Industry

O Φαίδων Παπαμιχαήλ και ο Ελί Νταγκέρ στο Film Factory 2016 της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου

στα 10

Από τις 17 μέχρι και τις 19 Δεκεμβρίου το Film Factory διδάσκει σινεμά με καθηγητές τους βραβευμένους της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για το 2016 και δύο εκλεκτούς προσκεκλημένους.

O Φαίδων Παπαμιχαήλ και ο Ελί Νταγκέρ στο Film Factory 2016 της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου

Για πέμπτη χρονιά, σε νέο χώρο φέτος στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας θα διεξαχθεί το Film Factory, το επιτυχημένο τριήμερο μαθημάτων κινηματογράφου από τους βραβευμένους κινηματογραφιστές της ΕΑΚ για το 2016, διεθνείς καλεσμένους και με νέα προσθήκη, για δεύτερη χρονιά φέτος, το Film Factory Short Film Fund, τον διαγωνισμό χρηματοδότησης ταινιών μικρού μήκους, που διοργανώνουν η ΕΑΚ και η COSMOTE TV.

Διαβάστε αναλυτικά: Βραβεία Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2016: Οσα κρατάμε από την τελετή απονομής

phedon papamichael

Ειδικά για φέτος, το Film Factory θα υποδεχθεί δύο εκλεκτούς προσκεκλημένους από το εξωτερικό: τον διακεκριμένο διευθυντή φωτογραφίας και σκηνοθέτη Φαίδωνα Παπαμιχαήλ (συνεργάτη του Ολιβερ Στόουν και του Αλεξάντερ Πέιν, υποψήφιου για Οσκαρ Φωτογραφίας για το «Nebraska») και τον Ελί Νταγκέρ, βραβευμένο με Χρυσό Φοίνικα στο 68ο Φεστιβάλ Καννών για την μικρού μήκους ταινία του «Waves ‘98».

Ο 54χρονος Ελληνοαμερικάνος Φαίδωνας Παπαμιχαήλ φτάνει στην Αθήνα ξανά μετά την παρουσία του στις Νύχτες Πρεμιέρας για να παρουσιάσει από τη σκηνοθετική καρέκλα το «A Beautiful Day», τη νέα του μικρού μήκους ταινία που προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και να δώσει τη δική του εκδοχή πάνω στο να είσαι ταυτόχρονα διευθυντής φωτογραφίας και σκηνοθέτης στο masterclass με τίτλο «Κινηματογραφώντας με διπλή ιδιότητα».

Ely Dagher 607

Ο Λιβανέζος καλλιτέχνης και animator Ελί Νταγκέρ, ετών 31, απέσπασε πέρυσι στις Κάννες τον Χρυσό Φοίνικα για ταινία μικρού μήκους –υπήρξε μάλιστα η μόνη συμμετοχή από το Λίβανο σε επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα των Καννών την τελευταία 25ετία. Το «Waves ‘98» με ήρωα έναν έφηβο σε σύγχυση που ζει στο μεταπολεμικό Μπαϊρούτ το 1998, είναι μια ταινία animation και αποτελεί φόρο τιμής του Νταγκέρ στην γενέτειρά του. Ο Νταγκέρ ολοκλήρωσε τις σπουδές του (2d/3d animation, Art Direction/Illustration) στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Λιβάνου και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Goldmiths College του Λονδίνου με αντικείμενο τα Νέα Μέσα και τη Σύγχρονη Τέχνη. H παρουσίαση του στο φετινό Film Factory της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου θα τιτλοφορείται: «Why we make films» («Γιατί κάνουμε ταινίες»).

Το τριήμερο σεμιναρίων, εργαστηρίων και προβολών θα είναι όπως πάντα δωρεάν και ανοιχτό στο κοινό. Το αναλυτικό πρόγραμμα του Film Factory θα ανακοινωθεί σύντομα.

Διαβάστε ακόμη