Φεστιβάλ / Βραβεία

Η Εγκληματολογική Αρχιτεκτονική στο 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου

στα 10

Το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου συνεργάζεται με τη διεπιστημονική ερευνητική κολεκτίβα του Πανεπιστημίου Goldsmiths του Λονδίνου Forensic Architecture (Εγκληματολογική Αρχιτεκτονική) και παρουσιάζει τρεις πολύκροτες υποθέσεις παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συνέβησαν στην Ελλάδα και στην ευρύτερη λεκάνη της Μεσογείου.

Flix Team
Η Εγκληματολογική Αρχιτεκτονική στο 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου

Με αφετηρία τη θεματική του φετινού φεστιβάλ, «Υπερέκθεση», η Χριστίνα Βαρβία (αναπληρώτρια διευθύντρια, FA) και ο Στέφανος Λεβίδης (συντονιστής πεδίου στην Ελλάδα, FA) θα βρεθούν την Πέμπτη 18 Ιουλίου στον χειμερινό κινηματογράφο Παλλάς της Ερμούπολης της Σύρου και θα παρουσιάσουν μέσα από ένα εκτενές βίντεο, τα ευρήματα της εν εξελίξει έρευνάς τους πάνω στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, όπου διερευνάται ο φόνος του αντιφασίστα ράπερ από μέλη της νεοναζιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, και η οποία έρευνα θα παρουσιαστεί ολόκληρη στο κοινό.

Επιπλέον, θα παρουσιαστούν στοιχεία για το φόνο του Ζακ Κωστόπουλου, όπου ανατέμνεται ο ρόλος που διαδραμάτισε ένας άντρας αγνώστων στοιχείων στον θάνατο του νεαρού ΛΟΑΤ ακτιβιστή, καθώς και η έρευνά τους για το «Sea Watch εναντίον Ακτοφυλακής Λιβύης», όπου συνενώνονται οι σκηνές μιας συμπλοκής κατά τη διάρκεια μιας αποστολής διάσωσης μεταναστών σε κατάσταση κινδύνου σε διεθνή ύδατα.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου στο επίσημο site του και στην επίσημη σελίδα του στο Facebook.

Sea watch

Στην περίπτωση του Παύλου Φύσσα, κάποια λίγα «υπερεκτεθειμένα» πίξελ διαφωτίζουν τον τόπο του εγκλήματος και επιτρέπουν στους ερευνητές να διακρίνουν το περιεχόμενο ενός βίντεο. Στο περιστατικό του Sea Watch, οι μετανάστες βρίσκονται εκτεθειμένοι με κίνδυνο της ζωής τους στα στοιχεία της φύσης, εξαιτίας της αδράνειας της ακτοφυλακής και των πολιτικών που εφαρμόζει η ΕΕ. Μέσα από την προβολή ενός εκτενούς βίντεο έρευνας για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και μιας παρουσίασης των μεθόδων που χρησιμοποιήθηκαν στις έρευνες «Ο φόνος του Ζακ Κωστόπουλου» και «Sea Watch εναντίον Ακτοφυλακής Λιβύης», η Εγκληματολογική Αρχιτεκτονική (Forensic Architecture) καταδεικνύει τους κινδύνους που ενέχουν η συγκέντρωση και η παρουσίαση αποδεικτικών στοιχείων σε ένα εύρος ψηφιακών, πολιτικών και περιβαλλοντικών πλαισίων.

Η Εγκληματολογική Αρχιτεκτονική (Forensic Architecture) είναι ένας ερευνητικός οργανισμός, με βάση το Κολέγιο Goldsmiths του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, ο οποίος αναλαμβάνει εξειδικευμένες έρευνες αστικού χώρου και οπτικοακουστικού υλικού σε περιπτώσεις παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εκ μέρους και με τη συνεργασία κοινοτήτων που υπέστησαν πολιτική βία, οργανισμών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διεθνών εισαγγελέων, ομάδων περιβαλλοντικής δικαιοσύνης και οργανισμών μέσων ενημέρωσης.

Fyssa

Το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου θα πραγματοποιηθεί από τις 16 έως και τις 21 Ιουλίου στο νησί της Σύρου. Από το 2013 μέχρι και σήμερα, το SIFF ενσωματώνει προβολές, performances, εργαστήρια και πάρτι στο περιβάλλον του κυκλαδίτικου νησιού. Αναδεικνύοντας την πολιτιστική κληρονομιά της Σύρου, το Φεστιβάλ πραγματοποιεί τις προβολές του σε τόπους ιστορικής σημασίας, αλλά και σε αναπροσαρμοσμένους χώρους, προτείνοντας, έτσι, μια διευρυμένη, μοναδική κινηματογραφική εμπειρία. Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου πραγματοποιείται με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου στο επίσημο site του και στην επίσημη σελίδα του στο Facebook.