Φεστιβάλ / Βραβεία

Το πνεύμα του Γουίλιαμ Μπάροουζ ζωντανεύει στο Exile Room

στα 10

Το «Burroughs: The Movie», το καλύτερο ντοκιμαντέρ που έγινε ποτέ για τον αμφιλεγόμενο συγγραφέα της Beat Generation, προβάλλεται την Πέμπτη 18/5 στο Exile Room.

Flix Team
Το πνεύμα του Γουίλιαμ Μπάροουζ ζωντανεύει στο Exile Room

Ενας διάσημος συγγραφέας, ένας παραγνωρισμένος κινηματογραφιστής, μια χαμένη ταινία που επανέρχεται στο προσκήνιο.

Από τον αινιγματικό beatnik συγγραφέα Γουίλιαμ Μπάροουζ μέχρι τον εξίσου μυστηριώδη σκηνοθέτη της καλύτερης ταινίας που έγινε ποτέ γι’ αυτόν, Χάουαρντ Μπρούκνερ, το Exile Room ολοκληρώνει τον Μάιο τις προβολές του για τη φετινή σεζόν με δύο υπέροχα κινηματογραφικά πορτρέτα για τη ζωή και τον θάνατο, για την τέχνη και τους ανθρώπους που την υπηρέτησαν με τον πλέον αντισυμβατικό τρόπο.

Διαβάστε ακόμη: Η νέα συνέχεια του «Εξορκιστή» θα είναι βγαλμένη από τη ζωή!

Burroughs: The Movie 607

Πέμπτη 18/5 στις 21:00

Burroughs: The Movie (1983)
Σκηνοθεσία: Χάουαρντ Μπρούκνερ / Χώρα: ΗΠΑ / Διάρκεια: 86’

Το «Burroughs: The Movie» εξερευνά τον βίο και την πολιτεία του αμφιλεγόμενου συγγραφέα του «Γυμνού Γεύματος» και του «Junkie», Γουίλιαμ Μπάροουζ, με μια οικειότητα που δεν θα έβρισκε ποτέ όμοιά της. Με αποκαλυπτικό υλικό γυρισμένο σε φιλμ 16 mm και με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων όπως ο Αλεν Γκίνσμπεργκ, η Πάτι Σμιθ, ο Τέρι Σάουθερν και ο Φράνσις Μπέικον, η ταινία ιχνηλατεί την εξέλιξη του μοναδικού λογοτεχνικού ύφους του συγγραφέα και ποιητή, και την άγρια αντισυμβατική ζωή του, ακολουθώντας τον στα ταξίδια του από τις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ ως τη Βόρεια Αφρική, αλλά και στις προσωπικές του τραγωδίες.

Σκηνοθετημένο από τον αδικοχαμένο Χάουαρντ Μπρούκνερ (και με τον Τζις Τζάρμους σε ρόλο ηχολήπτη!), το φιλμ ξεκίνησε το 1978 ως διπλωματική εργασία του δημιουργού της, για να πάρει σταδιακά τη μορφή μιας μεγάλου μήκους ταινίας που ολοκληρώθηκε πέντε χρόνια αργότερα. Εξαφανισμένο για χρόνια, το «Burroughs: The Movie» αποτελούσε για δεκαετίες το υλικό θρύλων, μέχρι την πρόσφατη ανακάλυψη μιας κόπιας από τον ανιψιό του σκηνοθέτη, Ααρον Μπρούκνερ, και την αναβίωση της ταινίας ως ένα ανεκτίμητο πορτρέτο και συνάμα το πρώτο και μοναδικό μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ που έγινε ποτέ για τον Μπάροουζ με τη δική του ενεργή συμμετοχή.

Uncle Howard 607

Πέμπτη 25/5 στις 21:00

Uncle Howard (2016)
Σκηνοθεσία: Ααρον Μπρούκνερ / Χώρα: ΗΠΑ, Αγγλία / Διάρκεια: 96’

Το 1989, ο σκηνοθέτης Χάουαρντ Μπρούκνερ πέθανε από AIDS σε ηλικία 34 ετών, έχοντας μόλις ολοκληρώσει την πρώτη του χολιγουντιανή παραγωγή: το μιούζικαλ «Bloodhounds of Broadway» με πρωταγωνίστρια τη Madonna. Το «Uncle Howard» πλέκει παρελθόν και παρόν, καθώς ξετυλίγει παράλληλα την ιστορία ενός καλλιτέχνη του οποίου το σύντομο έργο αποτύπωσε μοναδικά την πολιτιστική επανάσταση του ’70 και του ’80, αλλά και το προσωπικό ταξίδι του ανιψιού του 25 χρόνια αργότερα, ενώ ανακαλύπτει τις ταινίες του θείου του και την κληρονομιά μιας ζωής που διακόπηκε πρόωρα.

Με αφετηρία το καταφύγιο του Γουίλιαμ Μπάρρουζ στη Νέα Υόρκη, ο Ααρον Μπρούκνερ ανασύρει από τη λήθη όχι μόνο το χαμένο ντοκιμαντέρ του λατρεμένου του θείου για τον beatnik συγγραφέα, αλλά και μια πληθώρα υλικού, επιστολών, φωτογραφιών και βίντεο-ημερολογίων όπου ο «Θείος Χάουαρντ» κατέγραφε τα προσωπικά του συναισθήματα και την πορεία της ασθένειάς του. Μέσα από τα πολύτιμα αυτά θραύσματα μιας πολυσχιδούς και χαρισματικής προσωπικότητας, συνθέτει το τρυφερό και συγκινητικό πορτρέτο ενός ανθρώπου και ενός καλλιτέχνη που δεν πρόλαβε ποτέ να εκπληρώσει τις προσδοκίες που δημιούργησε, και παράλληλα μια αξέχαστη ωδή σε μια πόλη και μια ολόκληρη εποχή, στη Νέα Υόρκη του σεξ, των ναρκωτικών, του AIDS, της πολιτικής και της δημιουργικής έκρηξης που αναδύθηκε δυναμικά ανάμεσά τους.

Info
Exile Room (Αθηνάς 12, 3ος όροφος, Μοναστηράκι - έναντι ΜΕΤΡΟ, τηλ.: 210 3223395). Οι ταινίες θα προβληθούν με αγγλικούς υπότιτλος. Είσοδος δωρεάν.

Διαβάστε ακόμη

Burroughs: The Movie 607

Uncle Howard 607