Industry

Η Ελίνα Ψύκου και ο Χρίστος Γεωργίου παίρνουν το πράσινο φως από το Eurimages για τις νέες τους ταινίες

στα 10

Δύο ελληνικές ταινίες αποφάσισε να υποστηρίξει το Eurimages στην τελευταία του συνεδρίαση στη Λισαβόνα, δίνοντας έτσι εμπιστοσύνη στο ελληνικό σινεμά ακόμη και μέσα σε ένα αβέβαιο τοπίο εντός των συνόρων.

Η Ελίνα Ψύκου και ο Χρίστος Γεωργίου παίρνουν το πράσινο φως από το Eurimages για τις νέες τους ταινίες
«Ο Γιος της Σοφίας» της Ελίνας Ψύκου

Συνεχίζοντας να στηρίζει το ελληνικό σινεμά ακόμη και στις πιο σκοτεινές εποχές του, το Eurimages αποφάσισε να ενισχύσει δύο ελληνικά σχέδια ταινιών που αποτελούν ελληνικές συμπαραγωγές και με το πράσινο φως του ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού για τον κινηματογράφο προγράμματος βρίσκονται ακόμη ένα βήμα πιο κοντά στην πραγματοποίησή τους. Η συνάντηση έγινε από τις 9 έως τις 12 Μαρτίου και τα σχέδια παρουσίασε ο Αλέξης Γρίβας, νεοσύστατος Πρόεδρος του Δ.Σ. του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (Ε.Κ.Κ.) και εκπρόσωπος του Ε.Κ.Κ. στο Eurimages.

Οι ταινίες που ενισχύθηκαν με το συνολικό ποσό των 300.000 ευρώ (από 150.000 ευρώ η κάθε μία) είναι ο «Γιος της Σοφίας» της Ελίνα Ψύκου, μια συμπαραγωγή Ελλάδας, Γαλλίας και Βουλγαρίας και το «Χρόνια Πολλά» του Χρίστου Γεωργίου, μια συμπαραγωγή Ελλάδας, Κύπρου, Γερμανίας και Γαλλίας.

Ο «Γιος της Σοφίας» είναι η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία της Ελίνας Ψύκου μετά την «Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά», μια παραγωγή του Γιώργου Καρναβά (Heretic) από την Ελλάδα, της KinoElektron από τη Γαλλία και της The Shouvkov Βrothers από τη Βουλγαρία. Η ανάπτυξη του σεναρίου της ταινίας έχει χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα media και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και τα γυρίσματα θα ξεκινήσουν το καλοκαίρι του 2015. Τη διανομή από την Ελλάδα έχει αναλάβει η Feelgood entertainment και από τη Γαλλία η Sophie Dulac.

Η ιστορία της ταινίας εκτυλίσσεται στην Αθήνα του 2004. Οι Ολυμπιακοί αγώνες επιστρέφουν στην Ελλάδα και ο 11χρονος Μίσα έρχεται από την Ρωσία για να ζήσει με την μητέρα του, Σοφία. Αρχικά, η Σοφία του λέει πως θα μείνουν με έναν ηλικιωμένο Ελληνα τον οποίο φροντίζει. Οταν όμως τελικά του αποκαλύπτει πως είναι παντρεμένοι, ο Μίσα το σκάει από το σπίτι. Μη όντας έτοιμος να ζήσει στον «έξω» κόσμο, σύντομα επιστρέφει στο προστατευμένο περιβάλλον του σπιτιού του κυρίου Νίκου. Η νέα οικογένεια περνά μερικές στιγμές επιφανειακής ευτυχίας. Τίποτα όμως δεν έχει ακόμη τελειώσει…

To «Χρόνια Πολλά» είναι η τρίτη ταινία μεγάλου μήκους του Χρίστου Γεωργίου μετά το «Κάτω απ'τ Αστρα» και το «Μικρό Εγκλημα» με εταιρείες παραγωγής τον Χρίστο Γεωργίου από την Ελλάδα, την Lychnari Productions από την Κύπρο, την Τwenty Twenty Vision και τον Θανάση Καραθάνο από τη Γερμανία και τη Manny Films από τη Γαλλία. Η ταινία έχει χρηματοδοτηθεί και από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και τα γυρίσματα θα ξεκινήσουν το καλοκαίρι του 2015.

Πρωταγωνίστρια είναι η 14χρονη Μαργαρίτα. Το μεγάλο πρόβλημα της ζωής της είναι ο πατέρας της ο Γιώργος που είναι ματατζής. Οταν ο Γιώργος βλέπει την κόρη του μέσα από τα δακρυγόνα στις ταραχές, εκείνος και η γυναίκα του Σοφία, αποφασίζουν ότι πατέρας και κόρη πρέπει να πάνε στο εξοχικό τους για λίγες μέρες σε μία προσπάθεια να προστατέψουν την κόρη τους και να διασώσουν ό,τι μπορούν από τη σχέση τους.

Και οι δύο προτάσεις συμμετείχαν στο 11o Berlinale Co-Production Market του 2014 και έχουν χρηματοδοτηθεί από το διμερές Ταμείο συμπαραγωγών μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας, το οποίο συστάθηκε από το Εθνικό Κέντρο Κινηματογράφου και Κινούμενης Εικόνας της Γαλλίας (CNC) και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (Ε.Κ.Κ.).

Ας ελπίσουμε η εμπιστοσύνη του Eurimages να είναι ένα καλό δείγμα πως τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα δεν θα επηρεαστούν από το άστατο οικονομικό καθεστώς της Ελλάδας, την ανυπαρξία της χρηματοδοτικής συμβολής της κρατικής τηλεόρασης ή την έλλειψη πόρων που θα επηρεάσουν σίγουρα τις λειτουργίες του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Διαβάστε ακόμη: