Buzz

Η πρώτη αφίσα στην ιστορία του κινηματογράφου βγαίνει σε δημοπρασία

στα 10

Φυσικά ανήκει στους αδελφούς Λιμιέρ και φυσικά προκαλεί μια meta-συγκίνηση!

Η πρώτη αφίσα στην ιστορία του κινηματογράφου βγαίνει σε δημοπρασία

Δεν είναι μόνο ότι πρόκειται για, κατά τους μελετητές, την πρώτη κινηματογραφική αφίσα στην ιστορία. Είναι κι ότι διαφημίζει, όχι ακριβώς μια ταινία, αλλά κυρίως τη διαδικασία της εμπειρίας, πρωτόγνωρης τότε, του να βρίσκεσαι μαζί με κόσμο σ' ένα χώρο και να παρακολουθείς «κινούμενες εικόνες»!

Στις 28 Αυγούστου, σε δέκα μέρες δηλαδή, θα βγει σε ηλεκτρονική δημοπρασία από τον Οίκο Sotheby's, η αφίσα που σχεδίασε ο Ανρί Μπρισπό για μια προβολή των αδελφών Λιμιέρ που έγινε στις 28 Δεκεμβρίου του 1895. Η προβολή έγινε στο Παρίσι, στο Salon Indien, στο υπόγειο του περίφημου Grand Café και συγκέντρωσε λιγότερους από 30 θεατές, παρότι οι Λιμιέρ είχαν προβλέψει 100 καθίσματα! Η προβολή έγινε σ' ένα λευκό πανί κρεμασμένο στη μια άκρη της αίθουσας και διήρκεσε 20 λεπτά.

Διαβάστε ακόμη: Ποσό ρεκόρ σε δημοπρασία για το φόρεμα που φορούσε η Μέριλιν Μονρό όταν είπε «Χρόνια Πολλά» στον Τζον Φ. Κένεντι

λιμιέρ 607

Η προβολή αποτελούνταν από μια ανθολογία των μικρού μήκους ταινιών των αδελφών Λιμιέρ, ανάμεσά τους την «Εξοδο από το Εργοστάσιο Λιμιέρ», ένα παιδάκι που προσπαθεί να ψαρέψει ένα χρυσόψαρο από μια γυάλα, έναν άντρα που κάνει επαναλαμβανόμενες τούμπες, σκηνές που, παρά τον ψυχαγωγικό τους χαρακτήρα, τρομοκράτησαν κάποιους από τους παρευρισκόμενους: σύμφωνα με τη μαρτυρία του Βικτόρ Περό που βρίσκονταν στην προβολή, μία κυρία αποχώρησε στριγκλίζοντας και η γενική αντίδραση ήταν γεμάτη καχυποψία.

λιμιέρ 607

Ωστόσο, μέσα σ' ένα 24ωρο από αυτήν, την πρώτη προβολή, οι εφημερίδες άρχισαν να γράψουν για το νέο, παράξενο θέαμα και ήδη τις πρώτες ημέρες εκείνου του Ιανουαρίου, πάνω από 2.000 άτομα είδαν τις κινούμενες εικόνες των αδελφών Λιμιέρ, πληρώνοντας, μάλιστα, ένα φράγκο ο καθένας. Μέσα σε λίγους μήνες όλες οι μεγάλες πόλεις του κόσμου είχαν τον δικό του «κινηματογράφο». Αυτή την κοσμοσυρροή παρουσιάζει και η αφίσα του Ανρί Μπρισπό, η οποία υπολογίζεται ότι θα πουληθεί προς 55.000-65.000 ευρώ.