Buzz

#EUandMe: Η Ευρώπη αναζητά νέους σκηνοθέτες με έναν διαγωνισμό!

στα 10

Είσαι νέος κινηματογραφιστής; Πιστεύεις πως έχεις τα προσόντα για να καθίσεις στην καρέκλα του σκηνοθέτη; Η Ευρώπη σε ψάχνει! Διάβασε λεπτομέρειες.

#EUandMe: Η Ευρώπη αναζητά νέους σκηνοθέτες με έναν διαγωνισμό!

Η Ευρωπαϊκή Ενωση προσφέρει μία μοναδική ευκαιρία μέσω του προγράμματος #EUandMe: έναν διαγωνισμό νέων σκηνοθετών. Η ΕΕ δίνει την ευκαιρία σε νέους σκηνοθέτες να δημιουργήσουν τη δική τους ταινία μικρού μήκους. Πέντε νικητές θα λάβουν επιχορήγηση 7.500 € ο καθένας, καθώς και καθοδήγηση από έναν κορυφαίο Ευρωπαίο σκηνοθέτη, ο οποίος θα τους βοηθήσει να υλοποιήσουν την ιδέα τους.

Το Flix μίλησε με την Αννα Ευσταθίου (Digital Leader της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα) για αυτό το νέο πρόγραμμα και τις δυνατότητες που θα προσφέρει σε πέντες νέους σκηνοθέτες.

Διαβάστε τι μας είπε και δηλώστε συμμετοχή!

EUandME 607

Εξηγήστε μας την ιδέα του #EUandMe. Τι είναι αυτός ο διαγωνισμός και τι προσφέρει σ' έναν νέο σκηνοθέτη;

H Ευρωπαϊκή Ενωση συνδέεται πολλές φορές με περίπλοκα, τεχνοκρατικά, και δυσνόητα για τον μέσο πολίτη θέματα & ορολογίες: προϋπολογισμοί, συμβούλια, κανονισμοί, νομικά πλαίσια κλπ. Στην πραγματικότητα όμως, η Ευρωπαϊκή Ενωση είμαστε όλοι εμείς, οι Ευρωπαίοι πολίτες. Η εκστρατεία #EUandMe, που ξεκίνησε το Μάιο του 2017, βασίζεται ακριβώς σε αυτήν την, εκ πρώτης όψεως, απλή ιδέα, και προσπαθεί να αναδείξει αυτά που μας ενώνουν, τα δικαιώματα και τα οφέλη που προκύπτουν για τον καθένα από εμάς, λόγω της συμμετοχής μας στην Ευρωπαϊκή Eνωση. Η εκστρατεία είναι καθαρά ψηφιακή και δομείται σε 5 βασικούς άξονες: Κινητικότητα, Βιωσιμότητα, Δεξιότητες & επιχειρηματικές δραστηριότητες, Ψηφιακός κόσμος, Δικαιώματα. Είναι φανερό ότι οι άξονες αυτοί με την σειρά τους αγκαλιάζουν μια μεγάλη γκάμα από επιμέρους θέματα, τα οποία σας καλούμε να ανακαλύψετε μέσα από τον ειδικά διαμορφωμένο ιστότοπο του ΕUandMe.

Είναι η πρώτη φορά που γίνεται; Ποιοι έχουν προκριθεί παλιότερα από την Ελλάδα;

Η εκκίνηση της εκστρατείας έγινε με 5 ταινίες μικρού μήκους από καταξιωμένους Ευρωπαίους σκηνοθέτες τους οποίους καλέσαμε να τις δημιουργήσουν, με στόχο να φέρουν πιο κοντά τη γενιά του 2000 στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ανάμεσα σε αυτές, βρίσκεται και το «Party Animal» σε σκηνοθεσία του πολυβραβευμένου και διεθνώς αναγνωρισμένου σκηνοθέτη Γιώργου Ζώη. Οσο και αν ο τίτλος της δεν το προδίδει, η συγκεκριμένη ταινία μιλά για τη δυνατότητα να κάνεις το όνειρό σου πραγματικότητα, να πραγματοποιήσεις το στόχο σου ακόμα και όταν όλα γύρω σου προσπαθούν να σε πείσουν για το αντίθετο. Ολες οι ταινίες είναι διαθέσιμες online. Τώρα όμως περάσαμε σε κάτι διαφορετικό, ένα διαγωνισμό Νέων Σκηνοθετών!

Party Animal

Πώς μπορεί κανείς να συμμετέχει και μέχρι πότε είναι το deadline;

Μέχρι τις 31 Οκτωβρίου. Θα δώσουμε την ευκαιρία σε πέντε νέους σκηνοθέτες να κάνουν το όνειρό τους για μια ταινία μικρού μήκους πραγματικότητα! Η διαδικασία επιλογής είναι απλή. Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε Ευρωπαίους σκηνοθέτες, κατοίκους ΕΕ και ηλικίας από 18 έως 35 ετών κατά την προθεσμία υποβολής των αιτήσεων (31/10/2018). Μπορείς να συμμετέχει κανείς μόνο ατομικά. Ομαδικές δηλώσεις συμμετοχής δεν γίνονται αποδεκτές. Για την δήλωση συμμετοχής θα χρειαστεί κανείς τρία πράγματα:

  • μια γραπτή περίληψη της υπόθεσης της ταινίας
  • ένα σύντομο βίντεο παρουσίασης, γυρισμένο με το κινητό
  • έναν υπερσύνδεσμο για μια ταινία μικρού μήκους που έχεις δημιουργήσει τα τελευταία 5 χρόνια

Οι δηλώσεις συμμετοχής μπορούν να υποβληθούν σε μία από τις πέντε κατηγορίες που ανέφερα και πιο πάνω.Πριν δηλώσει κάποιος συμμετοχή του, καλό είναι να διαβάσει τους αναλυτικούς όρους και προϋποθέσεις του διαγωνισμού.

Ποιοι αξιολογούν τις ταινίες;

Τις ταινίες θα αξιολογήσει κριτική επιτροπή αποτελούμενη από πέντε Ευρωπαίους σκηνοθέτες και θα επιλέξει 10 υποψήφιους, δύο για καθεμία από τις πέντε κατηγορίες. Στη συνέχεια θα υπάρχει δημόσια ηλεκτρονική ψηφοφορία, από τον Ιανουάριο 2019 και για 5 εβδομάδες – μια εβδομάδα ανά κατηγορία ταινιών.

Τι χρηματοδότηση λαμβάνει; Τι άλλη βοήθεια έχει για το γύρισμα της ταινίας;

Οι πέντε νικητές θα λάβουν επιχορήγηση 7.500 ευρώ ο καθένας για την παραγωγή, το γύρισμα και το μοντάζ της ταινίας του. Επιπλέον, και αυτό για εμένα ίσως είναι και πιο σημαντικό, θα έχουν καθοδήγηση, έναν μέντορα, από τους σκηνοθέτες της κριτικής επιτροπής κατά τη διάρκεια της όλης διαδικασίας.

Oana 607

Tι πορεία έχει μία ταινία που θα γυριστεί στο πλαίσιο του #EUandMe;

Καταρχήν, οι πέντε νέοι σκηνοθέτες θα προσκληθούν στην εναρκτήρια εκδήλωση, στην πρώτη προβολή τον Ιούνιο του 2019, όπου και θα μπορούν να παρουσιάσουν τις ταινίες τους. Από εκεί και πέρα...«the sky is the limit»! Δείτε πχ, το «Oona» του Φινλανδού Zaida Bergroth. Το καλοκαίρι, η ταινία πήρε το πρώτο βραβείο στα Deaville Green Awards στην κατηγορία Οικοτουρισμός και Υπεύθυνα Ταξίδια, ενώ πρόσφατα διακρίθηκε «Ο Μοναχικός – The Loner» το Πολωνού Tomasz Konecki με ασημένιο δελφίνι στα Corporate Media and TV Awards των Καννών στην κατηγορία για τα καλύτερα εταιρικά βίντεο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Ποια θα ήταν η δική σας συμβουλή σ' έναν νέο σκηνοθέτη; Πώς να προσεγγίσει αυτό το διαγωνισμό και πώς να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία που του δίνεται;

Οπως σας είπα, η διαδικασία είναι πολύ απλή και τα όρια δημιουργικότητας μεγάλα! Οπως μπορεί να συμπεράνει κανείς βλέποντας τις 5 ταινίες που παρουσίασαν το #EUandΜe στους Ευρωπαίους, αυτή είναι μια διαφορετική εκστρατεία, ένας διαφορετικός τρόπος προσέγγισης αυτών που μας προσφέρει η συμμετοχή μας στην Ευρώπη. Ψάχνουμε για δημιουργικούς ανθρώπους που μπορούν να πάρουν μια ιδέα, μια αξία, ένα δικαίωμα και να το μετατρέψουν σε μια υπέροχη κινηματογραφική στιγμή. Θα συμβούλευα λοιπόν να προσεγγίσουν το όλο εγχείρημα με την επιμονή και τον ενθουσιασμό του Alex από την ταινία του Γιώργου Ζώη. Γιατί, όσο και αν ακούγεται ταμπού, αν θέλει κανείς, μπορεί να κάνει τα όνειρά του πραγματικότητα.

Διαβάστε περισσότερα στο επίσημο site του διαγωνισμού.