Φεστιβάλ / Βραβεία

Films on Pinboards: Μία εγκατάσταση-έκπληξη του Νίκου Περάκη στις Νύχτες Πρεμιέρας

στα 10

Με πρωτότυπο τρόπο, ο Νίκος Περάκης «προβάλλει» σε pinboards 40 χρόνια κινηματογραφικής δουλειάς σε Ελλάδα και Γερμανία, ενώ θα προβληθεί και μια λιγότερο γνωστή στην Ελλάδα δημιουργία του.

Flix Team
Films on Pinboards: Μία εγκατάσταση-έκπληξη του Νίκου Περάκη στις Νύχτες Πρεμιέρας
«Bomber & Paganini»

Ο Νίκος Περάκης είναι εδώ και χρόνια ένας από τους πιο ένθερμους και σταθερούς θαμώνες του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας. Φέτος, όμως, δεν θα είναι μόνο θεατής, αλλά θα συμμετέχει κιόλας, και μάλιστα όχι απλά με την προβολή μιας ταινίας, αλλά με ένα πολύ πιο σύνθετο πρότζεκτ.

Σε συνεργασία με το Φεστιβάλ, λοιπόν, ο Ελληνας σκηνοθέτης θα παρουσιάσει μια ιδιαίτερη κινηματογραφική εγκατάσταση, την οποία θα μπορεί να επισκεφθεί κανείς από τις 16 Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου, στο φουαγιέ του Ινστιτούτου Goethe (Ομήρου 14-16, τηλ.: 210 3661000).

Σε αυτήν, με πρωτότυπο τρόπο, ο Νίκος Περάκης «προβάλλει» σε pinboards 40 χρόνια κινηματογραφικής δουλειάς σε Ελλάδα και Γερμανία. Με τα υλικά της δουλειάς του σκηνογράφου, του ενδυματολόγου, του σεναριογράφου, του σκηνοθέτη, του παραγωγού: με σκίτσα, με προσχέδια, με μακέτες κοστουμιών, σκηνικών και κατασκευών, με λίστες, με φωτογραφίες από τα casting και τα γυρίσματα, με διαφημιστικό υλικό και αφίσες, αλλά και με οτιδήποτε κινδύνευε να πεταχτεί ή να χαθεί σε συρτάρια, όπως διαβατήρια, κλειδιά, παλιές ατζέντες, αναμνηστικά, καρτ-ποστάλ, εγγυήσεις μηχανημάτων, εισιτήρια, προγράμματα φεστιβάλ, δημοσιεύματα, επαγγελματικές κάρτες κι άλλα πολλά.

Διαβάστε ακόμη: Οδηγός Επιβίωσης για το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας

Films on Pinboards 607

Ολα αυτά αντανακλούν φυσικά την ιδιόρρυθμη πορεία του σκηνοθέτη στην Ελλάδα και το εξωτερικό: Ο Νίκος Περάκης γεννήθηκε το 1944 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Το 1945, με την απελευθέρωση, οι γονείς του επέστρεψαν στην Αθήνα. Από το 1962 έως το 1966 σπούδασε σκηνογραφία και ενδυματολογία στην Ακαδημία Εικαστικών Τεχνών του Μονάχου, ενώ από το 1966 έως το 1969, πριν και κατά τη διάρκεια της δικτατορίας στην Ελλάδα, υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στην Τηλεόραση των Ενόπλων Δυνάμεων. Αμέσως μετά, επέστρεψε στη Γερμανία, όπου στις επόμενες δεκαετίες εργάστηκε στο σινεμά, μετέχοντας στην άνθηση του Νέου Γερμανικού Κινηματογράφου.

