Buzz

Φατίχ Ακίν προς τον Πρόεδρο της Τουρκίας: «Σταματήστε αυτήν την τρέλα»

στα 10

Με ανοιχτή επιστολή του, ο Φατίχ Ακίν εκλιπαρεί τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ να σπάσει τη σιωπή του και να σταματήσει την τρέλα που έχει μετατρέψει τη χώρα σε ένα πεδίο μάχης ανάμεσα στην αδίστακτη αστυνομία και τους ανυπεράσπιστούς διαδηλωτές.

Φατίχ Ακίν προς τον Πρόεδρο της Τουρκίας: «Σταματήστε αυτήν την τρέλα»

Η επιστολή στάλθηκε μετά από τα γεγονότα που συνέβησαν στις 15 Ιουνίου στην Κωνσταντινούπολη, όπου ο Φατίχ Ακίν υπήρξε μάρτυρας μιας απίστευτης αγριότητας των αστυνομικών αρχών απέναντι στους διαδηλωτές.

«Σας γράφω για να σας ενημερώσω για τα γεγονότα που συνέβησαν το βράδυ του Σαββάτου, γιατί τα τουρκικά μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν φρόντισαν να τα καλύψουν ούτε στο ελάχιστο. Το Σάββατο το βράδυ εκατοντάδες πολίτες τραυματίστηκαν για ακόμη μια φορά από τις αστυνομικές αρχές στην Κωνσταντινούπολη. Ενας 14χρονος χτυπήθηκε στο κεφάλι από ένα δακρυγόνο και έχει υποστεί εγκεφαλική αιμορραγία. Μεταφέρθηκε μετά από εγχείρηση σε τεχνητό κώμα και σε θανάσιμη κατάσταση. Εθελοντές γιατροί που ήθελαν να βοηθήσουν τους τραυματισμένους διαδηλωτές έπεσαν θύματα σύλληψης με την αιτιολογία της τρομοκρατίας. Αυτοσχέδια νοσοκομεία βομβαρδίστηκαν με δακρυγόνα. Οι δικηγόροι που κληθήκαν για να υπερασπίσουν τους διαδηλωτές, συνελήφθησαν και αυτοί.

Οι δράσεις της αστυνομίας στην Ιστανμπούλ είναι όσο τρομακτικές όσο αυτές στη συνάντηση των G8 στη Γένοβα: Η αστυνομία έριξε δακρυγόνα σε κλειστά δωμάτια όπου ζούσαν παιδιά. Απείλησαν τουρκικούς σταθμούς να δείχνουν μόνο άσχετα ντοκιμαντέρ την ώρα των επεισοδίων. Οσοι προσπάθησαν να κάνουν ρεπορτάζ για τα γεγονότα, τους επέβαλλαν πρόστιμα και άλλα ποινικά μετρα. Επίσης απαγορεύτηκε η επικήδεια τελετή για τον Εθέμ Σαρισουλούκ που πέθανε κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων.

Αντί αυτών, ένας βοηθός γραμματέας της κυβέρνησης ονομάζει όλους τους διαδηλωτές στην πλατεία Ταξίμ ως τρομοκράτες. Και εσύ τιμημένε Πρόεδρε είσαι σιωπηλός. Δέκα χρόνια πριν εσύ και το κόμμα σου εκλεγήκατε με την υπόσχεση να πάρετε θέση για τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών της Τουρκίας. Δεν θέλω να πιστέψω ότι εγκαταλείψατε τη συνείδησή σας με σκοπό να αποδείξετε τη δύναμή σας. Απευθύνομαι στη συνείδησή σας: Σταματήστε αυτήν την τρέλα.»

Την ανοιχτή επιστολή του Φατίχ Ακίν ακολούθησε και ακόμη μια επιστολή, αυτή τη φορά προς την Αγγελα Μέρκελ, υπογεγραμμένη από κινηματογραφιστές που ζουν και εργάζονται στη Γερμανία, όπως την Σιμπέλ Κεκιλί (πρωταγωνίστρια στο «Game of Thrones»), τον Φατίχ Ακίν, τον διευθυντή φωτογραφίας Μάικλ Μπολχάους, τον σκηνοθέτη Ντάνι Λέβι, ζητώντας από την καγκελάριο της Γερμανίας να βοηθήσει ώστε με την παρέμβαση της Ευρώπης να σταματήσουν οι βιαιοπραγίες στην Τουρκία.

«Σταματήστε να είστε μόνο παρατηρητές. Ζητάμε ευγενικά από εσάς και τους Ευρωπαίους εταίρους σας να σταματήσετε την Κυβέρνηση της Τουρκίας να χρησιμοποιεί βία εναντίον των ίδιων των πολιτών της.»