Industry

O σκηνοθέτης και παραγωγός Τίμων Κουλμάσης είναι ο νέος εθνικός εκπρόσωπος στο Ταμείο Eurimages

στα 10

Ηταν γνωστό από καιρό, αλλά τώρα επιβεβαίωνεται με επίσημο δελτίο Τύπου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου: στα χέρια του Τίμωνα Κουλμάση θα βρίσκονται πλέον οι τύχες των ελληνικών ταινιών που θα διεκδικήσουν από δω και στο εξής τη σημαντική υποστήριξη από το ευρωπαϊκό ταμείο Eurimages.

O σκηνοθέτης και παραγωγός Τίμων Κουλμάσης είναι ο νέος εθνικός εκπρόσωπος στο Ταμείο Eurimages

Στη συνέντευξη Τύπου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου τον Ιούλιο του 2017 είχαμε ρωτήσει ρητά τους εκπροσώπους του οργανισμού για την τύχη της εκπροσώπησης της Ελλάδας στο Eurimages και ειδικότερα για την αλλαγή ή όχι του Αλέξη Γρίβα, που ήταν μέχρι τότε ο εθνικός εκπρόσωπος σε αυτό. Η σύσσωμη τότε απάντηση ήταν πως ο Αλέξης Γρίβας παραμένει εθνικός εκπρόσωπος και πως το Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου θα συζητούσε μαζί του για την επιθυμία του να παραμείνει ή όχι στη θέση, αφού είχε προηγηθεί και η αποπομπή του από τη θέση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου.

Τέσσερις μήνες μετά, με δελτίο Τύπου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου επιβεβαιώνεται αυτό που ήδη ήταν γνωστό εδώ και καιρό: η αντικατάσταση του Αλέξη Γρίβα και η τοποθέτηση στη θέση του εθνικού εκπροσώπου του ευρωπαϊκού Ταμείου Eurimages του σκηνοθέτη Τίμωνα Κουλμάση, ο οποίος είναι και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Διαβάστε ακόμη: O Τίμων Κουλμάσης μιλάει στο Flix για το «Πορτραίτο του Πατέρα σε Καιρό Πολέμου»

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι στο επίσημο δελτίο Τύπου του ΕΚΚ αναφέρεται πως στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου «τονίστηκε η γενικότερη ανάγκη ανανέωσης σε επίπεδο προσώπων σε θέσεις αυξημένης ευθύνης όπως αυτή του εκπροσώπου στο Eurimages».

Ελπίζουμε η επιλογή του Τίμωνα Κουλμάση, ο οποίος πρόσφατα έκανε και την πρεμιέρα της νέας του ταινίας στο Ινστιτούτο Goethe της Αθήνας, να αποδειχτεί το ίδιο επιτυχημένη με αυτή του Αλέξη Γρίβα στο δύσκολο πεδίο ανταγωνισμού που εισέρχονται οι ελληνικές συμπαραγωγές όταν διεκδικούν μερίδιο από τον προϋπολογισμό του ταμείου Eurimages. Οι πιο πρόσφατες ελληνικές συμπαραγωγές που χρηματοδοτήθηκαν από το Εurimages ήταν το «Avril et Djam» του Τόνι Γκάτλιφ και ο «Οίκτος» του Μπάμπη Μακρίδη.


Ακολουθεί αυτούσιο το δελτίο Τύπου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου:

Ο ΤΙΜΩΝ ΚΟΥΛΜΑΣΗΣ ΝΕΟΣ ΕΘΝΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ EURIMAGES

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου κατά την τελευταία του συνεδρίαση εξέτασε το ζήτημα της εκπροσώπησης της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό ταμείο Eurimages. Η εθνική συμμετοχή στο Eurimages ενισχύεται κάθε χρόνο με σημαντικούς οικονομικούς πόρους από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και αποτελεί πολύ σημαντικό πεδίο για την ισχυροποίηση της θέσης της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής σε διεθνές επίπεδο. Aφού επισημάνθηκε η θετική προσφορά του επί πενταετία εθνικού εκπροσώπου κυρίου Αλέξη Γρίβα, καθώς και του επί σειρά ετών αναπληρωτή εκπροσώπου κυρίου Γιάννη Ηλιόπουλου, τονίστηκε η γενικότερη ανάγκη ανανέωσης σε επίπεδο προσώπων σε θέσεις αυξημένης ευθύνης όπως αυτή του εκπροσώπου στο Eurimages.

Στο πνεύμα αυτό, το Δ. Σ. του Ε.Κ.Κ. αποφάσισε ομόφωνα τον ορισμό νέου εκπροσώπου και ανέθεσε τα καθήκοντα αυτά στον σκηνοθέτη και παραγωγό Τίμωνα Κουλμάση. Σύντομα θα ανακοινωθεί και το όνομα του νέου αναπληρωτή εκπροσώπου. Το Δ.Σ. ευχαρίστησε τον κύριο Αλέξη Γρίβα για την θετική προσφορά του, καθώς για την αποδοχή του αιτήματος να παραμείνει στη θέση του εκπροσώπου μέχρι το τέλος του έτους, λειτουργώντας συμβουλευτικά προς τον νέο εκπρόσωπο τον οποίο και θα συστήσει στους ομολόγους του των άλλων χωρών κατά την προσεχή σύνοδο του Eurimages τον Δεκέμβριο στην Κρακοβία.

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα του Τίμωνα Κουλμάση

Ο Τίμων Κουλμάσης γεννήθηκε στη Γερμανία το 1961. Μετά τις σπουδές Ιστορίας και Φιλοσοφίας στη Γερμανία και στη Γαλλία εργάζεται ως σκηνοθέτης και σεναριογράφος στο Παρίσι και στην Αθήνα. Οι ταινίες του, μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, συμμετείχαν στα φεστιβάλ των Καννών, Βενετίας, Βερολίνου, Λοκάρνο, Μόντρεαλ κ.α. και απέσπασαν σημαντικά βραβεία και διακρίσεις. (Μεταξύ άλλων, οι ταινίες του έχουν τιμηθεί με τα βραβεία EUROPA 1994, Καλύτερου Ντοκιμαντέρ Μόντρεαλ 1995, Α’ Κρατικού Βραβείου Ντοκιμαντέρ 1998, Α’ Βραβείο Ευρωπαϊκού Ντοκιμαντέρ Στρασβούργο 2001 κ.α.) Οι ταινίες του έχουν ενισχυθεί στο παρελθόν δύο φορές από το πρόγραμμα του Ταμείου EURIMAGES. Ο ίδιος έχει εργαστεί ως αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Ντοκιμαντέρ LUSSAS (MASTER II, Πανεπιστήμιο GRENOBLE III), προσκεκλημένος καθηγητής για σεμινάρια στο τμήμα σεναρίου στην FÉMIS (École nationale supérieure des métiers de l'image et du son) και διδάσκει δημιουργικό ντοκιμαντέρ στην 'École Supérieure d'Études Cinématographiques στο Παρίσι. Από το 1995 μέχρι το 2013 έχει διατελέσει μέλος τεσσάρων επιτροπών ενίσχυσης συγγραφής σεναρίου και χρηματοδότησης ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους του Γαλλικού Κέντρου Κινηματογράφου. Από το 2016 είναι μέλος του Δ.Σ. του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.


Διαβάστε ακόμη: