Φεστιβάλ / Βραβεία

Φεστιβάλ Δράμας 2012: Ξεκινώντας με μια τελετή... μεγάλου μήκους!

στα 10

Ξεκίνησε χθες το βράδυ στην αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Δράμας το 35ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, γιορτάζοντας τα 35α του γενέθλια με μια τελετή έναρξης που... ξεπέρασε τη διάρκεια και μιας μέσης ταινίας μεγάλου μήκους.

Flix Team
Φεστιβάλ Δράμας 2012: Ξεκινώντας με μια τελετή... μεγάλου μήκους!

Η οικονομική κρίση, η πληθώρα των ελληνικών ταινιών του εθνικού διαγωνιστικού τμήματος (84 τον αριθμό) και τα 35α γενέθλια του Φεστιβάλ Δράμας, υπήρξαν τα κεντρικά σημεία της τελετής έναρξης του 35ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, που ξεκίνησε με ένα συγκινητικό μεν, όχι όμως και τόσο politically correct δημοτικό τραγούδι («Αρμέν», με σαφές αντιτουρκικό μήνυμα) από τη χορωδία «γυναίκες του Βώλακα» και ολοκληρώθηκε με το κόψιμο της γενέθλιας τούρτας του Φεστιβάλ, πριν ξεκινήσουν οι προβολές των πρώτων διαγωνιζόμενων ελληνικών ταινιών.

Ενδιάμεσα, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αντώνης Παπαδόπουλος έδειξε ολοφάνερα τον ενθουσιασμό του για την πληθώρα των ελληνικών ταινιών που υποβλήθηκαν φέτος (με δεδομένη την ομαδοποίηση πλέον όλων των ταινιών, ψηφιακών και μη σε ένα πρόγραμμα) αλλά και την πληθώρα των ταινιών που τελικά επιλέχθηκαν για να διαγωνιστούν.

Δηλώνοντας ωστόσο άστοχα πως, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, το μέλλον του ελληνικού σινεμά είναι η ταινία μικρού μήκους (ως γενικότερη ιδέα δεν την αμφισβητεί κανείς), παρουσιάζοντας ως αιτία το γεγονός πως δεν υπάρχει (!) παραγωγή ταινιών μεγάλου μήκους. Κάτι τέτοιο φυσικά δεν ισχύει, ειδικά σε μια εποχή όπου οι ελληνικές ταινίες μεγάλου μήκους που βρίσκονται σε γυρίσματα ή είναι ήδη έτοιμες, ξεπερνούν κάθε προηγούμενο άλλων ετών (ενδεικτικά δείτε εδώ τη λίστα με τις ελληνικές ταινίες του 2012-2013).

1Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Δράμας, Αντώνης Παπαδόπουλος.

Με ένα βίντεο για τα 35 χρόνια του Φεστιβάλ, ένα μικρό βίντεο για τον Θόδωρο Αγγελόπουλο από τον Πρόεδρο της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, Χάρη Παπαδόπουλο, αναφορές στην ΕΡΤ και το αρχείο της και με παρουσιάσεις των κριτικών επιτροπών (εθνικού και ξένου διαγωνιστικού τμήματος) - ανάμεσα τους ο Πρόεδρος της ελληνικής επιτροπής Ανδρέας Πάντζης και ο σκηνοθέτης Χρήστος Δήμας που θυμήθηκαν τις πρώτες τους φορές στο Φεστιβάλ - το όλο κλίμα της μεγάλης σε διάρκεια τελετής υπήρξε άνισα μοιρασμένο ανάμεσα σε μια γραφική παρελθοντολογία (και πολλούς αχρείαστους συνδικαλιστικούς τίτλους) και την ελπίδα που αποτελεί η νέα, δραστήρια γενιά κινηματογραφιστών.

Κλίμα που ανατράπηκε, ευτυχώς, άμεσα όταν ξεκίνησαν οι προβολές των πρώτων ταινιών του εθνικού διαγωνιστικού τμήματος, η αίθουσα άδειασε από τους προσκεκλημένους επίσημους της τελετής έναρξης και γέμισε από νέα παιδιά - συντελεστές των διαγωνιζόμενων ταινίων - και το πραγματικό Φεστιβάλ Δράμας ξεκίνησε.

Το Flix βρίσκεται στη Δράμα (αποστολή: Μανώλης Κρανάκης, Λήδα Γαλανού) και θα σας μεταφέρει καθημερινά το κλίμα του Φεστιβάλ, αποτίμηση των ταινιών του εθνικού διαγωνιστικού τμήματος και όλα όσα πρέπει να ξέρετε για να απαντήσετε και μόνοι σας στα ερωτήματα που γέμιζαν την οθόνη της χθεσινής τελετής έναρξης με κυριότερο το «How big is short?».

Διαβάστε εδώ περισσότερα για τις 84 ταινίες του εθνικού διαγωνιστικού τμήματος.