 Ιανουαρίου, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix

Διαβάστε και δείτε περισσότερα για το «Για Πάντα»:


για πάντα poster 607