Buzz

Ever Closer to the Stars: Ενας διαστρικός περίπατος από την Ααβόρα μέχρι το άπειρο

στα 10

Tο πρόγραμμα περιοδικών προβολών «Κυριακάτικες Αφηγήσεις» και η πλατφόρμα έρευνας & τέχνης «hd.kepler.» παρουσιάζουν την Κυριακή, 18 Μαρτίου στις 6 μ.μ. τρεις ταινίες μικρού μήκους των Γάλλων καλλιτεχνών Ζουλιέν Ντ. Μπενουά, Κλεμάν Κοζιτόρ, Ερίκ Στεφανί στον κινηματογράφο Ααβόρα

Flix Team
Ever Closer to the Stars: Ενας διαστρικός περίπατος από την Ααβόρα μέχρι το άπειρο

Ο κινηματογράφος Ααβόρα συνεχίζει ανήσυχα και κινηματογραφικά και φιλοξενεί την Κυριακή 18 Μαρτίου στις 6 το απόγευμα τρεις ταινίες μικρού μήκους Γάλλων καλλιτεχνών στο πλαίσιο του προγράμματος περιοδικών προβολών «Κυριακάτικες Αφηγήσεις» και με την επιμέλεια της πλατφόρμας έρευνας & τέχνης hd.kepler.

Οι ταινίες που θα προβληθούν είναι το «The Resonant Interval» του Κλεμάν Κοζιτόρ που παρουσιάστηκε στο Palais deTokyo το 2016, το «Anticipation» του Ερίκ Στεφανί που προβλήθηκε στο Κέντρο Τέχνης GeorgesPompidou στο Παρίσι στο πλαίσιο του Gondwana Series: Παρεμβάσεις από το ClarkHouse Initiative και το «In Awe», η πρώτη ταινία του Ζουλιέν Ντ. Μπενουά Julien D. Benoit καιπροβλήθηκε στο FID - 28ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου στη Μασσαλία.

Στην Ααβόρα θα βρεθεί ο καλλιτέχνης Ερίκ Στεφανί για να συνομιλήσει με το κοινό. Η συζήτηση θα γίνει στα αγγλικά.

Διαβάστε ακόμη: Ο Ακης Καπράνος μας βάζει βαθύτερα στον κόσμο των μεταμεσονύκτιων προβολών

IN Awe

Το «In Awe» είναι η πρώτη ταινία του Ζουλιέν Ντ. Μπενουά και προβλήθηκε στο FID - 28ο Διεθνές Φεστιβάλ Kινηματογράφου στη Μασσαλία. Η ταινία διαδραματίζεται μία παραμονή Χριστουγέννων στη Νέα Υόρκη,όταν ο Κομπάς, ένας αντικοινωνικός περιπλανώμενος νέος που ταλαντεύεται ανάμεσαστους κινδύνους του εικονικού κόσμου και την επίγνωση της μοναξιάς του, γνωρίζεισε έναν κινηματογράφο ένα «Golden Boy» με το οποίο αποκτά εμμονή. Η ταινίατου Ζουλιέν Ντ. Μπενουά αποδίδει εκπληκτικά καθημερινές στιγμές φτιαγμένες απόόνειρα και βία. Στους άδειους χιονισμένους δρόμους της πόλης, οι επιθυμίες τουKobas καταβαραθρώνονται, κάνοντας έτσι την ταινία να αποκαλύψει μια άλληπραγματικότητα.

Resonant interval

To «The Resonant Interval» του Κλεμάν Κοζιτόρ βασίζεται σε δύο ανεξήγητα φυσικά φαινόμενα: τον ήχοπου εκπέμπεται από το Βόρειο Σέλας και την εμφάνιση ενός μυστηριώδους φωτεινούαντικειμένου στην Αλάσκα. Και στις δύο περιπτώσεις, οι δεισιδαιμονίες και οιπεποιθήσεις των λαών Inuit και Saami διαταράσσουν την αναζήτηση επιστημονικώνεξηγήσεων. Μέσα από τις εικόνες και τις ιστορίες που παράγονται από αυτά ταφαινόμενα, η ταινία τοποθετείται μεταξύ προσωπικής και συλλογικής μυθολογίας,μεταξύ επιστημονικού πρωτοκόλλου και τελετουργίας, μεταξύ μυθοπλασίας καιντοκιμαντέρ.

Anticipation

To «Anticipation» του Ερίκ Στεφανί ονομάστηκε έτσι όπως το αίσθημα της προσδοκίας που οδημιουργός του αναζητούσε πριν ξεκινήσει την περιοδεία του στα ινδικάαστεροσκοπεία. Το συναίσθημα της προσδοκίας ακολουθούσαν καιοι Ινδοί αρχαιολόγοι στις αρχές του 18ου αιώνα, δημιουργώντας συγκρητικάαντικείμενα, μίγμα αρχαίας αραβικής αστρονομικής γνώσης και ινδουιστικώνπεποιθήσεων. Η ταινία κάνει το θεατή να νιώσει τη ζωικότητα ή να ακούσει τοναπίστευτο περιβάλλοντα ήχο που τον βυθίζει σε έναν άγνωστο χρόνο ενατένισης.



Η hd.kepler. χρησιμοποιεί αστρικούς συμβολισμούς για να σχολιάσεικοινωνικοπολιτικά θέματα όπως η ετερότητα, η διαμεσολάβηση, η πολιτιστικήμετάφραση, η συνύπαρξη σε ένα ολοένα και πιο δύσκολο περιβάλλον. To « EverCloser to the Stars » είναι μια σειρά διαστρικών περιπάτων που βασίζεται στακοσμολογικά ταξίδια, μια κυρίαρχη μορφή διήγησης στη λογοτεχνία, την ποίηση καιτη φιλοσοφία του 17ου και του 18ου αιώνα. Ο μύθος και το αφήγημα είναι εργαλείαπου μας επιτρέπουν, όχι μόνο να εξετάσουμε τον κόσμο όπως τα επιστημονικάεργαλεία αλλά κυρίως μας επιτρέπουν να σκεφτούμε και να φανταστούμε τον κόσμομε έναν άλλο τρόπο, ξεπερνώντας τους ρεαλιστικούς περιορισμούς.Βιογραφικά οργανωτών:

Η επιμελητική ομάδα των Κυριακάτικων Αφηγήσεων απαρτίζεται από τον ΘοδωρήΠροδρομίδη, εικαστικό, και Χριστίνα Κάλλη, ανεξάρτητη επιμελήτρια. Με τησυμβολή διεθνών εικαστικών, κινηματογραφιστών, επιμελητών, στοχαστών καιδημιουργών, το πρόγραμμα περιοδικών προβολών, επιδιώκει να παρουσιάσει μέσααπό το έργο ανεξάρτητων δημιουργών, επιλεγμένες αφηγήσεις για τις μεταβολές στηνπαγκόσμια και τοπική κοινωνία.

Η πλατφόρμα τέχνης & έρευνας hd.kepler ιδρύθηκε το 2015 από την Ελένη Ρήγα καιτον Florent Frizet. Η hd.kepler. λειτουργεί ως εξωπλανήτης. Είναι συνεχώς στηνέρευνα ενός κατοικήσιμου χώρου για την ανταλλαγή καλλιτεχνικών καιεπιμελητειακών πρακτικών. Επικεντρώνει τις δραστηριότητες της στη Γαλλία καιστην Ελλάδα, αναγνωρίζοντας ότι ευκαιρίες μπορούν να βρεθούν και αλλού.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για τους διοργανωτές και τους συμμετέχοντες του event στην επίσημη σελίδα του στο Facebook.

Ever Closer to the Stars