Buzz

Ξέρουμε τι θα κάνετε το Σαββατοκύριακο! Αυτά είναι τα 12 πράγματα που δεν πρέπει να χάσετε, στις «12+ Ωρες με τον Αντι Γουόρχολ»

στα 10

Το Σάββατο 4 και την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου: προβολές, συζητήσεις, screen tests και ολονύχτιο πάρτι σάς περιμένουν στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση!

Flix Team
Ξέρουμε τι θα κάνετε το Σαββατοκύριακο! Αυτά είναι τα 12 πράγματα που δεν πρέπει να χάσετε, στις «12+ Ωρες με τον Αντι Γουόρχολ»

«Αφήνω την κάμερα να τρέχει μέχρι να τελειώσει το φιλμ, γιατί με αυτόν τον τρόπο μπορώ να “συλλάβω” τους ανθρώπους την ώρα που είναι ο εαυτός τους. Είναι προτιμότερο να συμπεριφέρεσαι φυσικά, από το να στήνεις μια σκηνή και να υποδύεσαι κάποιον άλλον. Καταλαβαίνεις καλύτερα τους ανθρώπους όταν είναι ο εαυτός τους παρά όταν προσπαθούν να υποδυθούν τον εαυτό τους.» - Αντι Γουόρχολ (1928 – 1987)

Ξεκινώντας από το απόγευμα του Σαββάτου, 4 Φεβρουαρίου και τελειώνοντας το πρωί της Κυριακής, 5 Φεβρουαρίου, ο πέμπτος όροφος της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση συναντά το ζωντανό σκηνικό του Factory, με προβολή ταινιών από μηχανές 16mm κι ό,τι άλλο χρειάζεται για ένα διαδραστικό ταξίδι στο μυαλό του Αντι Γουόρχολ. Διαβάστε παρακάτω τα 12 πράγματα που δεν πρέπει με τίποτα να χάσετε, στο Flix it στη Στέγη #3: 12+ Ωρες με τον Αντι Γουορχολ

Διαβάστε ακόμη: Το Flix it στη Στέγη #3 περνάει 12+ Ωρες με τον Aντι Γουόρχολ

Andy Warhol 607

1. Οι ταινίες Σε κόπιες 16mm, κατευθείαν από το The Circulating Film Library του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης (MoMA) της Νέας Υόρκης, οι σούπερ σταρ μιας ολόκληρης εποχής –από την “it girl” του Factory, Εντι Σέτζγουικ, μέχρι τους Velvet Underground, και από τον ποιητή Τζέραρντ Μαλάνγκα μέχρι τη θρυλική Viva– θα αφηγηθούν με το δικό τους τρόπο την ιστορία μιας ατόφιας επαναστατικής ιδέας που ήθελε το Factory να γίνεται το Χόλλυγουντ του underground και τον Αντι Γουόρχολ να ενσωματώνει στην υπερπαραγωγική του ιδιοφυία το σινεμά έτσι όπως δεν το είχε δει κανείς πριν (και μετά) από αυτόν. Διαβάστε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα προβολών και πολλά περισσότερα για την κάθε ταινία ξεχωριστά.

2. Η συζήτηση Το Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου, στις 17.30, παρακολουθήστε τη συζήτηση Κάν’ το σαν τον Αντι Γουόρχολ. Τρεις άνθρωποι γεμάτοι ενδιαφέρον, οι σκηνοθέτες Κωνσταντίνος Γιάνναρης και Πάνος Χ. Κούτρας, δυο από τους πιο επιδραστικούς δημιουργούς του σύγχρονου αλλά και ευρωπαϊκού σινεμά και η Μαρίνα Φωκίδη, επιμελήτρια τέχνης και συγγραφέας, θα συζητήσουν μεταξύ τους αλλά και με το κοινό για το αποτύπωμα του Αντι Γουόρχολ στο σινεμά, τις τέχνες και την ποπ κουλτούρα.

Sleep 607

3. «Sleep» Σε ολόκληρα τα 321 λεπτά του, το «Sleep», γυρισμένο το 1963, δεν είναι τίποτα περισσότερο αλλά και τίποτα λιγότερο από τον ποιητή και περφόρμερ Τζον Τζιόρνο, φίλο και εραστή εκείνη την εποχή του Αντι Γουόρχολ, να κοιμάται για περίπου έξι ώρες: μια άσκηση ηδονοβλεψίας και μια από τις πιο διάσημες σπουδές πάνω στο «άγνωστο» μιας τόσο οικείας ανθρώπινης κατάστασης, ή πάνω στην ανία, την εσωτερική περιπέτεια, την εισβολή της κάμερας στην πραγματικότητα με τον ίδιο τρόπο που αυτή διακόπτεται από ένα όνειρο, μια ερωτική φαντασίωση, μια ανεπαίσθητη κίνηση του ανθρώπινου σώματος. Κάντε... ολονυκτία, από τις 02.30 ξημέρωμα Κυριακής μέχρι όσο τα μάτια μένουν ανοιχτά!

4. Τα screen tests Ο Αντι Γουόρχολ έστησε τα αγαπημένα του πρόσωπα, τους δικούς του σταρ, μπροστά στην ακίνητη κάμερα και τα άφησε να μιλήσουν, να σιωπήσουν, να κοιτάξουν, αφήνοντας τη δική τους εικόνα διαρκείας. Στον 5ο όροφο της Στέγης, θα βρίσκεται στημένη η κάμερα του Flix, με το βλέμμα του Νίκου Πάστρα, για ν' αποτυπώσει τα δικά σας πρόσωπα, να σας κοιτάξει μέσα από το φακό, να καταγράψει τη μοναδικότητά σας κι αμέσως να προβάλει το δικό σας screen test στο χώρο. Τα δικά σας 15 λεπτά διασημότητας εξασφαλισμένα!

The Life of Juanita Castro 607

5. «The Life of Juanita Castro» Οταν ο Αντι Γουόρχολ, το 1965, γνώρισε τον Γουάλντο Ντιάζ-Μπάλαρτ, η αδερφή του οποίου είχε παντρευτεί τον Φιντέλ Κάστρο πριν αυτός γίνει ηγέτης της Επανάστασης, η συζήτηση γύρω από ένα τραπέζι στο δυτικό Village έφτασε αναπόφευκτα στο μίσος του καθεστώτος για τους ομοφυλόφιλους, τα βασανιστήρια, τους εξόριστους καλλιτέχνες και τις θυελλώδεις σχέσεις του Κάστρο με τα αδέρφια του, ειδικότερα τη Χουανίτα Κάστρο.Ο Γουόρχολ γοητεύτηκε τόσο από την ιστορία της που αποφάσισε να κάνει τη ζωή της ταινία, φυσικά με τον δικό του τρόπο, σ' ένα εντελώς απροσδόκητο μανιφέστο κατά του φασισμού και της κάθε μορφής λογοκρισίας. Μια από τις σπάνιες ευκαιρίες να δείτε την ταινία. Ωρα προβολής: 19.00, διάρκεια: 66'

Vinyl 607

6. To «Vinyl» και ο Κωνσταντίνος Βήτα Ακριβώς στις δώδεκα το βράδυ του Σαββάτου, ξεκινά η προβολή του «Vinyl»: όλοι οι σούπερσταρς του Factory μετατρέπονται σε συμμορία σ' αυτήν την πρώτη μεταφορά στο σινεμά του βιβλίου του Αντονι Μπέρτζες «Το Κουρδιστό Πορτοκάλι», τα δικαιώματα του οποίου ο Γουόρχολ είχε αποκτήσει για μόλις 3.000 δολάρια. Πίσω από ένα jukebox στο οποίο μπερδεύονται, ανάμεσα σε βασανιστήρια και κενούς χρόνους, οι Isley Brothers και οι Rolling Stones με τους Kinks, το «Vinyl» συστήνει μαζί και τους πρώτους πανκ – της ζωής και του σινεμά. Πόσο ταιριαστό που την ταινία θα προλογήσει, με το δικό του ύφος και τις δικές του αναφορές, ο Κωνσταντίνος Βήτα.

Andy Warhol 607

7. Η βόλτα «Φοβάμαι πως αν κοιτάξεις ένα πράγμα για πολλή ώρα, χάνει όλο το του νόημα». Αυτό έλεγε κι αυτό πίστευε ο Αντι Γουόρχολ και γι' αυτό έκανε τις ταινίες του με τη λογική του «περάσματος», θεωρώντας ότι θα παίζονται σ' ένα σημείο του χώρου κι οι θεατές θα μπορούν να βλέπουν, να διασχίζουν, να πίνουν, να βγαίνουν και να μπαίνουν, να τις μεταχειρίζονται με τον τρόπο που φαίνεται στους ίδιους ενδιαφέρων. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε κι εσείς. Διαλέξτε από το πρόγραμμα την ταινία που σάς προσελκύει και, γύρω από αυτή, χαζέψτε όσα συμβαίνουν γύρω σας.

8. Η μουσική Ο Αντι Γουόρχολ και το σινεμά του, η ζωή του και ο κύκλος του, ολόκληρη η ύπαρξή του είναι συνυφασμένη με τη μουσική και τους μουσικούς. Ετσι ο Νίκος Πετρουλάκης, μουσικοκριτικός, μουσικοσυλλέκτης και απολαυστικός dj, εκτός από συνεργάτης του Flix, θα στήσει τα πικάπ του στον 5ο όροφο της Στέγης και θα γεμίσει το χώρο μουσική από τα βινύλιά του. Στην αρχή συνοδευτικά, αλλά όταν πλησιάσει το βράδυ, πιο δυνατά, για να καλύψει κάθε ανάγκη και να μας βάλει στο σωστό mood. Την ίδια ώρα, μέσα στην αίθουσα, θα παίζει το «The Velvet Underground and Nico», το πιο διάσημο φιλμ που γύρισε ποτέ ο Αντι Γουόρχολ για τους Velvet Underground, το συγκρότημα που γεννήθηκε και «πέθανε» (μέσα) στο Factory.

Poor Little Rich Girl 607

9. Το φτωχό πλουσιοκόριτσο του Αντι Το «Poor Little Rich Girl», με τίτλο αναφορά στην ομώνυμη ταινία από το 1936 με τη Σίρλεϊ Τεμπλ που λάτρευε ως παιδί ο Αντι Γουόρχολ, είναι ο δικός του όρκος λατρείας στo θρυλικό «it girl» του Factory, Εντι Σέτζγουικ. Γυρίστηκε στο διαμέρισμα της νεαρής μούσας του Αντι Γουόρχολ στη Νέα Υόρκη και παρατηρεί την Εντι να ξυπνάει, να παραγγέλνει καφέ και πορτοκαλάδα, να καπνίζει κάνοντας τις ασκήσεις της, να παίρνει χάπια και να μακιγιάρεται στην απόλυτη σιωπή, με μοναδικό soundtrack ένα δίσκο των Everly Brothers, να μιλάει στο τηλέφωνο, να περπατάει στο δωμάτιό της, να δείχνει τα ρούχα της, να περιγράφει πώς ξόδεψε όλη της την περιουσία μέσα σε έξι μήνες, να μιλάει με έναν άντρα που δεν τον βλέπουμε ποτέ on camera. Απόλυτο, μελαγχολικό, classic.

