Φεστιβάλ / Βραβεία

Το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου συνεργάζεται για τρίτη χρονιά με τις Νύχτες Πρεμιέρας

στα 10

Συνεχίζεται και φέτος η συνεργασία του Φεστιβάλ Αθηνών με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Athens Open Air Film Festival, με ένα αφιέρωμα στο βρετανικό γοτθικό σινεμά.

Flix Team
Το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου συνεργάζεται για τρίτη χρονιά με τις Νύχτες Πρεμιέρας

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, και συγκεκριμένα το Athens Open Air Film Festival, συνεχίζει και φέτος τη συνεργασία του με το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

Στη χθεσινή συνέντευξη τύπου του Φεστιβάλ, την οποία προλόγισε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κα Λυδία Κονιόρδου, ο καλλιτεχνικός διευθυντής Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος ανακοίνωσε το φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, ένα χρόνο ακριβώς μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά ως διαχειριστής κρίσεων: «Με πέντε μόνο εβδομάδες προετοιμασίας, δώσαμε μια πρώτη γεύση της κατεύθυνσης που μας ενδιαφέρει, ένα πρώτο στίγμα, νεανικό, εναλλακτικό και πολιτικό ταυτόχρονα. Εχοντας ξεπεράσει τις δυσκολίες, που δεν μας άφησαν όλο το 2016, κι έχοντας καταφέρει να διασφαλίσουμε δυναμικά τη συνέχεια του θεσμού, ανοίγουμε τώρα μια νέα σελίδα και σας προσκαλούμε στην πραγματική πρεμιέρα μας».

Το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου εγκαινιάζει φέτος το «Λύκειο Επιδαύρου», ένα διεθνές θερινό σχολείο για το αρχαίο δράμα και παράλληλα διευρύνει τις δράσεις του με ένα «Ανοιγμα στην Πόλη», με σκοπό να γίνει μία ζωντανή, καλλιτεχνική δράση πέρα από τα όρια της σκηνής.

Διαβάστε ακόμη: Αφιέρωμα «50/50 Ισότητα KAI στον Κινηματογράφο» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 607

Μέσα σε μία διάθεση εξωστρέφειας και σύνδεσης του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου με τους υπόλοιπους θεσμικούς φορείς, ανανεώνεται η συνεργασία του με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, και συγκεκριμένα με το Athens Open Air Film Festival.

Το Athens Open Air Film Festival φέτος έχει ετοιμάσει, με την υποστήριξη του Βρετανικού Συμβουλίου, ένα αφιέρωμα μυστηρίου, τρόμου και σκοτεινών εκπλήξεων που υπόσχεται να ανατρέψει τα καλοκαιρινά βράδια μας. Γοτθικές ιστορίες τρόμου και ρομάντζου που βασίζονται στους πιο σκοτεινούς φόβους και επιθυμίες θα αποτελέσουν τους κινηματογραφικούς μύθους του αφιερώματος «British Gothic».

Η «Παρέα των Λύκων» («The Company of Wolves», 1984) του Νιλ Τζόρνταν είναι η πρώτη από τις ταινίες του αφιερώματος και θα προβληθεί στον Κήπο της Πειραιώς 260, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, που θα μετατραπεί σε ένα μεγάλο θερινό σινεμά. Οι υπόλοιποι τίτλοι του αφιερώματος, καθώς και το πλήρες πρόγραμμα του 7ου Athens Open Air Film Festival θα ανακοινωθεί προσεχώς.

Διαβάστε ακόμη: Το Φεστιβάλ Δράμας κοιτάζει την κρίση στην ελληνική κοινωνία μέσα από την ταινία μικρού μήκους

The Company of Wolves 607

Λάτρης των κάθε λογής σκοτεινών παραμυθιών, ακόμα κι όταν τα έντυνε με σύγχρονο, ρεαλιστικό μανδύα, ο Νιλ Τζόρνταν βρήκε στις σεξουαλικά φορτισμένες «διασκευές» κλασικών παιδικών αφηγημάτων από τη Βρετανίδα συγγραφέα Αντζελα Κάρτερ (με την οποία έγραψε και το σενάριο) την ιδανική πρώτη ύλη για το δεύτερο φιλμ του. Ισως η πιο αυθεντική, σαν ατμόσφαιρα, ταινία που έγινε ποτέ στο πνεύμα των ζοφερών ιστοριών των αδελφών Γκριμ, η «Παρέα των Λύκων» βάφει τον μύθο της Κοκκινοσκουφίτσας στο πορφυρό χρώμα του αίματος που του ταιριάζει, ανασύροντας στην επιφάνεια κάθε υπόγεια, απαγορευμένη πτυχή του και ανανεώνοντας ευφάνταστα όχι μόνο το διάσημο παραμύθι αλλά και την κινηματογραφική μυθολογία του λυκανθρωπισμού.

Μέσα από τις διηγήσεις της γιαγιάς της για «άνδρες που είναι τριχωτοί από μέσα», η 13χρονη ηρωίδα θα γιορτάσει το τέλος της αθωότητας και τη μύηση στη γυναικεία της φύση και τα επικίνδυνα παιχνίδια της αποπλάνησης. Και ο Τζόρνταν θα ξετυλίξει την ενηλικίωσή της με την παραπλανητική δομή της αφήγησης μέσα στην αφήγηση και εικονογραφώντας την με την παραισθησιογόνα υφή των ονείρων, όπου η διάκριση ανάμεσα στο πραγματικό και το φαντασιακό, την αλήθεια και τον μύθο, παραμένει σαγηνευτικά θολή. Μια από τις καλύτερες ταινίες της δεκαετίας του '80 και ένα από τα αδιαφιλονίκητα στολίδια του φανταστικού σινεμά, η «Παρέα των Λύκων» παραμένει ένα μυσταγωγικό κινηματογραφικό παραμύθι για ενήλικες.

Διαβάστε ακόμη