Industry

Απέξω από την ΕΡΤ στήνουν μνημεία, μέσα γίνεται το χάος

στα 10

Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Κινηματογράφου - Τηλεόρασης - Βίντεο & Πολυμέσων θέτουν σημαντικά ζητήματα και αποκαλύπτουν τα κακώς κείμενα της κρατικής τηλεόρασης.

Απέξω από την ΕΡΤ στήνουν μνημεία, μέσα γίνεται το χάος

Με Δελτίο Τύπου, ο Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Κινηματογράφου - Τηλεόρασης - Βίντεο & Πολυμέσων απαριθμεί σειρά ζητημάτων σχετικά με την ΕΡΤ, τόσο στο επίπεδο των παραγωγών της όσο και στο κομμάτι της κινηματογραφικής ενίσχυσης που οφείλει να προωθεί η δημόσια τηλεόραση.

Τα κακώς κείμενα είναι πολλά, η κατάσταση μοιάζει εκτός ελέγχου, σε ευθεία γραμμή με τα όσα γίνονται στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, τα οποία περιγράφονται πλέον μόνο ως θλιβερά. Προκειμένου να επιβεβαιωθούν ή να διαψευσθούν όσα αναφέρονται στο παρακάτω δελτίο Τύπου είναι επιβεβλημένη η έρευνα και η απόδοση ευθυνών.

Διαβάστε ακόμη: H πρώτη ανακοίνωση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου


Διαβάστε αυτούσιο το δελτίο Τύπου του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Κινηματογράφου - Τηλεόρασης - Βίντεο & Πολυμέσων:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΤΟ ΜΕΤΕΩΡΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΕΡΤ

Δύο χρόνια μετά το υποτιθέμενο νέο ξεκίνημα, στη βάση όμως της απαξιωμένης ΝΕΡΙΤ, η διοίκηση της ΕΡΤ, δηλαδή τόσο ο παραιτηθείς πλέον Διευθύνων Σύμβουλος όσο και ο παραμένων Πρόεδρος του ΔΣ (και προσωρινός Διευθύνων Σύμβουλος), εξακολουθεί να μην θέλει να συναντηθεί και να συνομιλήσει με τους αιρετούς εκπρόσωπους της Ελληνικής Οπτικοακουστικής Παραγωγής.

Τα ζητήματα είναι πολλά, με πρώτο και κύριο την επιβολή λεόντειων συμβάσεων στους Παραγωγούς. Με την ανάθεση οιασδήποτε οπτικοακουστικής παραγωγής, η ΕΡΤ ζητεί από τους αντισυμβαλλόμενους να αποδεχθούν όρους και αξιώσεις απαράδεκτες, λες και η δημόσια τηλεόραση βρήκε την ευκαιρία να επωφεληθεί από τη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται σχεδόν όλοι οι κινηματογραφιστές και να αξιώνει πράγματα που στο παρελθόν δεν είχε διανοηθεί να τα ζητήσει ούτε η ιδιωτική τηλεόραση.

Το βασικό ζήτημα είναι ότι ενώ η ΕΡΤ μας καλεί να υποβάλλουμε προτάσεις, τις οποίες εμείς σκεφτόμαστε, οραματιζόμαστε, σχεδιάζουμε, αναλύουμε, κλπ., στη σύμβαση που μας υποχρεώνει να υπογράψουμε μετατρεπόμαστε σε εκτελεστές παραγωγής, δηλαδή σε εργολάβους, απεμπολώντας όλα μας τα πνευματικά δικαιώματα, όπως αυτά απορρέουν από την Ελληνική Νομοθεσία και δη από τον Ν. 2121/1993.

Στην επιτροπή κοστολογίου της ΕΡΤ δεν συμμετέχει, προκειμένου να διασφαλίζεται η ποιότητα των παραγωγών, όπως παλαιά, ένα άνθρωπος με πείρα και γνώση σε θέματα παραγωγής, προκειμένου να υποστηρίζει τις θέσεις και τα δικαιώματα των παραγωγών.

Με τον τρόπο που γίνονται οι αναθέσεις μας δίνεται η εντύπωση ότι οιοσδήποτε ισχυρίζεται ότι είναι «καλλιτέχνης», έχει σίγουρη την ανάθεση και μιας παραγωγής. Τα αποτελέσματα αυτής της νοοτροπίας και πρακτικής τα βλέπουμε στις οθόνες μας καθημερινά και τα παρακολουθούμε να κατακρημνίζονται σε τηλεθέαση.

Το σχετικά νέο φαινόμενο είναι η ανάθεση παραγωγών σε επαγγελματικά επιμελητήρια (άσχετα με την οπτικοακουστική παραγωγή) και σε επαγγελματικά σωματεία δημιουργών, αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία καθώς τα σωματεία υφίστανται και έχουν υποχρέωση να στηλιτεύουν την πολιτική της ΕΡΤ, όχι να μετατρέπονται για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας σε παραγωγούς.

Χρόνια τώρα, η ΕΡΤ, αρνείται να εφαρμόσει το άρθρο 10 του Ν.2328/1995 , και να δημιουργήσει ένα μητρώο παραγωγών, όπως έχει πράξει για τους προμηθευτές τηλεοπτικών συνεργείων, μηχανημάτων ή μοντάζ, με αποτέλεσμα οποιοσδήποτε άσχετος να αναλαμβάνει μια παραγωγή..

Σύστησε την Επιτροπή Κινηματογράφου για την εφαρμογή του 1,5 % (Ν. 3905/2010, αρ. 8 παρ.1) με την απ. 11012/08.06.2017 της ΕΡΤ και με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι σε αυτήν μετέχουν άτομα που μικρή σχέση έχουν με την κινηματογραφική παραγωγή αλλά το άτομο εκείνο που αγωνίστηκε για την κατάργηση του Ελληνικού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονικής και επί σειρά ετών συμβάλλει ενεργά στην εδραίωση του περιθωριακού ελληνικού κινηματογράφου.

Βεβαίως, ούτε σε αυτή την επιτροπή συμμετέχει ένας καταξιωμένος επαγγελματίας παραγωγός.

Τέλος με την απόφαση του Δ.Σ. της ΕΡΤ με Αρ. 120/10.02.2017 που δημοσιεύθηκε στην Διαύγεια, χορηγήθηκε το ποσό των 200.000 € προς το Μεσογειακό Ινστιτούτο Κινηματογράφου, και το ένταξε, παρανόμως κατά την άποψή μας, στο Νόμο. 3905/2010, αρ. 8 παρ.1) για το 1,5 %, όταν σαφέστατα ορίζεται ότι από το 1,5% ενισχύονται μόνο ελληνικές κινηματογραφικές ταινίες και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου για να διαφημίσει ελληνικές ταινίες, δεσμεύοντας μάλιστα το ποσό, πάλι παράνομα, στο κύκλο εργασιών της ΕΡΤ για τα επόμενα 3 έτη.

Σημειωτέον ότι ενώ η Οικονομική Επιθεωρήτρια Μαρία Τριανταφύλλου, στο πόρισμα για το Ε.Κ.Κ. του οποίου έχουν δημοσιευθεί διάφορα αποσπάσματα, με ημερομηνία 18.02.2017, έχει ζητήσει να επιστραφούν τα 235.000 € της χορήγησης του ΕΚΚ προς το Μεσογειακό Ινστιτούτο Κινηματογράφου, αλλοιώς η υπόθεση να παραπεμφθεί στον Εισαγγελέα, η ΕΡΤ αποφεύγει να λάβει θέση ίσως επειδή κάποια μέλη της επιτροπής του 1,5% έχουν σχέση με το ΜΙΚ

Μήπως όμως θα έπρεπε η ΕΡΤ να απαιτήσει την επιστροφή των χορηγηθέντων παράνομων ενισχύσεων;

Τέλος, αποφεύγει με την πρόφαση της οικονομικής αδυναμίας να αναθέσει οιαδήποτε παραγωγή μυθοπλασίας με αποτέλεσμα να θίγονται κυρίως σεναριογράφοι και ηθοποιοί αλλά και τεχνικοί, σκηνοθέτες, μουσικοί και παραγωγοί. Ας σημειωθεί επίσης ότι οποιοσδήποτε αναλάβει σήμερα μια παραγωγή άνω των 150.000 € θα πρέπει να δικαιολογήσει το πόθεν έσχες μέρους του προϋπολογισμού ή θα πρέπει να δανειστεί από τράπεζα, ζήτημα μάλλον δύσκολο σήμερα για έναν επίδοξο νεοδιορισμένο παραγωγό.

Ζητούμε από τον αρμόδιο Υπουργό κ. Νίκο Παππά να πράξει τα δέοντα ώστε να διορθωθούν τα κακώς κείμενα που θίξαμε και η ΕΡΤ να εφαρμόσει τον Νόμο.

ΤΜΗΜΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΣΕΠΚΤΒ&Π

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ – ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ – ΒΙΝΤΕΟ & ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ


Διαβάστε ακόμη