Industry

Η ΕΣΠΕΚ απαιτεί να μην μειωθούν άλλο οι πόροι για τον ελληνικό κινηματογράφο

στα 10

Μια ημέρα πριν κατάθεση, προς ψήφιση, του «Νόμου Παππά», η ΕΣΠΕΚ αντιδρά σθεναρά.

Flix Team
Η ΕΣΠΕΚ απαιτεί να μην μειωθούν άλλο οι πόροι για τον ελληνικό κινηματογράφο

Η Ενωση Σκηνοθετών - Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου στέλνει ανοιχτή επιστολή, ζητώντας να μην προχωρήσει η περαιτέρω μείωση των πόρων για την ελληνική κινηματογραφική παραγωγή, όπως προβλέπεται σε σχέδιο νόμου που κατατίθεται αύριο στη Βουλή προς ψήφιση. Διαβάστε αυτούσιο το σύντομο και σαφέστατο κείμενο παρακάτω.

Διαβάστε ακόμη: H πρώτη ανακοίνωση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - 3.08.2017

Απόσυρση παραγράφου 7 άρθρου 39 από το σχέδιο νόμου «Ηλεκτρονικό σύστημα διάθεσης τηλεοπτικού διαφημιστικού χρόνου, τροποποίηση του ν. 3548/2007, σύσταση μητρώου περιφερειακού και τοπικού τύπου, ειδική σήμανση γραμμωτού κώδικα στις έντυπες εκδόσεις, δημιουργία θεσμικού πλαισίου για την ενίσχυση της παραγωγής οπτικοακουστικών έργων στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις»

Μετά την κατάργηση του ειδικού φόρου επί του κινηματογραφικού εισιτηρίου, μια Ευρωπαϊκή πρακτική που εξασφάλιζε σταθερό πόρο χρηματοδότησης της Ελληνικής ταινίας, τώρα με το παραπάνω σχέδιο νόμου και συγκεκριμένα με το άρθρο 39 (ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε,΄ ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ) επιχειρείται μια ακόμη μείωση των πόρων για τον κινηματογράφο, αυτή τη φορά μέσω της μείωσης της χρηματοδότησης που προέρχεται από τα τηλεοπτικά κανάλια.

Συγκεκριμένα στο σχέδιο νόμου ορίζεται ότι: «7. Η παρ. 4 του άρθρου 8 του ν. 3905/2010 αντικαθίσταται ως εξής: 4. Οι εταιρίες συνδρομητικής τηλεόρασης υποχρεούνται να διαθέτουν κάθε χρόνο το 1,5% των ετήσιων διαφημιστικών εσόδων τους για την παραγωγή κινηματογραφικών έργων που πληρούν τις προϋποθέσεις του άρθρου 3.», αντικαθιστώντας τη μέχρι σήμερα ισχύουσα διάταξη που όριζε πως: «4. Οι εταιρίες συνδρομητικής τηλεόρασης υποχρεούνται να διαθέτουν κάθε χρόνο το 1,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών τους για την παραγωγή κινηματογραφικών έργων που πληρούν τις προϋποθέσεις του άρθρου 3.».

Η αντικατάσταση του ετήσιου κύκλου εργασιών με τα ετήσια διαφημιστικά έσοδα ως βάση υπολογισμού του ποσού που οι εταιρίες συνδρομητικής τηλεόρασης υποχρεούνται να επενδύσουν στην παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών, θα επιφέρει άλλη μια τεράστια οικονομική απώλεια για τον ελληνικό κινηματογράφο. Φτάνει μόνο να αναλογιστεί κανείς πως τα συνδρομητικά κανάλια ουσιαστικά δεν έχουν ως πηγή εσόδων τους τις διαφημίσεις αλλά τις συνδρομές των τηλεθεατών.

Απαιτούμε την απόσυρση της παραγράφου 7 του άρθρου 39 από το παραπάνω σχέδιο νόμου το οποίο κατατίθεται προς ψήφιση την Παρασκευή 4 Αυγούστου. Πρέπει να σταματήσει επιτέλους η σταδιακή κατάργηση κάθε πόρου που υπάρχει για τον ελληνικό κινηματογράφο και ο οποίος δεν προέρχεται ή ελέγχεται από το κράτος!

Το ΔΣ της ΕΣΠΕΚ

Διαβάστε ακόμη: