Φεστιβάλ / Βραβεία

Ηρθε η ώρα για την 30ή Απονομή των Βραβείων της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου

στα 10

To Σάββατο 9 Δεκεμβρίου είναι το φετινό ραντεβού με τα Ευρωπαϊκά Βραβεία και τη μεγάλη γιορτή του ευρωπαϊκού σινεμά.

Flix Team
Ηρθε η ώρα για την 30ή Απονομή των Βραβείων της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου

Τα Ευρωπαϊκά Βραβεία που δίνονται από τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου στο τέλος κάθε χρονιάς είναι κάτι περισσότερο από τα «Ευρωπαϊκά Οσκαρ», όπως συνηθίζουν να αποκαλούνται, κυρίως για δημοσιογραφικούς λόγους. Για το σινεμά της Γηραιάς Ηπείρου - που παραμένει ασύγκριτα το πιο μοντέρνο και ανανεωτικό σε όλον τον πλανήτη - οι διακρίσεις για τα καλύτερα επιτεύγματα της χρονιάς έρχονται να επισφραγίσουν τις προσπάθειες ετών να είναι το ευρωπαϊκό σινεμά μέρος μιας πολιτιστικής κληρονομίας που αξίζει να στηρίζεται και να επικροτείται.

Φέτος, όπως συμβαίνει κάθε δυο χρόνια, τα βραβεία δίνονται στο σπίτι της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, το Βερολίνο, στο εντυπωσιακό Haus der Berliner Festspiele, σε μια τελετή που είναι ήδη διπλά εορταστική, αφού φέτος τα Ευρωπαϊκά Βραβεία δίνονται για 30ή φορά.

Η Ελλάδα ανήκει στις χώρες που θα δουν ζωντανά την τελετή από την COSMOTE TV στις 20.00 στο COSMOTE CINEMA 2HD.

The Square 607 Το Τετράγωνο

on body and soul 607 H Ψυχή και το Σώμα

Οι μεγάλοι ανταγωνιστές φέτος είναι το «Τετράγωνο» του Ρούμπεν Εστλουντ και το «Η Ψυχή και το Σώμα» της Ιλντικο Ενιέντι (ο Χρυσός Φοίνικας του Φεστιβάλ Καννών και η Χρυσή Αρκτος του Φεστιβάλ Βερολίνου, αντίστοιχα) που πρωταγωνιστούν με τέσσερις υποψηφιότητες το καθένα, ενώ ανάμεσα στις ταινίες που διεκδικούν Ευρωπαϊκό Βραβείο είναι το «120 Χτύποι το Λεπτό» του Ρομπίν Καμπιγιό, το «Χωρίς Αγάπη» του Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ και το «Η Αλλη Οψη της Ελπίδας» του Ακι Καουρισμάκι.

The Killing of a Sacred Deer 607 Ο Θάνατος του Ιερού Ελαφιού

Εντονη παρουσία έχει και «Ο Θάνατος του Ιερού Ελαφιού» με τρεις υποψηφιότητες, με τον Γιώργο Λάνθιμο να διεκδικεί το βραβείο σκηνοθεσίας και σεναρίου (μαζί με τον Ευθύμη Φιλίππου), και τον Κόλιν Φάρελ υποψήφιο για καλύτερη ανδρική ερμηνεία, ενώ ελληνικό ενδιαφέρον

Copa Loca 607 Copa-Loca

Young Me Young Men at their Window

Τέλος, στην κατηγορία καλύτερης μικρού μήκους ταινίας βρίσκουμε και το «Copa-Loca» του Χρήστου Μασσαλά, και το βραβευμένο στο Λοκάρνο «Young Men at their Window» του Λουκιανού Μοσχονά, δύο από τους πολλά υποσχόμενους νέους Ελληνες σκηνοθέτες με παρουσία και διακρίσεις στο εξωτερικό.

Loveless 607Χωρίς Αγάπη

Τα πρώτα βραβεία που δόθηκαν ήδη από επιλεγμένη επιτροπή δίνουν το στίγμα των επικείμενων βραβεύσεων και στις μεγάλες κατηγορίες.

