Φεστιβάλ / Βραβεία

Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας: Η ακατανίκητη... επιθυμία για σινεμά

στα 10

Για έκτη χρονιά, το Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας συστήνει στο κοινό άγνωστες πλευρές της κινηματογραφικής εμπειρίας και ειδικά φέτος εστιάζει στην επιθυμία και πώς αυτή αντανακλάται σε εποχές κρίσης.

Flix Team
 Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας: Η ακατανίκητη... επιθυμία για σινεμά
Mariupol

Ακολουθώντας την περσινή επιτυχημένη πρωτοβουλία του Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας να εισαγάγει μία θεματική ενότητα στο πρόγραμμα, προσκαλώντας έναν νέο κάθε φορά επιμελητή προκειμένου να ανοίξει το φεστιβάλ προς το ευρύτερο κοινό και να προάγει την εκπαιδευτική και αναστοχαστική διάσταση του εθνογραφικού κινηματογράφου πάνω σε κοινωνικούς και πολιτικούς προβληματισμούς, και η φετινή ενότητα, σε επιμέλεια της ανθρωπολόγου Ειρήνης Αβραμοπούλου, θα πλαισιωθεί από ταινίες, ομιλίες και ένα εργαστήριο που επίσης αγγίζουν τον ίδιο σκοπό.

Φέτος, το 6ο Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας που θα διεξαχθεί στο Exile Room από τις 26 έως και τις 29 Νοεμβρίου εστιάζει στην αναπαράσταση της επιθυμίας σε διαφορετικές περιόδους κρίσης με τη θεματική ενότητα «Εικόνες της επιθυμίας σε διαφορετικές περιόδους κρίσης».

Ethnofest 2015 Nobel Nok Dah

Οπως αναφέρει το επίσημο δελτίο Τύπου του Φεστιβάλ:

«Από τη μία, όπως αναδεικνύεται από τις ταινίες που επελέγησαν, αλλά και από τις εισηγήσεις στην ημερίδα που περιλαμβάνει το φεστιβάλ, η νοηματοδότηση της κρίσης δε σχετίζεται μόνο με την οικονομική επισφάλεια που τα τελευταία χρόνια αποτελεί τη βασική λέξη κλειδί για να περιγραφούν οι δυσχερείς κοινωνικοπολιτικές συνθήκες που μας περιβάλλουν σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Φυσικά η οικονομική κρίση, στις διαφορετικές προεκτάσεις της, αντανακλάται στην ευαίσθητη ματιά των ταινιών που θα προβληθούν και των αναλύσεων που θα ακολουθήσουν, αλλά ταυτόχρονα σκοπός μας είναι να προσπαθήσουμε να σταθούμε κριτικά απέναντι στα παρόντα λογοκεντρικά και κανονιστικά καθεστώτα αισθητικής, εικόνας, γνώσης και εξουσίας που αναπαράγουμε, καταναλώνουμε, ενσωματώνουμε και σωματοποιούμε καθημερινά. Επομένως, το ερώτημα του πώς μπορεί ο εθνογραφικός κινηματογράφος να μας κάνει να προβληματιστούμε απέναντι στη χρήση της γλώσσας (όχι μόνο λεκτικής) που χρησιμοποιούμε, για να μιλήσουμε για την κρίση στην προκειμένη περίπτωση, είναι η κύρια εστίαση της φετινής χρονιάς.

Από την άλλη, εξίσου κρίσιμος είναι και ο προβληματισμός που ανακύπτει σχετικά με την επιθυμία. Κατανοώντας την επιθυμία ως μία συναισθηματική και πολιτική έννοια άμεσα συνυφασμένη με διαδικασίες νεοφιλελευθερισμού, παγκοσμιοποίησης, πολέμου, μετανάστευσης, και αποικιοκρατίας, αλλά και επηρεασμένη από θεωρητικές διαστάσεις σχετικές με τη συγκρότηση της υποκειμενικότητας, τη λειτουργία της εξουσίας και την αντίσταση, προσκαλέσαμε εθνογραφικές ταινίες που εμπνέονται από φεμινιστικές, μετα-αποικιοκρατικές, queer και άλλες κριτικές αναλυτικές ματιές προκειμένου να αναδειχθεί η αλληλοσυσχέτιση της επιθυμίας με την κρίση. Εξ’ ου και θέσαμε τα παρακάτω ερωτήματα: Πώς μετατρέπονται άτομα και πληθυσμοί σε υποκείμενα της κρίσης; Αλλά και πώς κινητοποιούμαστε μέσα από την επιθυμία προκειμένου να απαντήσουμε σε ουσιοκρατικές και κανονιστικές μορφές αναπαράστασης, συναισθήματος και φαντασίας; Με άλλα λόγια, πώς μπορούμε να σκηνοθετήσουμε σκηνές επιθυμίας σε διαφορετικές περιόδους κρίσης, αλλά και πώς μπορούν αυτές να επιφέρουν μία "κρίση αναπαράστασης";»

Ethnofest 2015 Transx Istanbul

Τις προβολές της θεματικής ενότητας θα συνοδεύσει μια ημερίδα στο Exile Room, Αθηνάς 12, το Σάββατο 28/11 από τις 11 π.μ. ως τι1 2 μ.μ. με ελεύθερη είσοδο.

«Ο τρόπος με τον οποίο η «κρίση της αναπαράστασης» συνδέεται άμεσα με την οικονομική, κοινωνική, πολιτική και υπαρξιακή κρίση που βιώνουν καθημερινά τόσοι άνθρωποι, αλλά και το πώς η επιθυμία για ζωή διασχίζει ένα μονοπάτι που την φέρνει αντιμέτωπη συνεχώς τόσο με την επιβίωση, την απώλεια, το πένθος και το θάνατο όσο και με τα όνειρα, την ελπίδα, τη διεκδίκηση και τη δημιουργία, θα εξεταστεί και μέσα από την ειδική ημερίδα που περιλαμβάνει το φεστιβάλ φέτος.

Στόχος είναι να σκεφτούμε και να συζητήσουμε μαζί την αλληλοσυσχέτιση της θεωρίας με την αναπαράσταση και την εικόνα μέσα από αναλύσεις που αφορούν την κατασκευή του «πόνου» του Άλλου και τις σιωπές που τον πλαισιώνουν, την κοινοτυπία της συμπόνιας απέναντι σε ζωές που βρίσκονται σε εγκατάλειψη, την ιστορικότητα και την εικονική αναπαράσταση του τραύματος και της γενοκτονίας, τα φαντάσματα εκείνα του παρελθόντος που στοιχειώνουν το παρόν της προσέγγισης της σεξουαλικότητας και της ομοερωτικής επιθυμίας, αλλά και τις ριζοσπαστικές πολιτικές που ανοίγονται μέσα από την πολιτική της επιθυμίας και του τραύματος. Τα ζητήματα αυτά θα αγγίξουν και θα αναπτύξουν οι Ιφιγένεια Αναστασιάδη (Πάντειο Πανεπιστήμιο), Υπατία Βουρλούμη (ΔΙΚΕΜΕΣ, Διεθνές Κέντρο Ελληνικών και Μεσογειακών Σπουδών), Κώστας Γιαννακόπουλος (Πανεπιστήμιο του Αιγαίου), Δήμητρα Μακρυνιώτη (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών) και η Ανδριαννή Σιμάτη (Πανεπιστήμιο του Αιγαίου).»

Ethnofest 2015 Eat Your Children

Επιπλέον, θα πραγματοποιηθεί εργαστήριο / masterclass από τον κοινωνικό ανθρωπολόγο και σκηνοθέτη Mantas Kvedaravicius, το οποίο θα εστιάσει θεωρητικά στη σχέση και διάκριση μεταξύ εθνογραφικού φίλμ, ντοκιμαντέρ και ταινιών φαντασίας και στο πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η κάμερα ως μέσο και εργαλείο πολιτικής κινητοποίησης, φαντασίας και συναισθαντικότητας, προκαλώντας «κρίση στην αναπαράσταση». Επίσης, σε πρακτικό επίπεδο το εργαστήριο αυτό θα δώσει χρήσιμες πληροφορίες για τη διαδικασία παραγωγής και διακίνησης των ταινιών, ενώ θα παρέχει τη δυνατότητα σε όσους/ες ‘πειραματίζονται’ ήδη με το χώρο αυτό να συζητήσουν τα σχέδιά τους. Το masterclass θα πραγματοποιηθεί στο Exile Room, Αθηνάς 12, το Σάββατο 28/11 από τις 4 μ.μ. ως τις 5:30 μ.μ. Είσοδος ελεύθερη.

News From Home 607 News From Home

Το 6ο Φεστιβάλ Εθνογραφικού κινηματογράφου ανοίγει αυλαία την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου με την προβολή-αφιέρωμα στην Σαντάλ Ακερμάν του «News from Home» του 1976 στο Γαλλικό Ινστιτούτο (είσοδος ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας) ενώ το πλήρες πρόγραμμα προβολών μπορείτε να το αναζητήζετε εδώ.

Ethnofest 2015

Διαβάστε περισσότερα για το 6ο Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου στην επίσημη σελίδα του στο ιντερνετ.

Το 6ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας θα πραγματοποιηθεί στις 26, 27, 28 και 29 Νοεμβρίου. Η είσοδος στις προβολές, που θα γίνουν στο Exile Room (Αθηνάς 12, Μοναστηράκι), είναι δωρεάν. Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού.