Buzz

Παρέμβαση Ευρωπαίων κινηματογραφιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τους πρόσφυγες

στα 10

Αποστολή Ευρωπαίων κινηματογραφιστών μίλησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη μεγάλη πρωτοβουλία της κοινότητας «For A Thousand Lives: Be Human».

Παρέμβαση Ευρωπαίων κινηματογραφιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τους πρόσφυγες

Οι Μισέλ Χαζαναβίσιους, Βαλέρια Μπρούνι - Τεντέσκι, Λοράν Καντέ, Μπέλα Ταρ, Αντρέι Τσιρά και Χάνα Σιγκούλα εκπροσώπησαν την ευρωπαϊκή κινηματογραφική κοινότητα, φτάνοντας στις Βρυξέλλες για να παραδώσουν στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτζ, το κείμενο της διαμαρτυρίας τους με τίτλο «A Thousand Lives: Be Human» - κίνηση υπέρ της αλληλεγγύης προς τα κύματα των προσφύγων που φτάνουν στην Ευρώπη.

Διαβάστε αναλυτικά: Περισσότεροι από 5000 άνθρωποι του σινεμά ζητούν άμεση λύση στο προσφυγικό στην Ευρώπη

Λαμβάνοντας τη διαμαρτυρία των ανθρώπων του σινεμά ο Μάρτιν Σουλτζ υποδέχτηκε την αντιπροσωπεία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ξεκινώντας με μια φράση του Εντμουντ Μπερκ: «Το μόνο πράγμα που είναι απαραίτητο για να θριαμβεύσει το καλό είναι οι καλοί άνθρωποι να μην κάνουν τίποτα. Υποδέχομαι θερμά αυτήν την πρωτοβουλία. Η πλειοψηφία των Ευρωπαίων υποστηρίζει τη βοήθεια προς τους πρόσφυγες. Με αυτήν την πρωτοβουλία αλλά και πολλές άλλες από την κοινωνία, δείχνουμε πως είμαστε σταθεροί στο να βρούμε μια δίκαιη λύση στο πνεύμα της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς».

Επισκεφθείτε τη σελίδα της διαμαρτυρίας στο ιντερνετ για να διαβάσετε περισσότερα και να συμμετάσχετε και εσείς με την υπογραφή σας.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Κλάουντε Μοράες καλοσώρισε επίσης την αντιπροσωπεία: «Οι Ευρωπαίοι κινηματογραφιστές ήρθαν σήμερα εδώ γιατί κατανοούν τη δύναμη των εικόνων και το γεγονός πως η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι επίσης μια ενωση από αξίες εν μέσω της προσφυγικής κρίσης. Γι' αυτό το λόγο, μιλάνε για τους πρόσφυγες, καθώς ο χειμώνας έρχεται, καλώντας τα κράτη μέλη να μην εφησυχάζουν και να συγκεντρωθούν σε μια πρακτική, οργανωμένη, αλληλέγγυα δράση κόντρα στην αδράνεια».

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Σίλιβα Κόστα δήλωσε τα εξής: «Το σινεμά, η δημιουργικότητα και ο πολιτισμός παίζουν κρίσιμο ρόλο στην ενημέρωση των πολιτών και στην ευθύνη των εθνικών και ευρωπαϊκών οργανισμών. Είμαστε ευτυχείς για το κάλεσμα των σκηνοθετών και των ηθοποιών που, με το πολύτιμο έργο τους δίνουν φωνή και βλέμμα στη δραματική κατάσταση των προσφύγων. Μοιραζόμαστε μαζί τους το στόχο μιας πιο συνεκτικής και χωρίς αποκλεισμούς Ευρώπης».

European Parliament

Ο Μισέλ Χαζαναβίσιους τόνισε: «Ο μοναδικός τρόπος που η Ευρώπη μπορεί να ελπίζει την αποτροπή της επικίνδυνης εξάπλωσης του λαϊκισμού και της δημαγωγίας είναι να παραμείνει ταυτόχρονα πολιτική και ανθρώπινη».

Η Χάνα Σιγκούλα δήλωσε: «Η Ευρώπη είναι άρρωστη από τον ίδιο τον κυνισμό και την απαισιοδοξία της. Αυτή η κρίση είναι και μια ευκαιρία. Εφτασα ως Πολωνή πρόσφυγας στη Γερμανία και σταδιακά κατάφερα να ενσαρκώσω τη Γερμανία στις ταινίες που έκανα».

Η Βαλέρια Μπρούνι - Τεντέσκι είπε από την πλευρά της: «Οταν αφοσιώνομαι, στο έργο μου ή σε κάποιο σκοπό, δεν ξεχνώ ποτέ το γεγονός πως βρισκόμαστε όλοι στην ίδια βάρκα και πως πρέπει να συμπεριφερόμαστε ο ένας στον άλλον ως ίσοι».

Δείτε εδώ το βίντεο με την ομιλία της αντιπροσωπείας των Ευρωπαίων κινηματογραφιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Διαβάστε ακόμη: «Μην κατηγορείτε τους πρόσφυγες που αναζητούν μια καλύτερη ζωή»: διαβάστε το άρθρο της Αντζελίνα Τζολί στους Times