Buzz

Στοιχειωμένα φορέματα και υπέργηροι καζανόβες τον Απρίλιο στο Exile Room

στα 10

Στις προβολές του Απριλίου στο Exile Room, δύο ελπιδοφόρα σκηνοθετικά ντεμπούτα προσεγγίζουν με παιχνιδιάρικο και ανατρεπτικό τρόπο την έννοια της μνήμης, αναζητώντας τις απροσδόκητες εκείνες λεπτομέρειες που την κρατούν ζωντανή.

Flix Team
Στοιχειωμένα φορέματα και υπέργηροι καζανόβες τον Απρίλιο στο Exile Room

Το θέμα της ανθρώπινης μνήμης (προσωπικής, συλλογικής, ιστορικής) αποτελεί μια βαριά (κι ενίοτε βαρύγδουπη) θεματική που στοιχειώνει χιλιάδες ντοκιμαντέρ - για να μη μιλήσουμε για ταινίες μυθοπλασίας. Πώς όμως μπορεί να την προσεγγίσει κανείς με πρωτοτυπία χωρίς να χάσει ταυτόχρονα τις πολλαπλές της διαστάσεις;

Συνεχίζοντας ακάθεκτο την αποστολή του να προβάλλει μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες σύγχρονες φωνές στο αχανές τοπίο του σύγχρονου ντοκιμαντέρ, το Exile Room παρουσιάζει τον Απρίλιο, σε ελληνική πρεμιέρα, δύο πολλά υποσχόμενα σκηνοθετικά ντεμπούτα που αντιμετωπίζουν με ανατρεπτικό τρόπο την έννοια της μνήμης, αναζητώντας τις απροσδόκητες εκείνες λεπτομέρειες που την κρατούν ζωντανή.

Από την Κωνσταντινούπολη και το ονειρικό, βραβευμένο στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο «Distant Constellation» της Σεβόν Μιζράχι, βοηθού του κορυφαίου διευθυντή φωτογραφίας Εντουαρντ Λάκμαν («Far from Heaven», «Carol»), μέχρι το Νιου Τζέρσι και το παιχνιδιάρικο κολάζ των αδελφών Ελαν και Τζόναθαν Μπογκαρίν στο «306 Hollywood», τα δύο ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν αναλαμβάνουν να μας ξεναγήσουν με φρεσκάδα και συναρπαστική αισθητική στα αχαρτογράφητα μονοπάτια της ανθρώπινης μνήμης.

Διαβάστε ακόμη: Η Ανιές Βαρντά και η αναθεώρηση του ντοκιμαντέρ

Distant Constellation 607

Πέμπτη 11/4 στις 21.00

Distant Constellation (2017)
Σκηνοθεσία: Σεβόν Μιζράχι / Χώρα: Τουρκία, ΗΠΑ / Διάρκεια: 82’

Σαν σε όνειρο, το «Distant Constellation» μας μεταφέρει σε ένα γηροκομείο στην Κωνσταντινούπολη, όπου οι βασανισμένοι του ένοικοι απολαμβάνουν το φλερτ τους με την κάμερα. Μια γυναίκα με βραχνή φωνή εξομολογείται τις αναμνήσεις της από τη γενοκτονία των Αρμενίων. Ενας πιανίστας διηγείται παλιές ερωτικές περιπέτειες πριν αποκαλύψει ένα νέο κεραυνοβόλο σκίρτημα. Ενας φωτογράφος που χάνει το φως του παίζει με το φλας καθώς στρέφει τη μηχανή του προς το μέρος μας. Με στοιχειωμένη ατμόσφαιρα που μοιάζει να έχει αναδυθεί από το σινεμά του Αντρέι Ταρκόφσκι κι επιρροές από τη sci-fi ανθρωπολογία του Κρις Μαρκέρ, η Τουρκο-Αμερικανίδα Σεβόν Μιζράχι μας συστήνει τους απροσδόκητα γοητευτικούς χαρακτήρες της –φαρσέρ, ιστορικούς, καλλιτέχνες και επίδοξους Καζανόβες– κι αφουγκράζεται τις ιστορίες τους σαν μια ανεκτίμητη αναλαμπή από το παρελθόν. Μια παιχνιδιάρικη όσο και διεισδυτική σπουδή πάνω στη μνήμη, το υπνωτιστικά αναστοχαστικό ντεμπούτο της φαντάζει σα να εκτυλίσσεται σε μια παράλληλη διάσταση, πέρα από το χώρο και το χρόνο, κάνοντας τον θεατή να παραδοθεί αμαχητί στο σχεδόν απόκοσμο σύμπαν του.

306 Hollywood 607

Πέμπτη 18/4 στις 21.00

306 Hollywood (2018)
Σκηνοθεσία: Ελαν και Τζόναθαν Μπογκαρίν / Χώρα: ΗΠΑ / Διάρκεια: 94’

Οταν τα αδέλφια Ελαν και Τζόναθαν Μπογκαρίν χάνουν τη γιαγιά τους, έρχονται αντιμέτωπα με το αιώνιο ερώτημα: Oταν ένα αγαπημένο πρόσωπο πεθαίνει, τι κάνουμε με όλα αυτά που έχει αφήσει πίσω του. Η μητέρα τους τούς συμβουλεύει να πουλήσουν το σπίτι και να πετάξουν τα πάντα, όμως εκείνοι ξεκινούν ένα επικό ταξίδι για να ξεσκεπάσουν τα μυστήρια που κρύβονται στην αχανή σαβούρα. Εκεί όπου η τρυφερότητα της Ανιές Βαρντά συναντά τον οπτικό φετιχισμό του Γουές Αντερσον, τα δύο αδέλφια συνθέτουν ένα ανατρεπτικό ντοκιμαντέρ μαγικού ρεαλισμού το οποίο μεταμορφώνει το ασφυκτικά χαοτικό σπίτι της γιαγιάς τους σε θαυμαστό ερείπιο, όπου τα κάθε λογής μπιχλιμπίδια μετατρέπονται σε πολύτιμα κειμήλια και οι ίδιοι σε αληθινούς ανασκαφείς! Η οδύσσειά τους θα τους οδηγήσει από τα προάστια του Νιού Τζέρσι στην αρχαία Ρώμη – με τη βοήθεια ειδικών και εργαλεία τους τη μόδα, τη φυσική, το χορό και την αρχαιολογία, θα ανακαλύψουν πώς ακόμα και τα πιο συνηθισμένα καθημερινά αντικείμενα μπορούν να συνθέσουν μια μνημειώδη μεταφορά για τη φύση της μνήμης, τον χρόνο και την ίδια την Ιστορία.

Δείτε παρακάτω τα τρέιλερ των δύο ταινιών.



Info
Exile Room: Αθηνάς 12, Μοναστηράκι / τηλ: 210 3223395 / www.exileroom.gr
11 & 18 Απριλίου στις 21.00
Είσοδος ελεύθερη / με αγγλικούς υπότιτλους

Διαβάστε ακόμη

Tags: Exile Room