Βραβείο Φωτογραφίας: Μιχαίλ Κρίχμαν για το «Χωρίς Αγάπη»
Βραβείο Μοντάζ: Ρομπίν Καμπιγιό για το «120 Χτύποι το Λεπτό»
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Γιόσεφιν Εσμπεργκ για το «Τετράγωνο»
Κοστούμια: Καταρζίνα Λεβίνσκα για το «Spoor»
Κομμώσεις και Μακιγιάζ: Λέντερτν βαν Νιμβέγκεν για το «Brimstone»
Βραβείο Μουσικής: Εβγκένι και Σάσα Γκαλπερίν για το «Χωρίς Αγάπη»
Βραβείο Ηχου: Οριολ Ταραγκό για το «A Monster Calls»

120 BPM 607 120 Χτύποι το Λεπτό

Στην 30η τελετή θα τιμηθούν η Ζιλί Ντελπί και ο Αλεξάντερ Σοκούροφ, ενώ θα παραστεί όλη η αφρόκρεμα του ευρωπαϊκού σινεμά - ενδεικτικά αναφέρουμε μερικούς από τους παρουσιαστές της βραδιάς: η Μάρεν Αντε, ο Πάβελ Παβλικόφσκι, ο Στίβεν Φρίαρς, ο Κάρλος Σάουρα, η Χάνα Σιγκούλα, ο Ιστβαν Ζάμπο και Φόλκερ Σλέντορφ.

Θυμηθείτε εδώ τις υποψηφιότητες των 30ών Ευρωπαϊκών Βραβείων και στοιχηματίστε για τους νικητές σε όλες τις κατηγορίες.

frantz 607 Frantz

Η Ελλάδα ανήκει στις χώρες που θα δουν ζωντανά την τελετή από την COSMOTE TV στις 20.00 στο COSMOTE CINEMA 2HD σε ζωντανό σχολιασμό από τη Χριστίνα Μπίθα. Η τελετή απονομής θα μεταδοθεί ξανά, υποτιτλισμένη, την Δευτέρα 11/12 στις 18.00 στο COSMOTE CINEMA 2HD, και στις υπηρεσίες COSMOTE TV PLUS και COSMOTE REPLAY TV.

Ανήμερα της τελετής απονομής, το πρόγραμμα του COSMOTE CINEMA 2HD θα είναι αφιερωμένο στον ευρωπαϊκό Κινηματογράφο, με back2back προβολές ταινιών που έχουν διεκδικήσει ή έχουν αποσπάσει διακρίσεις στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου. Μεταξύ άλλων, θα προβληθούν η κωμωδία «Μια Αγελάδα στο Παρίσι» (11.00), το animation «Η Κόκκινη Χελώνα» (12.40), το δραματικό «Εγώ, ο Ντάνιελ Μπλέικ» του Κεν Λόουτς (16.10), αλλά και το βιογραφικό «Το Κορίτσι από τη Δανία». Ακόμα, στο πρόγραμμα μεταδόσεων του COSMOTE CINEMA 2HD το Σάββατο 9/12, ξεχωρίζουν το βραβευμένο στην κατηγορία καλύτερου ευρωπαϊκού ντοκιμαντέρ, «Φωτιά στη Θάλασσα» του Τζιανφράνκο Ρόζι (14.10), αλλά και το πολυβραβευμένο «Τόνι Ερντμαν» της Μάρεν Άντε με τον Πέτερ Σιμονίσεκ, το οποίο στην 29η Απονομή των Ευρωπαϊκών Βραβείων κέρδισε και τα 5 πιο σημαντικά Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου (Γυναικείας και Ανδρικής ερμηνείας, Σκηνοθεσίας, Σεναρίου, Καλύτερης Ταινίας) και προβάλλεται αμέσως μετά την τελετή απονομής.

Λίγο πριν την ζωντανή μετάδοση της τελετής απονομής, θα προβληθεί το «Frantz» του Φρανσουά Οζόν (18.00), το οποίο διεκδικεί βραβείο φέτος σε δύο κατηγορίες (Καλύτερη Ευρωπαία Ηθοποιός - Πόλα Μπερ & Καλύτερος Ευρωπαίος Σεναριογράφος - Φρανσουά Οζόν).


Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα, τις πρεμιέρες και τις τηλεοπτικές σειρές στο επίσημο site της COSMOTE TV.