Φεστιβάλ / Βραβεία

Ευρωπαϊκά Βραβεία 2015: Πρώτοι νικητές σε έξι κατηγορίες

στα 10

Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου ανακοίνωσε τα πρώτα έξι βραβεία της φετινής χρονιάς, στις τεχνικές κατηγορίες.

Ευρωπαϊκά Βραβεία 2015: Πρώτοι νικητές σε έξι κατηγορίες
Βραβείο κοστουμιών για τον «Αστακό» του Γιώργου Λάνθιμου

Περιμένοντας την ανακοίνωση των τελικών υποψηφιοτήτων στις μεγάλες κατηγορίες των φετινών Ευρωπαϊκών Βραβείων και ενώ η ψηφοφορία για το People's Choice Award συνεχίζεται μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου ανακοίνωσε τους νικητές στις τεχνικές κατηγορίες, δίνοντας ήδη τα βραβεία καλύτερης φωτογραφίας, κοστουμιών, μουσικής, μοντάζ, καλλιτεχνικής διεύθυνσης και ήχου.

Η επιτροπή που αποφάσισε για τα πρώτα αυτά έξι βραβεία ήταν η καλλιτεχνική διευθυντής Ανα Ασπ από τη Σουηδία, η υπεύθυνη κοστουμιών Ντανιέλα Τσιάντσιο από την Ιταλία, ο ηχολήπτης Ματιέ Κοξ από το Βέλγιο, ο σκηνοθέτης και παραγωγός Ουμπέρτο Παζολίνι από το Ηνωμένο Βασίλειο, ο διευθυντής φωτογραφίας Ανταμ Σικόρα από την Πολωνία, ο συνθέτης Κζάρταν Σβάινσον από την Ισλανδία και η μοντέζ Μόνικι Γουίλι από την Αυστρία.

Ψηφίστε και εσείς εδώ την καλύτερη ευρωπαϊκή ταινία της χρονιάς στα People's Choice Awards της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

goodnight mommy 607

Το Βραβείο Φωτογραφίας κέρδισε o Μάρτιν Γκσλάχτ για το «Goodnight Mommy» των Σεβερίν Φιαλά και Βερόνικα Φρανζ. / «Κάθε πλάνο είναι φτιαγμένο πάνω στην ατμόσφαιρα της ταινίας και ενδυναμώνει τη δραματουργία. Αυτές οι εικόνες είναι μια μαρτυρία της τεράστια οπτικής ευαισθησίας του διευθυντή φωτογραφίας».

Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «Goodnight Mommy».

body cialo 2 607

Το Βραβείο Μοντάζ κέρδισε ο Γιάτσεκ Ντρόσιο για το «Body» της Μαλγκορζάτα Σουμόφσκα από την Πολωνία. / «Στηριγμένο σε ένα λαμπερό χιούμορ, το μοντάζ χρησιμοποιεί την πολυπρόσωπη φωτογραφία για να δημιουργήσει χώρο για τον κάθε χαρακτήρα, για την αξιοπρέπεια του κάθε χαρακτήρα και του θεατή. Ο Γιάτσεκ Ντρόσιο μάς επιτρέπει να σταθούμε, αυξάνει την ταχύτητα εκεί που χρειάζεται και αλλάζει οπτικές για να συνθέσει μια απαστράπτουσα αφήγηση που μεταφέρει όλο τον πόνο σε αστείρευτο γέλιο».

Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «Body».

the brand new testament 607

Το Βραβείο Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης κέρδισε η Σιλβί Ολιβέ για το «The Brand New Testament» του Ζακό Βαν Ντορμέλ. . «Τα σχέδιά της ακολουθούν και στηρίζουν το δράμα με ένα όμορφο, αστείο και καλλιτεχνικό τρόπο, αναμειγνύοντας την πραγματικότητα με το σουρεαλισμό και με μπόλικη ειρωνική φαντασία.»

Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «The Brand New Testament».

lobster 607

To Βραβείο Κοστουμιών κέρδισε η Σάρα Μπλένκισοπ για το «The Lobster» του Γιώργου Λάνθιμου. / «Για την αξιοσημείωτη χρήση του χρώματος και των σχημάτων για την κατασκευή κάθε πλάνου, σε μια σειρά κοστουμιών που βοηθούν να υλοποιηθεί το όραμα του σκηνοθέτη. Κάθε ρούχο που φορούν οι ηθοποιού έχει τη δική του ιστορία.»

Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «The Lobster.

Duke of Burgundy 607

Το Βραβείο Καλύτερης Μουσικής κέρδισε το γκρουπ Cat's Eyes για το «The Duke of Burgundy» του Πίτερ Στρίκλαντ. / «Για μια πολύ θαρραλέα και τολμηρή προσέγγιση στην κινηματογραφική μουσική, με όλα τα σωστά στοιχεία της μουσικής τεχνικής και της οπτικής κατανόησης.»

Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «The Duke of Burgundy».

Arabian Nights 607

To Βραβείο Ηχου κέρδισαν οι Βάσκο Πιμεντέλ και Μιγκέλ Μαρτίνς για το «Arabian Nights - Vols I-III» του Μιγκέλ Γκομές. / «Για την έντονη ταυτότητα, που συνδυάζει ντοκιμαντέρ και μυθοπλασία. Κάθε ηχος αναπτύσσεται κοντά στην αφήγηση. Το αποτέλεσμα είναι ευφυής ποίηση, γεμάτη ζωή και τόλμη.»

Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «Arabian Nights».

Οι υποψηφιότητες για τις κατηγορίες της Καλύτερης Ταινίας, Κωμωδίας, Σκηνοθέτη, Σεναρίου και Ηθοποιών θα ανακοινωθούν στις 7 Νοεμβρίου στο Φεστιβάλ της Σεβίλλης. Στη συνέχεια τα 3000 μέλη της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου θα ψηφίσουν για τους νικητές. Τα βραβεία θα δοθούν στην 28η Απονομή των Ευρωπαϊκών Βραβείων στο Βερολίνο στις 12 Δεκεμβρίου.

To Flix.gr είναι επίσημος media partner του People's Choice Award της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Διαβάστε ακόμη: