Buzz

Flix it στη Στέγη #5: Στο «Voyage of Time» ο Τέρενς Μάλικ μας πάει ένα κοσμογονικό ταξίδι - στο διάστημα και μέσα μας

στα 10

Η director's cut εκδοχή του μεγαλόπνοου ντοκιμαντέρ του Τέρενς Μάλικ με αφήγηση από την Κέιτ Μπλάνσετ, αποκλειστικά στη Στέγη στις 10 Απριλίου.

Flix it στη Στέγη #5: Στο «Voyage of Time» ο Τέρενς Μάλικ μας πάει ένα κοσμογονικό ταξίδι - στο διάστημα και μέσα μας

Το «Flix it στη Στέγη» τηρεί την υπόσχεση που έχει δώσει στο θεατή: όχι απλές προβολές, αλλά μοναδικές βιωματικές εμπειρίες - μέσα κι έξω από την κινηματογραφική αίθουσα. Ετοιμαστείτε λοιπόν για εκτόξευση στο διάστημα!

Τη Μ. Δευτέρα, 10 Απριλίου 2017, φέρνουμε στην Ελλάδα το «Voyage of Time: Life’s Journey» για την επική Director's Cut πρεμιέρα του στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. To μεγαλόπνοο ντοκιμαντέρ αποτελεί πρώτη απόπειρα στο είδος και έργο ζωής για τον master Τέρενς Μάλικ («Το Δέντρο της Ζωής», «Song to Song», «Λεπτή Κόκκινη Γραμμή», «Badlands»), ο οποίος φημολογείται ότι το ετοίμαζε από τα τέλη της δεκαετίας του ’70.

Το αποτέλεσμα άξιζε τα χρόνια προετοιμασίας και αναμονής: ένα κινηματογραφικό πανόραμα εικόνων που καταγράφουν την ιστορία του σύμπαντος, ένα ντοκιμαντέρ που μας μεταφέρει στη γέννηση των αστεριών, την έκρηξη και το σχηματισμό γαλαξιών και πλανητών, τις πρώτες μορφές ζωής στη Γη, την πορεία του ανθρώπου, για να καταλήξει στο σύγχρονο κόσμο κι ακόμα πιο μακριά. Eνας μοναδικός φιλμικός εορτασμός της ζωής και μια καθαρά βιωματική εμπειρία, καθώς ο θεατής, όπως και σε όλες τις ταινίες του Μάλικ, θα εκτοξευτεί μεν στην έξω στρατόσφαιρα, αλλά στην ουσία θα κληθεί να ανακαλύψει τις απαντήσεις μέσα του. Εκεί που έχουν… βαρύτητα.

Περισσότερες πληροφορίες για την προβολή και την προπώληση του «Voyage of Time: Life’s Journey» στο επίσημο site της Στέγης

Voyage of Time 607 1

Voyage of Time 607 2

Στην 90λεπτη director's cut εκδοχή του, οδηγός μας θα είναι η ζεστή, ευφυής αφήγηση της Κέιτ Μπλάνσετ. Καθώς ο Μάλικ μάς βομβαρδίζει με τις απαστράπτουσες εικόνες του, η αλληγορία είναι φανερή: η ανθρώπινη φύση βρίσκεται παγιδευμένη ανάμεσα στη μικρο-υπόστασή της και την απεραντοσύνη του σύμπαντος. Η Μεγάλη Έκρηξη, φως, αστρική μάζα, πλανήτες, διάσπαση του ατόμου, μονοκύτταροι οργανισμοί, αμοιβάδες, ερπετά, πτηνά, δεινόσαυροι. Η χαοτική, αλλά και σοφή, γεωμετρία του κόσμου που υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει χωρίς εμάς. Πέρα από εμάς. Πάνω από όσα μπορούμε να κατανοήσουμε. Και σε αυτό το σημείο, ξεκινάει η δυστυχία μας. Όλα τα υπόλοιπα πλάσματα στον πλανήτη μας διανύουν κύκλους – γεννιούνται, τρέφονται, πολλαπλασιάζονται, πεθαίνουν. Μοναδικός τους στόχος: η επιβίωση. Ο άνθρωπος, όμως, θέλει να ζήσει. Κι αυτό περιλαμβάνει την αρχέγονη αγωνία να κατανοήσει τον κόσμο του, την ύπαρξή του, τον προορισμό του, τη χαρά και την τραγωδία του. Κι όσο δεν βρίσκει νόημα στη Γη, κοιτά τον ουρανό. Και τι ουρανός, γεμάτος μυστήρια είναι αυτός. Ο Μάλικ θέλει να βγούμε από την αίθουσα με μια ερώτηση: «Τι σημαίνει, έπειτα από τόσους αιώνες, να βρισκόμαστε εδώ, σήμερα;»

Την ταινία θα προλογίσει ο Δρ. Εμμανουήλ Αποστολάκης, Διευθυντής Λυκείου Ελληνογερμανικής Αγωγής

Voyage of Time 607 3

Voyage of Time 607 4

Voyage of Robots: Πριν και μετά την προβολή, θα σας περιμένει ένα interactive installation που θα σας μεταφέρει την εμπειρία αναζήτησης ζωής σε άλλους πλανήτες. To Flix σε συνεργασία με τον Αντώνη Κάνουρα, Μηχανικό Ρομποτικής και ιδρυτή της Robotixlab, στήνουν ένα διαδραστικό «terraforming project», όπου κάθε θεατής θα μπορεί να παίξει και να πειραματιστεί με ρομπότ και να νιώσει μέλος της NASA σε διαστημικές αποστολές.

Παράθυρο με θέα: Μη χάσετε την ευκαιρία για μία επιστημονική παρατήρηση ήλιου και σελήνης με τηλεσκόπια, προσφορά του τμήματος Αστρονομίας και του Αστεροσκοπείου των Εκπαιδευτηρίων Ελληνογερμανικής Αγωγής.

Voyage of Time 607 7

Voyage of Time 607 9

Πηγή έμπνευσης

Ο διαβόητα ιδιοσυγκρασιακός σκηνοθέτης προσέγγισε τους παραγωγούς του με την ιδέα ενός τέτοιου ντοκιμαντέρ, χωρίς να έχει σενάριο. Απλά, εξήγησε την αναγκαιότητά του να το γυρίσει, παραθέτοντας δύο ρήσεις:

«Κανείς πια δεν εμπνέεται από τη θέση μας στο σύμπαν; Οι ποιητές μας έχουν σταματήσει να γράφουν για αυτό. Οι ζωγράφοι μας δεν προσπαθούν πια να απεικονίσουν τη μαγεία της απεραντοσύνης του. Δεν βγαίνει ήχος από τους τραγουδιστές μας για τη μοναδικότητά του. Ετσι, έχουμε περιοριστεί: δεν ακούμε τραγούδια, ποιήματα, αλλά απογευματινές διαλέξεις για τον κόσμο μας. Αυτό σημαίνει ότι δεν ζούμε, πραγματικά, σε μία εποχή Γνώσης...» Ρίτσαρντ Φίλιπς Φάινμαν

«Ο,τι πιο όμορφο μπορεί να βιώσει ο άνθρωπος είναι το μυστήριο. Αυτό που δεν μπορεί να εξηγήσει είναι η πηγή αυθεντικής τέχνης κι επιστημονικής αναζήτησης. Αυτός που δεν αισθάνεται πλέον περιέργεια, που δεν κάνει παύσεις για να αναρωτηθεί, να θαυμάσει, να νιώσει ριγώντας από δέος, αυτός είναι νεκρός. Εχει τα μάτια του κλειστά.» Αλμπερτ Αϊνσταϊν


Προετοιμασία / Ερευνα

Η ερευνητική ομάδα του Τέρενς Μάλικ μετρά μία σειρά από έγκριτους μελετητές, επιστήμονες και καθηγητές από τα πανεπιστήμια MIT, UC Berkeley, Cambridge και Caltech. Ο επίσημος επιστημονικός σύμβουλος της ταινίας, όμως, ήταν ο Dr. Αντριου Νολ Καθηγητής Φυσικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Harvard, σύμβουλος της NASA και συγγραφέας. «Η δουλειά μου ήταν να διπλοτσεκάρω τα επιστημονικά στοιχεία, ώστε όσα αφηγείται ο Τέρι να είναι σωστά. Αυτό, όμως, που θα δείτε στην οθόνη ξεπερνά τα δεδομένα, τα γεγονότα, τις στατιστικές και τα στοιχεία. Είναι ένα μεγαλόπνοο όραμα, το αποτύπωμα ενός ευφυούς δημιουργού κι ενός φιλμικού φιλοσόφου: έπειτα από όλη αυτή τη διαδρομή, που βρισκόμαστε; Και, πιστέψτε με, μπορώ να σας απαντήσω με μεγαλύτερη βεβαιότητα για το αν τα πρώτα κύτταρα αναπτύχθηκαν 4 δισεκατομμύρια χρόνια πριν, ή 3,5. Αλλά στις ερωτήσεις που πραγματικά ρωτάει ο Τέρι, δεν έχω απαντήσεις. Κι αυτό με συγκλόνισε στην ταινία.»

«Κρίνοντας ως επιστήμονας όσα καταγράφονται στο ντοκιμαντέρ, τα βρήκα εμπεριστατωμένα και σωστά», συμπληρώνει και ο θεωρητικός φυσικός Λι Σμόλιν του Perimeter Institute. «Ως σκεπτόμενος θεατής, όμως, εντυπωσιάστηκα διπλά από την αντίστιξη των εικόνων της εξέλιξης του σύμπαντος και της σύγχρονης ανθρώπινης καθημερινότητας. Με έκανε να αναρωτηθώ τι πραγματικά καταλαβαίνουμε για το νόημα της ζωής μας, τι εκτιμάμε...»

Voyage of Time 607 5

Voyage of Time 607 6

Ειδικά εφέ

Υπεύθυνος της ομάδας ειδικών οπτικών εφέ, ο Νταν Γκλας («To Δέντρο της Ζωής», «Mission Impossible», «The Matrix Trilogy»). Μαζί με τον Μάλικ, είχε να αντιμετωπίσει 4 μεγάλες προκλήσεις: να δημιουργήσει την αστροφυσική γεωγραφία πριν από τη δημιουργία του ηλιακού μας συστήματος (δηλαδή την εικόνα του κόσμου, όπως την ξέρουμε), αλλά και ταυτόχρονα να φανταστεί και να απεικονίσει το φουτουριστικό τοπίο του σύμπαντος, βασισμένος στις τελευταίες μελέτες για το μέλλον του κόσμου μας. Να φανταστεί τα πρώτα μονοκυτταρικά δείγματα ζωής και να τα αποτυπώσει σε όλο το μεγαλείο και την κίνησή τους. Να αναστήσει ζώα που δεν κατοικούν πλέον στον πλανήτη μας εδώ κι αιώνες και να τα εισάγει νατουραλιστικά και σωστά σε σύγχρονα τοπία της φύσης.

Για να μπορέσουν να το επιτύχουν αυτό, οι Γκλας και Μάλικ δημιούργησαν ένα project φωτογραφικού πειραματισμού που το ονόμασαν «Skunkworks». «Στην ουσία, κάναμε χημικά πειράματα για να διαπιστώσουμε πώς διάφορα υγρά, μπογιές, φίλτρα, αέρια, καταγράφουν την εικόνα όταν κινηματογραφούμε σε μεγάλες ταχύτητες», εξηγεί ο Γκλας. «Χρησιμοποιήσαμε τα πάντα: φακούς, τζελ, μηχανές καπνού και δεξαμενές νερού – ό,τι μπορούσαμε να σκεφτούμε για να επιτύχουμε μία σειρά από εφέ.»

Πηγή αναφοράς για την τελική εικόνα: οι πίνακες του ζωγράφου του 19ου αιώνα, Αλμπερτ Μπίρσταντ. Γι’ αυτό και ο Μάλικ αναφέρεται στο ντοκιμαντέρ ως «Bierstadting». «Ηθελε να δουλέψουμε με το στιλ του Bierstadt» λέει ο Γκλας. «Να κατασκευάσουμε μία εικόνα από πολλά, αλλά διακριτικά, επίπεδα – λεπτομέρειες τόσο μικρές όσο για παράδειγμα η αστρόσκονη, αιωρούμενα σωματίδια διακριτά μόνο σε μικροσκόπιο, οτιδήποτε θα έδινε την αίσθηση του όγκου στη σύνθεση της εικόνας...»

Περισσότερες πληροφορίες για την προβολή και την προπώληση του «Voyage of Time: Life’s Journey» στο επίσημο site της Στέγης

Διοργάνωση: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Flix.gr

Η προβολή πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Feelgood, την εταιρεία διανομής του Voyage of Time: Life’s Journey στην Ελλάδα.

Η Fischer, η πιο σινεφίλ μπίρα, είναι χορηγός στο «Flix it στη Στέγη» και μας συντροφεύει απολαυστικά με τη γεύση της. Βρείτε περισσότερα στην επίσημη σελίδα της Fisher

Πληροφορίες
Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
Συγγρού 107
Πληροφορίες: 210 900 5 800
10 Απριλίου 2017 | 17.30 & 19:30 & 21.30
Μικρή Σκηνή
Διάρκεια: 90 λεπτά
Κατάλληλη για θεατές 13+

Εισιτήρια
Κανονικό: 7 €
Μειωμένο, Φίλος ή Μικρή Παρέα (5-9 άτομα): 6 €
Μεγάλη Παρέα (10+ άτομα): 5 €
ΑΜΕΑ, Συνοδός ΑΜΕΑ & Άνεργοι: 5 €

Ομαδικές κρατήσεις στο groupsales@sgt.gr

Γραμμή εισιτηρίων
Τ.: 210 900 5 800
ΔΕ-ΚΥΡ 09:00-21:00
Γραμμή Φίλων της Στέγης
Τ.: 213 017 8200
ΔΕ-ΚΥΡ 09:00-20:00

Voyage of Time 607 poster Flix it