Buzz

Εχετε όρεξη για απολαυστικό σινεμά; Γευτείτε πρώτοι λίγη «Υψηλή Μαγειρική»

στα 10

Η Filmtrade, η Σπέντζος Φιλμ και το Flix σας προσκαλούν στην επίσημη πρεμιέρα της ταινίας του Κριστιάν Βινσέντ που είναι είναι βασισμένη στην αληθινή ιστορία της Ντανιέλ Ντελπές, προσωπικής μαγείρισσας του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Μιτεράν.

Flix Team
Εχετε όρεξη για απολαυστικό σινεμά; Γευτείτε πρώτοι λίγη «Υψηλή Μαγειρική»

Η Ορτάνς Λαμπορί, μια γνωστή σεφ από την περιοχή Περιγκόρντ της Γαλλίας, μένει κατάπληκτη όταν ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας την καλεί να αναλάβει τη θέση της προσωπικής του μαγείρισσας. Από την θέση αυτή θα είναι υπεύθυνη για όλα τα γεύματά του, αλλά και αυτά των ιδιαίτερων προσκεκλημένων του, στο Προεδρικό Μέγαρο, στα Ηλύσια Πεδία.Παρόλο τον ανταγωνισμό και τη ζήλεια που έχει να αντιμετωπίσει από τα μέλη της υπόλοιπης κουζίνας, χάρη στο ατίθασο πνεύμα της η Ορτάνς γρήγορα επιβάλλεται. Η αυθεντικότητα της μαγειρικής της σύντομα γοητεύει τον Πρόεδρο, αλλά οι διάδρομοι του Μεγάρου κρύβουν παγίδες…

2

Ο σεναριογράφος του φιλμ, Ετιέν Κομάρ μιλά για το πως εμπνεύστηκε να γράψει το σενάριο της ταινίας όταν διάβασε στην εφημερίδα, ένα πορτρέτο της Ντανιέλ Ντελπές: «Ηθελα να κάνω μια ταινία για το πάθος της μαγειρικής εδώ και πολύ καιρό. Πριν από τρία χρόνια διάβασα ένα πορτρέτο της Ντανιέλ Ντελπές από την Ραφαέλ Μπασκέ στην Λε Μόντ: μια ολόκληρη σελίδα στην οποία μιλούσε για τα χρόνια που πέρασε στις ιδιωτικές κουζίνες στο Παλάτι του Ελυζέ. Η ιστορία αυτή αμέσως με μαγνήτισε γιατί για πρώτη φορά, δεν επρόκειτο για έναν διάσημο σεφ, αλλά μια συνηθισμένη, αυθεντική μαγείρισσα... Επειδή έτυχε να βρίσκομαι στο Περιγκόρντ ήρθα σ’ επαφή με την Ντανιέλ Ντελπές. «Έλα για μεσημεριανό την Κυριακή» μου είπε. ‘Ετσι, πήγα στην Λα Μπορντερί, ένα υπέροχο μέρος, που μοιάζει περισσότερο με ξενώνα παρά με φάρμα, όπου εκείνη εγκαταστάθηκε πριν από χρόνια. Περάσαμε πέντε ώρες στο τραπέζι τρώγοντας σαν βασιλιάδες. Αμέσως, εντυπωσιάστηκα από τις κοινωνικές της επαφές, από τον τρόπο που έκανε τους προσκεκλημένους της να συμμετέχουν στο γεύμα. Μιλήσαμε πολύ για τη ζωή της. Πέρα από το γεγονός ότι μαγείρεψε για έναν Γάλλο Πρόεδρο, αισθάνθηκα ότι η ιστορία της έχει μια ισχυρή μυθιστορηματική διάσταση...»

2

Με τον ίδιο ενθουσιασμό προσέγγισε την ιδέα και ο σκηνοθέτης Κριστιάν Βινσέντ. «Αγαπώ πολύ το μαγείρεμα, μαγειρεύω κι εγώ ο ίδιος (μάγειρας με Cordon Bleu), με ηρεμεί. Αγαπώ επίσης να βλέπω ανθρώπους που μαγειρεύουν. Το μαγείρεμα είναι πολύ ακριβές. Απαιτεί αρκετή τεχνική και μεγάλη δόση γενναιοδωρίας. Αγαπώ τους γενναιόδωρους ανθρώπους. Επίσης σκέφτομαι ότι το επάγγελμά μου είναι λίγο όπως των μαγείρων. Μερικές φορές σκέφτομαι ότι ένας μάγειρας που προετοιμάζει τις επιλογές του αναρωτιέται τα ίδια πράγματα με μένα. Όπως, ότι εργάζεται με ζωντανό υλικό, παίζει με τα χρώματα, τις φόρμες, τη συνέπεια, μίγματα τραγανά και μαλακά, καυτά και κρύα, ακατέργαστα και μαγειρεμένα… Θέλει να εκπλήξει και να καθησυχάσει. Εστιάζει στην παράδοση προσπαθώντας να καινοτομήσει. Πρέπει να σιγουρευτεί ότι ένα πιάτο του δεν μοιάζει με κανένα άλλο, διαφοροποιώντας τις μεθόδους του ή τα συνοδευτικά πιάτα… Κάποια χαρακτηριστικά της Ορτάνς στην ταινία είναι και δικά μου.»

2

Οσο για την Κατρίν Φρο που υποδύεται στην ταινία τον κεντρικό χαρακτήρα λέει για την γυναίκα που κλήθηκε να υποδυθεί. «Μόλις ο Ετιέν Κομάρ μου μίλησε για την ταινία, μου πρότεινε να πάμε στην Ντορντόν να επισκεφτούμε την Ντανιέλ. Πρώτα απ’ όλα με εντυπωσίασε το μέρος όπου ζει. Βρίσκεται κανείς σε ένα πολύ παλαιό περιβάλλον, όλα είναι αυθεντικά: το σπίτι, η φύση, ο τρόπος που μαγειρεύει. Όλα φαίνονται αμετάβλητα στο χρόνο. Είναι συγκινητικό να σκεφτεί κανείς ότι αυτή η γυναίκα που μαγείρεψε στο Ελυζέ για περισσότερο από δύο χρόνια προέρχεται από εδώ. Η Ντανιέλ συνδέεται απόλυτα με το σπίτι της και με την ιστορία του σπιτιού της (από όπου κατάγονταν η μητέρα της και η γιαγιά της - και οι δύο μεγάλες μαγείρισσες). Καταλαβαίνεις ότι είναι από το Περιγκόρντ που αντλεί αυτήν την ισορροπία και το κουράγιο που την χαρακτηρίζει. Εχει μια αξιοπρόσεκτη δύναμη χαρακτήρα. Κατόπιν, η περιέργεια την ώθησε να ταξιδέψει και να δοκιμάσει όλα αυτά τα πρότζεκτ, που όλα συνδέονται με το μαγείρεμα. Η Ντανιέλ είναι πραγματικά ένας ζεστός άνθρωπος, με μια εξαιρετική όρεξη για δουλειά, που αφιερώνεται εξ ολοκλήρου στη χαρά του φαγητού».

H Filmtrade, η Σπέντζος Φιλμ και το Flix σας δίνουν την ευκαιρία να δείτε την «Υψηλή Μαγειρική» πρώτοι την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου στις 20:30 μμ στο Αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου (Σίνα 31, Αθήνα) παρουσία της κας Ντανιέλ Ντελπές προσωπικής σεφ του πρώην Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Μιτεράν, στη ζωή της οποίας βασίζεται η ταινία.

Μετά τη λήξη της προβολής θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό. Ώρα προσέλευσης: 20:00 μμ. Είσοδος από την κεντρική είσοδο του Γαλλικού Ινστιτούτου όπου μπορείτε να απολαύσετε ένα ποτήρι κρασί Chateau Julia Chardonnay που προσφέρει το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη.

Για να διεκδικήσετε μια από τις δέκα διπλές προσκλήσεις, στείλτε ένα email στο win@flix.gr με τις λέξεις «Υψηλή Μαγειρική» στο θέμα και τα στοιχεία επικοινωνίας σας στο σώμα του email, μέχρι τις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας 10 Δεκεμβρίου. Οι τυχεροί θα ειδοποιηθούν το απόγευμα της Δευτέρας 10 Δεκεμβρίου στην διεύθυνση του email τους.

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας