Φεστιβάλ / Βραβεία

Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: οταν οι Ελληνες κοιτούν κατάματα την αλήθεια!

στα 10

Μια εβδομάδα (και μια ημέρα) πριν την επίσημη έναρξη του 14ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ανακοινώθηκαν οι ελληνικές συμμετοχές που θα ρίχνουν το βλέμμα τους σε μια πραγματικότητα όχι πολύ μακρινή από τη...διπλανή μας πόρτα.

Flix Team
Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: οταν οι Ελληνες κοιτούν κατάματα την αλήθεια!
Σκηνή από το ντοκιμαντέρ «Μικροπόλεις - Εκάλη: Το Τείχος» του Γιάννη Γαϊτανίδη

Περισσότερά από 75 ελληνικά ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει φέτος στο πρόγραμμα του το 14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, με κύριο θέμα τους, όπως ήταν και αναμενόμενο, την οικονομική κρίση, αλλά και άλλους τομείς της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας όπως τη μετανάστευση, το αστικό τοπίο, το περιβάλλον, τις πολιτικές εξελίξεις και την ιστορική μνήμη.

Ενταγμένες τόσο στο Διεθνές Πρόγραμμα του Φεστιβάλ αλλά και στο ελληνικό πανόραμα, οι ταινίες των Ελλήνων Δημιουργών χωρίζονται σε ενότητες που ολοκληρώνουν τη σύγχρονη και ανήσυχη ματιά σε μια Ελλάδα λίγο πιο άγνωστη από αυτή που γνωρίζουμε, αλλά τελικά και πιο κοντινή απ' όσο θέλουμε να πιστεύουμε.

Στο τμήμα Spotlights, εκτός από το ειδικό αφιέρωμα στο έργο του Αγγελου Αμπάζογλου (διαβάστε περισσότερα εδώ), το Φεστιβάλ παρουσιάζει τις «Συναντήσεις με Αξιοσημείωτους Ανθρώπους» του Μενέλαου Καραμαγγιώλη που αποτελείται από προσωπικότητες που αξίζει να γνωρίσετε, αλλά και τη σειρά ντοκιμαντέρ «Docville» που ταξιδεύει στις πόλεις της Ελλάδας παρουσιάζοντας αφανείς γωνιές μιας ανεξερεύνητης χώρας.

Με κεντρικό τους θέμα την «Κρίση», θα παρουσιαστούν οι ταινίες «Krisis» των Νίκου Κατσαούνη και Μίνας Μαρίας Πασχαλίδου (διαβάστε περισσότερα για την ταινία εδώ), το «155 SOLD» του Γιώργου Παντελεάκη, «Τα παιδιά των Ταραχών» του Χρίστου Γεωργίου, «Ελλάδα Είμαι σε Δύσκολη Θέση» του Σεραφείμ Ντούσια και το «Ολιγαρχία» του Στέλιου Κούλογλου.

Το περιβάλλον βρίσκεται στο επίκεντρο των ντοκιμαντέρ «Toxic Crisis» του Ομηρου Ευαγγελινού, «Απαλλοτρίωση» του Μάνου Παπαδάκη, «Γαύδος. Εκεί στο Νότο» της Ανθής Νταουντάκη, «Ξερολιθιές. Στηρίγματα στο Αιγαίο» των Αμαλίας Ζέπου και Λυδίας Καρρά καθώς και δύο ντοκιμαντέρ από τη σειρά «Οικολογικά Ημερολόγια», το «Σιγή Ιχθύων» του Χάρη Ραφτογιάννη και το «Κρέας ο Πόλεμος των Πιρουνιών».

Με κεντρικό θέμα τη μουσική παρουσιάζονται τα ντοκιμαντέρ «Μεσόγειος: Σικελία» του Πάνου Καρακανεβάτου, «Encardia: Η Πέτρα που Χορεύει» του Αγγελου Κοβότσου, ενώ τη χιπ χοπ σκηνή συνεχίζει να καταγράφει με την κάμερα του ο Νίκος Σκαρέντζος στο «Ανοιχτά Μικρόφωνα».

Για τη μετανάστευση μιλούν τα ντοκιμαντέρ «Εβρος, η Αλλη Οχθη» του Χρόνη Πεχλιβανίδη, το «Νουρ – Φως Παντού Υπάρχει» του Νίκου Σούλη, το «Αύριο θα Ηταν μια Αλλη Μέρα» του Στέφανου Μονδέλου, «Περιμένοντας τους Βαρβάρους» του Κώστα Σταματόπουλου και «Η Αντίπερα Οχθη» του Μορτέζα Τζαφαρί.

Με πρωταγωνιστές τους Ελληνες της Διασποράς θα προβληθούν τα ντοκιμαντέρ «Greek Town, New England» του Νίκου Πανουτσόπουλου και «Τάνγκο Χασάπικο, ο Χορός των Λιμανιών» των Κωνσταντίνας Μπούσμπουρα και Χούλια Μ. Χέιμαν.

Τη συλλογική μνήμη ανιχνεύουν τα ντοκιμαντέρ «Εκτός Ιστορίας» της Φωφώς Τερζίδου, «Μέγαρο Εξαρχόπουλου» του Χρήστου Καλλίτση, «Το νησί που Μοιραζόμαστε» της Δανάης Στυλιανού. «25ος μεσημβρινός» των Χρύσας Τζελέπη και Τάνιας Χατζηγεωργίου, «Τα κορίτσια της Βροχής» της Αλίντας Δημητρίου (διαβάστε περισσότερα για την ταινία εδώ), «Μαρτυρίες Ξεσηκωμού» του Μανώλη Δημελλά, «The King’s Garden [Ο κήπος του βασιλιά]» της Φοίβης Φρονίστα και «Παγωμένος Χρόνος» του Ηλία Ιωσηφίδη.

Το θέμα της προσφυγιάς και τον εκπατρισμένο ελληνισμό παρουσιάζουν τα ντοκιμαντέρ « Περιμένοντας τη Ρόζα» του Νίκου Θεοδοσίου, «Ανάμεσα» της Γεωργίας Σαλαμπάση, «Τουρκοκρητικοί στην Αλικαρνασσό» του Κώστα Νταντινάκη και «Ο πρώτος υπολογιστής του κόσμου: Η συναρπαστική ιστορία του μηχανισμού των Αντικυθήρων» του Μάικ Μπέκαμ.

Το αστικό τοπίο χρησιμοποιούν σε πρώτο πλάνο τα ντοκιμαντέρ «Μικροπόλεις- Εκάλη: Το τείχος» του Γιάννη Γαϊτανίδη, »Perah Istar» της Ελισάβετ Λαλουδάκη και του Μάσιμο Πιτσοκάρο, »Μικροπόλεις – Ολυμπιακό χωριό: Ο φράχτης» της Περσεφόνης Μήλιου, «Μικροπόλεις – Παλαιό Φάληρο: Το παράθυρο» του Θωμά Κιάου, «Σκαλωσιά» του Ευριπίδη Λασκαρίδη, «Αμπελόκηποι» της Ομάδας Ντοκιμαντέρ Δήμου Αθηναίων 2011 και «Καπνίζουν Παρελθόν» του Στέφανου Κακαβούλη.

Πορτραίτα σημαντικών ανθρώπων σκιαγραφούν τα ντοκιμαντέρ «Directing Hell» του Χρήστου Χουλιάρα για το Νίκο Νικολαίδη, «Κλέφτης Εικόνων» του Πάνου Α. Θωμαΐδη για το Σπύρο Στάβερη, «Η επιστροφή του Ε.Χ Γονατά» της Εύας Στεφανή, «Σάκης Παπαδημητρίου – Η Αναπνοή του Αυτοσχεδιαστή» του Σπύρου Τσιφτσή και «Πάρε τα δώρα» του Λευτέρη Ξανθόπουλου για τους Κική Δημουλά και Τίτο Πατρίκιο.

Σύγχρονους ήρωες ανακαλύπτουν στα πιο απρόσμενα μέρη τα ντοκιμαντέρ «Ο τυφλός Ψαράς» των Στρατή Βογιατζή και Θέκλας Μαλάμου, «Με λένε Στέλιο» του Γιάννη Κασπίρη, «Το Αρχαίον Οστρακον» του Νίκου Αλευρά, «Χριστίνα» του Χάρη Ξυδιά, «Επιζώντες» της Μαρίας Γιαννούλη. «ΜΕΤΑΧΑ, Ακούγοντας το Χρόνο» του Σταύρου Ψυλλάκη, «Σαγιόμι» του Νίκου Νταγιαντά, «Ξύπνησε ο Σουλτάν Αχμέτ» του Νίκου Λυγγούρη, «Κατινούλα» της Μύρνας Τσάπα, «Σταυρούλα» της Ηρας Ντίκα και «Αφανείς ήρωες» του Παναγιώτη Κουντουρά.

Ανθρώπινες ιστορίες αφηγούνται τα ντοκιμαντέρ «The Outcasts» του Γιώργου Γεωργόπουλου, «Εγώ Είμαι Ενας Αλλος, Από τη Θεραπεία (180 Άνω) στην Κοινωνική Ενταξη» του Γιώργου Χρ. Ζέρβα, «Ο λόγος των Αποκλεισμένων» του Γιώργου Κεραμιδιώτη. «100 (Αλεξάνδρας 173, Αθήνα)» του Γεράσιμου Ρήγα, «Ελένη και Χαούμ» του Ευγένιου Ιωάννου και «To be or not to be Bagyeli» του Νίκου Θωμόπουλου.

Μάθετε περισσότερα για το 14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης που θα διεξαχθεί από τις 9 έως τις 18 Μαρτίου.

[Ολες οι παραπάνω ταινίες ταινίες εντάσσονται σε ενότητες που χρηματοδοτούνται, μεταξύ άλλων δράσεων του 14ου ΦΝΘ, από την Ευρωπαϊκή Ένωση - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2007-2013.]