Ετσι, η εγκατάστασή του «προβάλλει», ή ίσως καλύτερα «αναπαριστά», πάνω από 30 ελληνικές και γερμανικές ταινίες των χρόνων 1971 με 2011, και μαζί μ’ αυτές και πτυχές της ιστορίας των δύο χωρών και της ιστορίας του κινηματογράφου τους. Με τη «Λούφα και Παραλλαγή», για παράδειγμα, την καυστική σάτιρα που παρουσιάζει τη δικτατορία από την οπτική των υπηρετούντων τη στρατιωτική τους θητεία, μια ταινία που αγαπήθηκε από πολλές γενιές Ελλήνων. Ή με το «Bomber & Paganini» ή με το «Βίος και Πολιτεία». Ή με έργα που σχεδίασε και υλοποίησε με συναδέλφους του και από τις δύο χώρες, όπως «Το Ταμπούρλο» και το «Homo Faber» («Voyager») του Φόλκερ Σλέντορφ ή το «Ο άνδρας Πάνω στο Τείχος» με τον Χάουφ ή τους «Απέναντι» με τον Πανουσόπουλο κ.ά.

Bomber & Paganini 607 «Bomber & Paganini»

Info
Ωρες λειτουργίας:
16/09 – 30/09: Δευτέρα έως Πέμπτη 9:00-19:30, Παρασκευή: 9:00-17:00, Σάββατο και Κυριακή κλειστά
01/10: 9:00-16:00

Ξενάγηση από τον σκηνοθέτη: 26/09, 19:30 / Είσοδος ελεύθερη
Ο Νίκος Περάκης θα μας μιλήσει για τη «συλλογή» του, τη Δευτέρα 26/09, ώρα 19:30, στο φουαγιέ του Ινστιτούτου

Στις 21:00 θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας «Bomber & Paganini».

BOMBER & PAGANINI (Γερμανία/Αυστρία, 1976, 104´)
26/09/2016, 21:00, Αίθουσα εκδηλώσεων του Goethe-Institut Athen, Ομήρου 14-16, Αθήνα
Δελτία προτεραιότητας για την προβολή θα διανέμονται στην υποδοχή του Ινστιτούτου από τις 18:00

Σενάριο/Σκηνοθεσία: Νίκος ΠεράκηςΗθοποιοί: Mario Adorf, Tilo Prückner, Barbara Valentin, Margot Werner, Hannelore Schroth, Hannelore Elsner κ.ά.Μουσική: Νίκος ΜαμαγκάκηςΣτίχοι τραγουδιών: Νίκος ΠεράκηςΠαραγωγή: v. Vietinghof & Perakis-FilmproduktionΣυμπαραγωγοί: ZDF σε συνεργασία με την Sascha Film GmbH Wien

Ο Bomber και ο Paganini είναι ένα δίδυμο απατεώνων.Ο Bomber, πρώην πιανίστας, μεθύστακας και μποξέρ, είναι θρήσκος και καλόκαρδος. O Paganini, πρώην βιρτουόζος του βιολιού, είναι τύπος πονηρός και ενίοτε μοχθηρός. Οι δυο τους σχεδιάζουν διαρκώς το μεγάλο κόλπο, που πάντα αποτυγχάνει, ενώ ταυτόχρονα προσπαθούν και να τη φέρουν ο ένας στον άλλον. Με μια συμμορία κακοποιών συχνάζουν κι εκείνοι στο κακόφημο Wunder Bar (Μπαρ των Θαυμάτων). Κατά τη διάρκεια μιας απίστευτα αποτυχημένης διάρρηξης ο Bomber χάνει το φως του κι ο Paganini μένει παράλυτος. Τώρα πια εξαρτάται πέρα για πέρα ο ένας από τον άλλον. Ο τυφλός Bomber σπρώχνει το αναπηρικό καροτσάκι του Paganini ενώ τον οδηγεί ο παράλυτος Paganini. Παρ'όλα αυτά όμως συνεχίζουν να εξαπατούν ο ένας τον άλλον. Κι ενώ το δίδυμο περιμένει κάποιο θαύμα, η συμμορία τους σχεδιάζει τη ληστεία μιας χρηματαποστολής.

Προλογίζει ο Νίκος Περάκης
Στα γερμανικά με ελληνικούς υπότιτλους / Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε ακόμη

Bomber & Paganini Poster 607