Φεστιβάλ / Βραβεία

Φινάλε με βραβεία για το φεστιβάλ του Ρότερνταμ!

στα 10

Ενώ το κλείσιμο θα γίνει απόψε με την προβολή της νέας ταινίας του Παρκ Τσαν Γουκ «Stoker», τα βραβεία του φετινού Φεστιβάλ του Ρόντερνταμ απονεμήθηκαν ήδη.

Φινάλε με βραβεία για το φεστιβάλ του Ρότερνταμ!
My Dog Killer

Η κριτική επιτροπή του 42ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ που ξεκίνησε στις 23 Ιανουαρίου και ολοκληρώνεται στις 3 Φεβρουαρίου απεφάνθη για τις τρεις ταινίες που κερδίζουν τις φετινές «Τίγρεις» της διοργάνωσης (σ.σ. Tiger Awards είναι η επίσημη ονομασία τους σε απόλυτη συμφωνία με το σήμα - κατατεθέν του Φεστιβάλ).

Ανάμεσα σε δεκαέξι πρώτες ή δεύτερες ταινίες νέων δημιουργών, ξεχώρισαν το «My Dog Killer» της Μίρα Φορνέι μια συμπαραγωγή της Σλοβενίας και της Τσεχίας, το «Soldier Jane» του Αυστριακού Ντάνιελ Χεσλ και το «Fat Shaker» του Μοχάμαντ Σιρβανί από το Ιράν.

Η φετινή κριτική επιτροπή του Φεστιβάλ αποτελούνταν από την Ιρανή ηθοποιό Φατεμέχ Μοταμεντάρια, τον Ρώσο σκηνοθέτη Σεργκέι Λόζνιτσα, τον Ολλανδό κινηματογραφιστή Κέες Χιν, τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Ευρωπαϊκού Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σεβίλλης Χοσέ Λουίς Σιενφουέγκος και τον Κινέζο καλλιτέχνη και σκηνοθέτη Ai Weiwei, o οποίος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στο Φεστιβάλ, αλλά έστειλε ένα προηχογραφημένο μήνυμα για να απευθυνθεί στους νικητές.

2

Το «My Dog Killer», δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία της Μίρα Φορνέι είναι η ιστορία ενός νεαρού που βρίσκεται διχασμένος ανάμεσα στην έλξη που του ασκεί μια ομάδα νεοναζί και στους δεσμούς του με την μητέρα του και τον αδελφό του που επιστρέφουν μετά από καιρό κοντά του.

4444

Το «Soldier Jane», πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του πρωτοπόρου Αυστριακού Ντάνιελ Χοέσλ, αφηγείται την ιστορία τριών γυναικών και τις προσπάθειες τους αντισταθούν στην καπιταλιστική κοινωνία του σήμερα όπου όλα είναι για πούλημα.

444

Τέλος το «Fat Shaker» σκηνοθετικό ντεμπούτο του Ιρανού visual artist Μοχάμαντ Σιρβανί, μοιάζει εντελώς διαφορετικό απ ότι περιμένεις από το σινεμά του Ιράν, εξιστορώντας με ελλειπτικό, παράξενο τρόπο την ιστορία ενός απειλητικού άντρα και του κωφάλαλου αδελφού του.

Το βραβείο NETPAC (Network for the Promotion of Asian Cinema) κέρδισε το «What They Don't Talk About When They Talk About Love» της Μούλι Σουρία από την Ινδονησία, το βραβείο της FIPRESCI (Διεθνούς Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου) κέρδισε το «The Fifth Gospel of Kaspar Hauser» του Αλμπέρτο Γκαρσία από την Ισπανία, ενώ θυμίζουμε ότι στο τμήμα της αγοράς του Φεστιβάλ του Ρότερνταμ, CineMart, το νέο project του Γιώργου Λάνθιμου «The Lobster» κέρδισε πριν λίγες μέρες, ένα από τα τρία μεγάλα βραβεία.

Διαβάστε εδώ περισσότερα για το 42ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ.