Φεστιβάλ / Βραβεία

To Exile Room παρουσιάζει τη φθινοπωρινή κολεξιόν ντοκιμαντέρ

στα 10

Από το πολυσυζητημένο «Three Identical Strangers» μέχρι ένα αφιέρωμα στον σπουδαιότερο ίσως εν ζωή Αμερικανό ντοκιμαντερίστα, Ερολ Μόρις, αυτό είναι το πλήρες πρόγραμμα προβολών ντοκιμαντέρ του Exile Room για τη φθινοπωρινή σεζόν.

Flix Team
To Exile Room παρουσιάζει τη φθινοπωρινή κολεξιόν ντοκιμαντέρ

Αφοσιωμένο εμμονικά στη συναρπαστική τέχνη του σινεμά τεκμηρίωσης, το Exile Room (Αθηνάς 12, Μοναστηράκι) κάνει πρεμιέρα με ένα από τα πιο πολυσυζητημένα ντοκιμαντέρ της χρονιάς, το οποίο -καθόλου τυχαία- έσπασε τα ταμεία φέτος στην Αμερική και έχει ήδη βάλει πλώρη για τα Όσκαρ, η προσέγγισή του όμως είναι πάντα σφαιρική. Από box office hits μέχρι underground δημιουργούς και vintage αφιερώματα, το Exile Room συμβαδίζει με το παρόν, ανακαλύπτει ξανά το παρελθόν και προβλέπει το μέλλον του ντοκιμαντέρ. Απολαύστε το!

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

Το πιο επιτυχημένο εισπρακτικά ντοκιμαντέρ της χρονιάς και ένα αφιέρωμα στον underground Αμερικανό σκηνοθέτη Mark Rappaport (στο πλαίσιο του 9ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας) σηματοδοτούν την έναρξη της νέας σεζόν προβολών του Exile Room.

Three Identical Strangers 607 «Three Identical Strangers»

Πέμπτη 11/10 στις 21:00

Three Identical Strangers (2018)
Σκηνοθεσία: Tim Wardle / Χώρα: Μ. Βρετανία / Διάρκεια: 96’

Το 1980, έπειτα από μια σειρά συμπτώσεων, δύο παντελώς άγνωστοι μεταξύ τους 19χρονοι άνδρες έκαναν τη σοκαριστική ανακάλυψη ότι είναι πανομοιότυπα δίδυμα αδέλφια που χωρίστηκαν στη γέννα, και στη συνέχεια υιοθετήθηκαν και μεγάλωσαν σε διαφορετικές οικογένειες. Η απίθανη ιστορία τους δεν σταματά όμως εδώ: Όταν η είδηση δημοσιεύτηκε στη New York Post, ένας ακόμα νεαρός άνδρας τους προσέγγισε όταν διαπίστωσε ότι επρόκειτο για τον τρίτο πανομοιότυπο αδελφό, ο οποίος επίσης είχε υιοθετηθεί από άλλη οικογένεια! Έπειτα από μια θριαμβευτική επανένωση που απασχόλησε τα διεθνή μέσα, τα τρία αδέλφια έγιναν διάσημα, φτάνοντας να εμφανιστούν ακόμα και σε ταινία της Madonna. Μόνο που η ανακάλυψή τους έθεσε σε κίνηση μια σειρά γεγονότων που, δεκαετίες αργότερα, θα ξεσκέπαζε το ανατριχιαστικό μυστικό πίσω από τον χωρισμό τους, με απρόβλεπτες συνέπειες. Ακολουθώντας τις αποφασισμένες προσπάθειες των αδελφών να αποκαλύψουν όλη την αλήθεια πίσω από την τραγική τους ιστορία, το «Three Identical Strangers» παντρεύει ένα συναρπαστικό συνωμοσιολογικό θρίλερ και ένα συγκινητικό οικογενειακό δράμα σε μια καθηλωτική κινηματογραφική εμπειρία.

Rock Hudson’s Home Movies 607 «Rock Hudson’s Home Movies»

Πέμπτη 25 έως Σάββατο 27/10

Αφιέρωμα στον Mark Rappaport

Στο πλαίσιο του 9ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας που διοργανώνει η Ταινιοθήκη της Ελλάδος από τις 18 έως τις 28 Οκτωβρίου, το Exile Room φιλοξενεί ένα αφιέρωμα στο έργο του σπουδαίου underground Αμερικανού σκηνοθέτη Mark Rappaport, στις 25 και 26 Οκτωβρίου. Ο ίδιος ο δημιουργός θα βρίσκεται στην Αθήνα για να παρουσιάσει τις ταινίες του στο ελληνικό κοινό, αλλά και για να παραδώσει ένα μοναδικό masterclass, το Σάββατο 27/10. Αναλυτικό πρόγραμμα για το αφιέρωμα στον Mark Rappaport στο Exile Room μπορείτε να βρείτε εδώ.

Genesis 2.0 607 «Genesis»

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ: Weird Science

Από τα παγωμένα νησιά της Σιβηρίας μέχρι το μετα-αποκαλυπτικό σκηνικό της Αμπχαζίας, οι προβολές του Νοεμβρίου ξετυλίγουν δύο απίθανες ιστορίες που μοιάζουν να έχουν ξεπηδήσει από εξωφρενικά σενάρια επιστημονικής φαντασίας.

Πέμπτη 15/11 στις 21:00

Genesis 2.0 (2018)
Σκηνοθεσία: Christian Frei, Maxim Arbugaev / Χώρα: Ελβετία, Κίνα, Ρωσία, Νότια Κορέα, ΗΠΑ / Διάρκεια: 112’

Στα απομονωμένα σιβηρικά νησιά στον Αρκτικό Ωκεανό, κυνηγοί ελεφαντόδοντου ψάχνουν για χαυλιόδοντες εξαφανισμένων μαμούθ, κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και συχνά με κίνδυνο της ζωής τους, σε ένα αφιλόξενο τοπίο που μοιάζει σχεδόν προϊστορικό. Με τις τιμές να έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη, το κυνήγι τους φέρνει στο μυαλό τον πυρετό του χρυσού. Όταν όμως κάτω από το μόνιμα παγωμένο χώμα ανακαλύπτουν το εκπληκτικά καλοδιατηρημένο σώμα ενός μαμούθ, το εύρημα τους αποδεικνύεται πολύ πιο πολύτιμο, καθώς hi-tech εργαστήρια κλωνοποίησης στη Ρωσία και τη Νότια Κορέα το διεκδικούν με τη φιλοδοξία να αναστήσουν τον εκλιπόντα γίγαντα. Πρόκειται για την επόμενη μνημειώδη τεχνολογική επανάσταση ή για ένα ακόμα ακραίο δείγμα επιπόλαιης ανθρώπινης αλαζονείας; Με φωτογραφία που κόβει την ανάσα (για την οποία βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ του Sundance), το «Genesis 2.0» καλύπτει την απόσταση από την αγωνιώδη περιπέτεια επιβίωσης ως το επιστημονικό ντοκιμαντέρ, κι από το «Jurassic Park» μέχρι τα σύγχρονα πειράματα της συνθετικής βιολογίας που επιχειρεί να «επανεφεύρει» τη ζωή όπως την ξέρουμε.

Tarzan’s Testicles 607 «Tarzan’s Testicles»

Πέμπτη 29/11 στις 21:00

Tarzan’s Testicles (2017)
Σκηνοθεσία: Alexandru Solomon / Χώρα: Romania, France / Διάρκεια: 105’

Το Σουκχούμι είναι η πρωτεύουσα της Αμπχαζίας, μιας μικροσκοπικής, μη αναγνωρισμένης δημοκρατίας στις όχθες της Μαύρης Θάλασσας. Στον ψηλότερο λόφο του βρίσκεται ένα κάποτε πρωτοποριακό ιατρικό ινστιτούτο αφιερωμένο στην έρευνα των πιθήκων, το οποίο ιδρύθηκε από τους Σοβιετικούς τη δεκαετία του ’20. Ο θρύλος λέει ότι σκοπός του ήταν η δημιουργία ενός υβριδίου ανάμεσα στον άνθρωπο και τον πίθηκο. Το πλάσμα αυτό δεν ήρθε ποτέ στη ζωή, όπως δεν έγιναν ποτέ πραγματικότητα οι υποσχέσεις του κομμουνιστικού καθεστώτος… Σήμερα, άνθρωποι και ζώα βρίσκονται εγκλωβισμένα σε μια περιοχή ρημαγμένη από τον πόλεμο και δεκαετίες βαναυσότητας, θύματα και οι δύο μιας αποτυχημένης σειράς πειραμάτων. Από τις μαϊμούδες-αστροναύτες που επάνδρωσαν τα διαστημικά προγράμματα της Σοβιετικής Ένωσης μέχρι «τρελούς» επιστήμονες σε ρόλο Θεού, το «Tarzan’s Testicles» μοιάζει να ξεπήδησε από κάποιο ξεχασμένο b-movie επιστημονικής φαντασίας. Όμως ο Ρουμάνος Alexandru Solomon ενορχηστρώνει το εξωφρενικό υλικό του σε μια σουρεαλιστική υπαρξιακή αλληγορία που θα ζήλευε ακόμα κι ο Alejandro Jodorowsky, ένα υπερφιλόδοξο, σχεδόν μετα-αποκαλυπτικό φιλμ για τις εξοργιστικές αντιφάσεις της ανθρώπινης φύσης.

Gates of Heaven 607 «Gates of Heaven»

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ: Αφιέρωμα στον Errol Morris

Το Exile Room σας προσκαλεί να ανακαλύψετε τις δύο εμβληματικές πρώτες ταινίες με τις οποίες ξεκίνησε την πολυβραβευμένη καριέρα του ο σημαντικότερος ίσως σύγχρονος Αμερικανός ντοκιμαντερίστας.

Πέμπτη 13/12 στις 21:00

Gates of Heaven (1978)
Σκηνοθεσία: Errol Morris / Χώρα: ΗΠΑ / Διάρκεια: 85’

Όταν ένα νεκροταφείο ζώων στα περίχωρα του Σαν Φρανσίσκο αναγκάζεται να κλείσει, έπειτα από την πώληση του οικοπέδου όπου φιλοξενείται για την κατασκευή ενός νέου συγκροτήματος κατοικιών, τα 450 κατοικίδια που αναπαύονται εκεί μεταφέρονται σε μια ανάλογη εγκατάσταση στη γειτονική Νάπα. Αυτό το φαινομενικά ασήμαντο γεγονός αποτελεί την αφορμή για το αριστουργηματικό ντεμπούτο του Errol Morris, καθώς ο θρυλικός ντοκιμαντερίστας αποσπά μια σειρά αποκαλυπτικών εξομολογήσεων από τους ιδιοκτήτες τους, οι οποίοι μιλούν στην κάμερα για τους πολυαγαπημένους τους συντρόφους. Τίποτα δεν είναι αρκετό, όμως, για να περιγράψει πραγματικά αυτό το γοητευτικό, αστείο και αινιγματικό φιλμ που εγκαινιάζει το ιδιοσυγκρασιακό ύφος του σκηνοθέτη, ισορροπώντας ριψοκίνδυνα ανάμεσα στη διακριτική σάτιρα και στον ειλικρινή σεβασμό απέναντι στην απόλυτη αφοσίωση των εκκεντρικών συνομιλητών του στους φτερωτούς και τετράποδους φίλους τους. Γεμάτο αλλόκοτα σπαράγματα σοφίας για τις σχέσεις μας με τα κατοικίδιά μας, τους άλλους ανθρώπους αλλά και τον ίδιο μας τον εαυτό, το «Gates of Heaven» είναι μια ταινία για την αγάπη, την απώλεια και τον παραλογισμό της ίδιας της βιομηχανίας κηδειών.

Vernon, Florida 607 «Vernon, Florida»

Πέμπτη 20/12 στις 21:00

Vernon, Florida (1981)
Σκηνοθεσία: Errol Morris / Χώρα: ΗΠΑ, Δυτική Γερμανία / Διάρκεια: 55’

Στη δεύτερη –και αδιαμφισβήτητα κλασική πλέον– ταινία της εντυπωσιακής φιλμογραφίας του, ο Errol Morris μας ξεναγεί στο Βέρνον της Φλόριντα, μια μικρή ληθαργική πόλη περιτριγυρισμένη από βάλτους. Σε αυτήν την ξεχασμένη γωνιά του αμερικανικού νότου θα ανακαλύψει απρόσμενα μερικούς από τους πιο συναρπαστικούς χαρακτήρες της καριέρας του, ήρωες που θα ζήλευε κι ο πιο ευφάνταστος σεναριογράφος: έναν ενθουσιώδη κυνηγό γαλοπούλας, έναν αλλόκοτο ιερέα, έναν εκτροφέα σκουληκιών, έναν λακωνικό αστυνομικό, ένα ζευγάρι με μια πολύ ιδιαίτερη άποψη για τις επιπτώσεις της ραδιενέργειας – όλοι τους αφοσιωμένοι στο δικό τους προσωπικό κι ενίοτε παράλογο κυνήγι της ευτυχίας. Καθώς ο Morris τους αφήνει ανενόχλητους να μιλήσουν για τη ζωή τους και τις εμπειρίες τους σε αυτήν τη φαινομενικά ασήμαντη μικρή κοινότητα, εκείνοι αφηγούνται ιστορίες και περιστατικά που μοιάζουν ολοένα πιο ιδιόρρυθμα και εξωφρενικά. Το αποτέλεσμα είναι μια πολύτιμη συλλογή από ακαταμάχητες κινηματογραφικές προσωπογραφίες, που με τη σειρά τους συνθέτουν ένα μοναδικό κι αβίαστα φιλοσοφημένο πορτρέτο ανθρώπινης εκκεντρικότητας και μια Αμερικής που στα μάτια μας μοιάζει να έχει βγει από άλλο πλανήτη.

Info
Exile Room: Αθηνάς 12, 3ος όροφος (Μετρό Μοναστηράκι) / τηλ: 210 3223395
Είσοδος ελεύθερη / Οι ταινίες προβάλλονται με αγγλικούς υπότιτλους ή ελληνικούς υπότιτλους / Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του Exile Room.

Tags: Exile Room