10. Η διάθεση DIY Η πρόθεση του «Flix it στη Στέγη #3: 12+ Ωρες με τον Αντι Γουόρχολ» δεν είναι να παρουσιάσει την πλευρά του Αντι Γουόρχολ που είναι παραπάνω από γνωστή, διάσημη, αναγνωρισμένη. Είναι ν' ανατρέξει στις ταινίες του, στην αυθεντική τους μορφή, να τις περικυκλώσει με άλλες πλευρές της δικής του δημιουργικότητας και να αφήσει εσάς, τους θεατές, να κάνετε τα υπόλοιπα. Να πάρετε τα ερεθίσματα, να νιώσετε τη σημασία τους και να συνθέσετε τη δική σας εικόνα για τον σκηνοθέτη Αντι Γουόρχολ. Οπως θα προτιμούσε κι εκείνος.

11. Τα εισιτήρια Είναι ευέλικτα. Μπορείτε ν' αγοράσετε το πάσο ημέρας (7 ευρώ) και, μ' αυτό, να επισκεφθείτε τις προβολές και τα events στο φουαγιέ του 5ου ορόφου όποτε θέλετε κι όσες φορές θέλετε. Ή μπορείτε ν' αγοράσετε μεμονωμένα εισιτήρια για κάθε ταινία (2 ευρώ) και να την απολαύσετε μέσα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση. Η προβολή της ταινίας «Sleep» και η συζήτηση «Κάν' το σαν τον Αντι Γουόρχολ» είναι δωρεάν, με δελτία εισόδου.

12. Η μπίρα Fischer Η Fischer, η πιο σινεφίλ μπίρα, είναι υποστηρικτής του «Flix it στη Στέγη», ενώ θα μας συντροφεύει απολαυστικά μετά από κάθε προβολή και στα events του φουαγιέ. Ανακαλύψτε περισσότερα στην επίσημη σελίδα της.


info - «Flix it στη Στέγη #3: 12+ Ωρες με τον Αντι Γουόρχολ»

Πρόγραμμα προβολών

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου

16:00 Poor Little Rich Girl (66 λεπτά)
17:30 Κάν’ το σαν τον Άντι Γουόρχολ – Ανοιχτή Συζήτηση* (60 λεπτά)
19:00 The Life of Juanita Castro (66 λεπτά)
20:30 Kitchen (70 λεπτά)
22:00 The Nude Restaurant (100 λεπτά)

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου

00:00 Vinyl (70 λεπτά)
00:30 Πάρτι (στο φουαγιέ του 5ου ορόφου)
01:30 The Velvet Underground and Nico (67 λεπτά)
02:30 Sleep (321 λεπτά)

Προβολές: Μικρή Σκηνή
Παράλληλες δράσεις: φουαγιέ 5ου ορόφου

Εισιτήρια

Εισιτήριο ανά ταινία 2 €
Πάσο ημέρας με τιμή 7 € (περιορισμένος αριθμός)
Το πάρτι & οι δράσεις στο φουαγιέ του 5ου ορόφου με ελεύθερη είσοδο χωρίς δελτία
Η προβολή της ταινίας «Sleep» με δωρεάν δελτία εισόδου
Η συζήτηση στη Μικρή Σκηνή με δωρεάν δελτία εισόδου


Προπώληση εισιτηρίων από τις 26 Ιανουαρίου 2017

Flix it στη Στέγη / Διοργάνωση: Flix.gr, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση / Στέγη Ιδρύματος Ωνάση Συγγρού 107 Πληροφορίες: 210 900 5 800 / Δεκέμβριος 2016 – Μάιος 2017 / Κεντρική Σκηνή & Μικρή Σκηνή / Ολες οι προβολές και οι εκδηλώσεις θα είναι καθολικά προσβάσιμες για όλους. / Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.

Η Fischer, η πιο σινεφίλ μπίρα, είναι υποστηρικτής του «Flix it στη Στέγη», ενώ θα μας συντροφεύει απολαυστικά μετά από κάθε προβολή. Ανακαλύψτε περισσότερα στην επίσημη σελίδα της.

Flix it στη Στέγη #3 Αφίσα